Det handlar inte bara om rättvisa.

Som ni förstår av mitt tidigare inlägg så handlar inte könsneutrala äktenskap bara om att bi- och homosexuella ska ses som lika fullvärdiga medborgare som heterosexuella. Det är livsviktigt att som partners få alla de tusentals rättigheter (och skyldigheter) som ett äktenskap innebär.

De här reklamfilmerna nedan är enkla, men effektiva. För jag tror att många amerikaner inte förstår att även homosexuella män och kvinnor har familjer. Att det inte bara handlar om att få gifta sig i kyrkan eller whatever.

Det handlar inte bara om rättvisa och lika inför lagen. Det handlar så mycket om trygghet. Att kunna få ta besluten och besöka en partner på sjukhuset, som i fallet jag tog upp tidigare.

Men det ser dystert ut i världen.

Endast sju länder i världen har i dag könsneutrala äktenskap. Förutom Sverige är det Belgien, Kanada, Nederländerna, Norge, Sydafrika och Spanien. Ytterligare 17 länder har så kallade registrerade partnerskap. I vissa länder är det bara tillåtet i vissa regioner av landet.

Så är det i USA, där fem stater just nu har könsneutrala äktenskap. Men i delstaten Maine ska invånarna rösta om de vill behålla lagen eller inte. Det var precis det som hände i Kalifornien där tyvärr motståndarna vann.

Det hela är så tragiskt av alla tänkbara anledningar. Det är helt bisarrt att en majoritet ska få rösta om en minoritets rättigheter.

De senaste opinionsundersökningarna visar dock att en majoritet är för könsneutrala äktenskap i Maine.

Babysteps, men ändå.

En reaktion till “Det handlar inte bara om rättvisa.”

Lämna en kommentar