Sanningen om bantnings-tv.

 

Det är ingen överraskning. Du tränar sex timmar per dag, torkar ut dig själv så pass att du urinerar blod och du pushar kroppen så extremt att du tuppar av och gör illa dig. Du vill bara bli den största förloraren.

Och du blir just det.

Jag pratar om tv-programmet The Biggest Loser så klart.

The New York Times
rapporterar om tv-programmets återföreningsshow. Men den första säsongens vinnare är inte där. För han ”dropped some of the weight by fasting and dehydrating himself to the point that he was urinating blood.” Och nu har han gått upp nästan alla kilon igen.

Tydligen är det vad de flesta gör. Torkar ut sig själva, går ner vatten. Bara för att väga mindre på den där jävla vågen i slutet av varje program. Och varför gör de det? Enligt tränaren Jillian Michaels gör de det helt på egen hand.

”Contestants can get a little too crazy and they can get too thin. That is the worst part of the show. It’s just part of the nature of reality TV.”

Jasså? Det här programmet säger sig handla om hälsa. Men ingen där är alltså kvalificerad nog för att se vad som bra och dåligt för hälsan? Nej. Programmet själva säger sig inte ens garantera det. Enligt kontrakten deltagarna får skriva under står det:

”No warranty, representation or guarantee has been made as to the qualifications or credentials of the medical professionals who examine me or perform any procedures on me in connection with my participation in the series, or their ability to diagnose medical conditions that may affect my fitness to participate in the series.”

Vad bra.

Tydligen har de fyra första säsongernas vinnare efteråt gått upp mer än 20 procent av sin kroppsvikt. En vinnare säger att hon gick upp tio kilo de första veckorna efter tävlingen bara genom att dricka vatten igen.

Suck.

Att inspirera människor att äta bättre och röra på sig mer är hur bra som helst. Men det är inte vad The Biggest Loser gör. The Biggest Loser sätter feta människor i rampljuset som moraliska misslyckanden. Lata människor som skulle kunna gå ner i vikt om de bara ansträngde sig tillräckligt.

Och deltagarna nästan dödar sig själva i jakten på smalheten. För det är ju det som allt det här handlar om. De tvingar deltagarna att gå igenom extrema viktminskningsprogram utan medicinsk expertis. Och de gör det under parollen ”hälsa”.

Som om extrema träningspass, konstiga matvanor och medveten uttorkning är ”hälsosamt” så länge det gör dig smal.

Det är avskyvärt. Det är livfarligt. Det är en del av hela kulturen vi lever i. Det handlar väldigt sällan om hälsa. Det handlar om att göra allt du kan för att bli smal.

Annars är du bara en fet loser bland alla andra.

11 reaktioner till “Sanningen om bantnings-tv.”

  1. Jag har nån gång råkat snubbla över Biggest Looser och blivit väldigt chockad över att de går ner flera kilo i veckan. Jag har hört att 0,5-1 kg i veckan är en hälsosam takt att tappa kilon, 5 kilo eller mer är ju helt sjukt! Sen tycker jag det är lite freak show när de tävlande slänger av sig tröjorna och står med bar överkropp, eller i sport bh och fläker ut sig när de ska väga sig. Jag har svårt att tänka mig att någon överviktig vill visa upp sig så.

    1. matilda, det är freak-tv. och jag tycker synd om de överviktiga som är med för att de behöver hjälp och inte får det. för även om de går ner lär de sig inte en hälsosam inställning varken till mat eller träning.

  2. Matilda NO SHIT SHERLOCK, de väger ju liksom tre gånger mer än en normal person. Det som händer på programmet är helt ok, det är bara slöseri med idioterna som inte lär sig något.

    1. anna-karin, det är så tråkigt att man inte kan göra ett program som bara fokuserar på hälsa. där det inte vägs och hålls på. utan där man faktiskt kollar på värden, vitaminer, blodtryck och så vidare. tråkig tv antar jag.

  3. Ni är ju fan inte kloka! Är man en NO-BRAINER för att man är med i ett program som ska hjälpa människor att bli friska. Jävla fördomsfittor

    1. eliana, om du läste mitt inlägg fattar du att jag var sarkastisk i svaret till seivan. vad han skrev får stå för honom. sedan skulle jag inte påstå att ett program som the biggest loser gör så mycket för hälsan, vilket du inser om du läser mitt inlägg.

      och by the way, ordet fitta använder vi i den här bloggen bara om vi menar könsorganet. var mer kreativ nästa gång du vill svära, tack.

Lämna en kommentar