Jag pekas ut som fet för att bli medlem i ett gym.

”Hej, ursäkta, jag ser på dig att du borde komma i form, jag kan hjälpa dig!”

Jag vänder mig om på vägen mot centrum och ser en medlemsvärvare från ett gym le åt mig. Jag stirrar henne rakt in i ögonen och svarar:

”Jasså, och vad är det med mig som säger dig det?”

Hennes säljarleende slocknar snabbt.

”Eh, alltså, du ser ut att gå raskt så jag tänkte…”

”Helt seriöst, säg som det är i stället. Du ser någon som du tycker är fet och som därför borde komma i bättre form.”

”Eh…”

”Detta utan att du vet vilken form jag ens är i. För du vet väl inget om hur bra kondition jag har, vilka blodvärden jag har eller hur välutvecklade mina muskler är?”

Jag ser att hon mest av allt vill springa ifrån mig, men jag ger mig inte.

”Tycker du helt ärligt att det är trevligt att försöka värva folk genom att antyda att de är tjocka och därmed är ur form? Vad är poängen med det? Att trycka ner människor för att sedan bygga upp dem igen med hjälp av era jävla spinningklasser? Fy fan.”

Sedan gick jag. När jag vände mig om såg jag att hon tröstades av en kollega.

Jag skiter i att jag fick henne att gråta. Det var nödvändiga tårar i sådana fall, för nu lär hon aldrig försöka värva folk på samma sätt igen.

Jag tolererar inte att människor försöker kränga på mig eller någon annan saker genom att försöka få oss att tvivla på oss själva, vare sig det är våra intellekt eller våra kroppar.

Det finns redan miljardindustrier vars hela existens bygger på att sälja in idén att vi inte duger som vi är och att vi därmed måste korrigera oss själva med hjälp av deras produkter och tjänster.

Jag vägrar köpa det.

Träning är skitbra, men jag accepterar inte att den säljs in på respektlösa sätt som dessutom bygger på fördomar och okunskap om människors kroppar och kopplingarna till hälsa.

Det spelar ingen roll om jag faktiskt ser fet och ohälsosam ut. Jag och alla andra förtjänar respekt oavsett vad det är vi föreslås använda och konsumera för vår ”hälsas” skull.

Annonser

49 reaktioner till “Jag pekas ut som fet för att bli medlem i ett gym.”

 1. ”Jag ser på dig att du borde komma iform”. Jaha…jag hör på dig att du är helt dum i huvudet, oförskämd och fördomsfull som tror att du kan sälja in något till mig genom att använda en dylik formulering.

 2. Respekt borde gå åt båda hållen. Klart att det hon gjorde inte är okej, men är det som du gjorde okej? Reducera en främling till tårar?

  1. ludwig, påstår inte att jag var trevlig och mitt mål var ju självklart inte att få henne att gråta, men helt ärligt, inget jag sa var något hon behövde gråta för. jag ifrågasatte henne, och hon kunde inte hantera det, that’s it.

   1. Men i och med att det hade gått att informera henne om att hon gjorde var fel på tusen andra bättre sätt tänker jag ifrågasätta. ”Du vet väl om att det är väldigt fördomsfullt att peka ut mig på grund av min storlek?” Man behöver inte bli aggressiv eller sluta ha hyfs bara för att någon har fel eller kränker en. Förstår dock om man vill! Men man borde inte!
    Anyhow, kudos för att stå upp för dig, mindre kudos på sättet du gjorde det.

   2. ludwig, förstår vad du menar och så klart kunde jag ha hanterat det annorlunda i teorin, men i stunden blev det så här. jag ångrar det inte, då jag tycker hon förtjänade att få höra allt det jag sa. jag var varken särskilt aggressiv eller hade som mål att såra. jag ifrågasatte henne på ett starkt sätt, och hon hanterade det som hon gjorde. förhoppningsvis fick hon ett rejält uppvaknande som lär henne lite hyfs.

  2. Det Linus gjorde var egentligen ingenting mer än att vara ärlig. Han var aldrig otrevlig, enkom ärlig. Detta borde kunna anses att vara okej.

   1. Att fortsätta mata på kritik när man ser att någon vill springa därifrån är enligt mig otrevligt i allra högsta grad… Man kan visa hyfs även mot de som beter sig fel…

 3. Galet ju, hur tänkte hon? Fan vad bra att du fann mål i mun! Själv hade jag nog blivit stum av förvåning och först efteråt kommit på vad jag borde ha sagt. Och för all framtid skällt ut henne i mina tankar. Skönt att du stod upp för dig själv där och då!

  1. anna karin, tack! det har varit så många gånger tidigare som jag inte sagt emot, och precis som du skriver ångrat det efteråt, så detta var nog för alla gånger jag inte sa något. väldigt skönt.

   1. Det är enormt befriande när känslan av rättfärdigande och stå upp för sig själv infinner sig!!!

 4. Tycker det är alldeles rätt att ifrågasätta. Bra Linus att du fann mål i mun – she had it coming!
  Jag tycker inte heller att det var elakt från din sida, däremot från hennes. Hon har ett yrke i vilket hon ska veta hur en agerar professionellt. Förhoppningsvis har hon lärt sig något.

  1. calle, tack. ja, annars hade hon fortsatt säga det till andra. nu lär hon inte göra det.

   1. Du har i alla fall sått ett frö till förändring och uppmuntrat andra till att göra detsamma. Det är stort.

 5. […] Linus Fremin visar igen vart skåpet ska stå. Detta inlägg fick mig att tänka på en sak jag själv upplevt för ett par år sedan som är precis lika hår-resande och jag reagerade på ett liknande sätt som Linus gjorde. Åsikterna verkar gå isär om Linus agerade rätt eller inte. Jag anser att han gjorde det. […]

 6. Det här gör mig så SJUKT ARG.
  Du minns inte vilket gym det var? Känner för att dra igång mega-bojkott.

  1. rebecka, nä det var nåt lokalt där jag bor. och helt ärligt tror jag att det snarare är fel på personen snarare än företaget. hoppas jag iaf.

 7. Så sjukt! Att någon ens kan med att säga så till någon! Jag är imponerad att du hade så bra saker att säga tillbaka. Själv brukar jag inte hinna komma på bra saker att säga så snabbt. Kan inte låta bli att undra hur många hon hann trycka ner och hur de mådde, innan hon kom till dig. Och vilka försäljningsinstruktioner de egentligen fått?!
  Att hon började gråta tyder väl på att hon inte alls hade någon insikt i hur nedlåtande det hon sade var. Hoppas hon förstod det nu. Det är verkligen dagens reklamkultur att trycka ned människor för att att sedan sälja sin lösning på deras skapade problem. Rakt i ansiktet nu dessutom. Urk!

  1. tantmango, precis, tror också hon började gråta för att hon då insåg vad hon faktiskt sagt.

 8. Ah, vad bra gjort! Tycker också att hon kunde få tåla det, trist bara att de säkert blivit tillsagda att bete sig så (illa). Hur ska man annars nämna det?

 9. Jag instämmer i hyllningskören, heja dig! Själv hade jag förmodligen blivit så förstummad att jag inte vetat vad jag skulle säga.

 10. Vilket satans apskaft! Hur kan hon på allvar säga så? Himla bra att du hade mål i mun och kunde svara för dig. Jag hade nog bara blivit stum och kommit på ett bra svar först i efterhand. Jag skiter fullständigt i att hon blev ledsen, she had it coming. En del människor behöver bli väckta på ett rejält sätt.

 11. Så himla bra o rätt gjort! Har en bekant som reducerades till tårar av en s k träningsvärvare. Hon hade kämpat med sin vikt för sin hälsas skull, bl a tränat en hel del. När hon berättade för killen att hon redan hade kort, fick hon slängt i ansiktet att hon ljög…för det kunde man ju se på hur hon såg ut! Så nej jag tycker inte synd om kvinnan som du gav svar på tal, linus. Bättre att lära sig än det som hände den andre-kicken efter ett samtal till chefen.

 12. Som andra diksuterar politiska konspirationsteorier är jag HELT övertygad om att det sitter en sekt ekonomer bakom dessa tre ”industrier”: Mode & Skönhet, Bantning och Träning, understöttad av den 3e statsmaktens minst etiska titlar (typ, Må Bra, Laga Lätt, etc..). Dessa konsulter och investerare har räknat på marginalerna och kommit fram till att om vi 1. får folk att se upp till mänskliga klädhängare (runway-model skeletten), och därigenom 2. får dem att omvänt relatera självkänslan till sin kroppsstorlek (stor = liten), så 3. kan vi sälja fler produkter OCH potentiellt gradvis minska klädstorlekar så att vi får större vinstmarginaler på produktionskostnader som materialåtgång… Kanske lite överdrivet, men med tanke på att managementkonsulter sparar pengar åt stora företag genom att förkorta enskild arbetstid med minuter och ta bort övertidsersättning, så skulle det inte förvåna mig.

 13. Hur i helvete tänkte de där? Vad fick dem att tro att det var en bra idé att trycka in folk på deras gym genom att stå på stan och säga åt diverse människor att de borde träna? Vill någon gymma söker de säkerligen upp en anläggning i närheten. Antagligen har hon aldrig stött på någon som fann sig och gav svar på tal förr. Kan tänka mig att många blir ställda och bara går därifrån med tårarna brännande under ögonlocken.

  1. matilda, ja det var en sannerligen puckad strategi. som de nu förhoppningsvis aldrig använder sig av igen…

 14. Bra att du röt till, kräks snart på det här sättet att försöka sälja in en massa skit till folk (Comhem, telefonbolag, gym, tiggerier till olika välgörenhetsorganisationer mm). Tycker iofs synd om de stackars ungdomar som har dessa mycket tvivelaktiga ”jobb” förmodligen med en skitdålig provisionsbaserad lön.

  1. karin, tack. tycker också synd om de som jobbar med det. samtidigt är ju inte det en ursäkt.

 15. Det är förmodligen inte hon själv som kommit på att säga det där, utan något som hon fått höra av sin chef att hon bör säga för att lyckas värva medlemmar. Att det kan ses som ett vinnande koncept är dock skrämmande och frågan är ju hur gärna en vill jobba för sådana kedjor? Lyder alla inom kedjan blint, utan att ifrågasätta, utan att frångå manuset? I would guess so, ty medlemsvärvare har alltid ett manus att följa och såvida de inte är extremt lyckosamma i sin värvning, får de rejält med skit om de frångår manuset. Och jag gissar på att en inte vill ifrågasätta metoderna allt för mycket av rädsla att förlora jobbet. Det är även en fullt rimlig rädsla, för jobben växer inte direkt på träd. Med detta vill jag dock inte säga att det är okej att människor säger sådana saker till främlingar, bara att det förmodligen ligger mer bakom än att hon är en oförskämd typ.

  Det bästa att göra vore nog att ringa till kedjan det gäller och förklara för dem att du förstått att de försöker värva medlemmar genom att säga till främlingar att de ser ut att behöva komma i form. Jag kan heller inte se något i inlägget om vilken kedja det gäller- berätta det så att fler får upp ögonen för den kedjans metoder och kan komma med kritik eller bojkotta dem. Det är verkligen bra att du sa ifrån till henne, dock tror jag att det krävs mer för att få till en förändring p.g.a. den problematik jag nämner. Så… outa kedjan!

  1. sugarhearted, jag minns inte vad kedjan hette, det var ett lokalt gym iaf där jag bor. ska kolla upp och se om jag minns…

 16. Du är så otroligt inspirerande. Allt du skriver är självklart och bara… rätt. Tack för att du får ut dina åsikter till massorna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s