Manliga svin och de som försvarar dem.

Det är redan ett av årets dummaste citat. När Operans chef Anders Franzén förra veckan försökte förklara varför balettchefen Marc Ribaud hade skickat sexmejl till en kvinnlig anställd. Han sa:

”Det var hans latinska temperament som tog över. Mejlet skrevs också på italienska.”

Just det, sextrakasserier är ju helt ok så länge de görs på italienska. Det är inte bara en örfil riktad mot offret, det är en förolämpning mot alla män som lever på sydligare breddgrader.

Men detta är en del av något större.

Åsa Beckman skrev innan helgen en utmärkt text om hur manliga kulturpersoners kränkande beteenden accepteras då det i kulturvärlden odlas en manlig genikult.

”Dessa män kan vara sarkastiska, hånfulla, förödmjukande, självupptagna. De förlorar inte på det – de snarare vinner på det. Varje medierykte om utbrott, misshandel, otrohetsaffärer, krogslagsmål bara förstärker deras aura.”

Åsa Beckman har fullständigt rätt i sin analys. Det är därför firade kulturgubbar kommer undan med de värsta av brott. Ta bara Roman Polanski som ursäktas för att ha drogat och våldtagit en ung tjej.

Obegripligt, men en del av något större och farligare.

Åsa Beckman tar i sin text exemplet när författaren Stig Larsson förolämpade henne efter att hon hade skrivit en negativ recension om hans senaste diktsamling.

”Du, sa han och pekade på mig, det är ditt fel att jag inte fått en enda positiv recension i Stockholmspressen de senaste fem åren. Jag ska pissa i din gom så att du aldrig mer kan prata.”

Så otroligt korkat. Precis som Åsa Beckman skriver skulle Stig Larsson säkert ha skällt ut en manlig recensent också. Men han skulle inte ha börjat sexualisera honom. Göra honom till en kropp.

”Så varför blev jag inte tvärförbannad? Sanningen är att man tappar förmågan att svara för att man förvandlas till kropp. Alltså: en gammal fin sexistisk klassiker inom könsmaktordningen.”

Självklart ska dessa kulturgubbars verk hyllas om de är bra. Det bör gå att skilja på person och verk. Men det ena bör inte ursäkta det andra.

Svineri är svineri, även om svinet i fråga har skrivit ett mästerverk.

Men det intressanta med Åsa Beckmans artikel är icke överraskande kommentarerna till den. Den manliga genikulten har sina försvarare, annars skulle den ju inte existera.

I artikelkommentarerna skriver folk att det är ”feministsörja” och att Stig Larsson bara gjorde rätt genom att ”ge igen”.

Och de konservativa kulturgubbarna med Axess Johan Lundberg i täten viftar som vanligt bort en feministisk analys utan att ens försöka förstå den.

De gör det de alltid gör. Försöker fimpa feminismsnacket genom att säga att ”nu överdriver du”, och ”så farligt är det inte”.

Istället för konfrontera det faktum att en person säger till en annan att han ska pissa i hennes mun.

Annonser

14 reaktioner till “Manliga svin och de som försvarar dem.”

 1. Jag blir så arg så jag skakar. Att det fortfarande finns så många äckliga typer med vidriga åsikter i vårt samhälle får mig att vilja ta fram häcksaxen och klippa, klippa, klippa!

 2. Det värsta är att resten av oss inte har något att slå tillbaka med. Ingen metod, ingen knock-out-strategi, inget speciellt sätt att tvinga de manliga svinen till jämlikhet. Det är ju relativt nytt att man ens kan tala om sånt här öppet. Det är definitivt ett steg på vägen, men det är långt ifrån mål.

  1. bokmald, håller med. det är nytt. därför är det viktigt att orka ta upp de här sakerna gång på gång.

 3. Det där är den värsta typen av ursäkt, tycker jag. Låt oss nu för en stund anta att det finns ett latinsk temprament, en inneboende kraft hos män men med en viss etnicitet. So what? Liksom. Då får man väl lära sig hantera denna kraft då. Inte använda den som en ursäkt för att få bete sig som ett svin. Ungefär som när tonårspojkar tafsar på tjejer och det ursäktas med ”pubertet” eller ”hormoner”. Eller när folk vägrar ta ansvar för saker för att ”de var fulla”.
  Den här ursäkten blir också tio gånger värre då den är, som du säger, ett slag i ansiktet mot andra män av en särskild etnicitet. Det är också allt för vanligt, speciellt då när det gäller män från någon diffus mellanöstern-kultur.

  Men egentligen var ju det inte vad ditt inlägg handlade om… jag hann bara de första raderna innan jag blev helt förbannad. Du lyckas alltid skriva mitt i prick. Så också nu. Och Åsa Beckman med tydligen. Jag känner verkligen igen mig i den där stumheten. Man blir reducerad till kropp och plötsligt är ens ord ohörbara.

  1. lisa, precis. det är ingen ursäkt men visar på gubbchefens brist på empati och förstånd. och åsa beckman är modig som lyfter ett ämne som hon får mycket skit för i sina kretsar.

 4. Varje organisation sägs ha sin kultur
  Härskartekniker används med bravur
  som censur och uppfostringskur
  vilket skapar en slags diktatur
  med anpassning och vekhet, eller hur?

 5. Jag känner mig alltid så maktlös när jag läser alla såna där mansgrisiga kommentarer till liknande inlägg. Jag fattar inte att folk är så dumma i huvudet! Och den där Stig Larsson verkar vara ett riktigt praktarsle. Usch!

 6. Det värsta av allt är ju att detta inte bara existerar inom världen av kön. Även inom världen av jämnställdhet finns det svin som sorterar andra efter behov, och ibland rang.

  I skolan blir den som antingen är medfödd smart eller tycks helt enkelt om av läraren hyllad medans resten sitter längst bak, i alla fall om de är ”problembarn”, dumma eller helt enkelt bara normala.
  Redan här tycks världen lära unga om hur orättvisa sker genom girighet och dumstridighet.
  Och när dessa unga kommer ut i världen får de upptäcka hur korrupt världen är. Rika framför fattiga, äldre framför unga, manlighet framför kvinlighet, girighet framför rättvisa.

  Hur skulle det vara ifall man avslöja korrupta regeringar, tog ner stora maktgalna företag och lärde barnen i skolan vad god moral betyder i samhället? Men när jag tänker efter så skulle det bara bli enklare ifall man vänta på att jorden skulle träffa en meteorit. Även om jag gick ner så skulle resten av den galna världen i alla fall följa med.

  1. havin, åh det är så lätt att misströsta. jag gör det ofta. men det finns saker vi kan förändra, kanske justera pyttelite. och det borde vi göra fram tills meteoriten kommer…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s