Problemet med att retuschera modeller större.

Veckorevyn ska börja retuschera bilder av de smalaste catwalkmodellerna, eller ”feta” dem som de uttrycker det, och märka ut dem så att läsarna ska veta att bilderna har manipulerats.

Det här är inget nytt. Många utländska tidningar har gjort detta i många år. Jag skrev om ett brittiskt exempel för två år sedan där en tunn modell hade retuscherats större.

Jag har en kluven inställning till Veckorevyns initiativ. Å ena sidan är det bra att en tjejtidning faktiskt gör något över huvud taget för att lyfta frågan om ohälsosamma smalhetsideal.

Det här kan leda till att unga läsare blir mer medvetna om att bilder på modeller och andra kända kvinnor retuscheras och att bildmanipulation är mer vanligt än ovanligt.

Veckorevyn har sedan tidigare även sin egen size hero-modellagentur där ”vanliga” kvinnor används som modeller för att skapa en större mångfald av kroppar i tidningen.

Även det är hedervärt.

Men å andra sidan gör detta inget åt grundproblemet: att ohälsosamt smala modeller används och att denna smalhet ständigt reproduceras som norm i mode, reklam och medier.

Jag tycker ju att det bästa skulle vara att använda en på riktigt kurvig modell än att retuschera någon kurvigare. Att ta tag i problemet i stället för att retuschera bort det.

Det är här vi kommer till vad varje aktör faktiskt kan styra över.

Veckorevyn vill faktiskt lyfta fram olika modellkroppar genom sin egen agentur. Hur de efterföljer det vet jag inte då jag inte läser tidningen regelbundet, men de vill åtminstone göra det.

Det Veckorevyn som aktör har svårare att styra över är hur modellerna ser ut på catwalk-bilder som de köper in från andra länder. Deras val är då att antingen inte köpa in bilderna eller att påpeka att vissa modeller är ohälsosamt smala.

Med andra ord gör Veckorevyn ganska mycket utifrån sin roll i systemet, och det ska de ha kredd för. Frågan är dock hur de kommer gå till väga när de ”fetar” modellerna på bilderna.

För det är viktigt att påpeka att när tidningar pratar om att ”feta” bilder på modeller så handlar det sällan om att göra modellerna kurvigare och mer ofta om att retuschera bort modellens benighet.

Vi får se hur Veckorevyn gör.

Men två saker kan jag redan konstatera. För det första att detta som sagt inte kommer att retuschera bort varken vissa smala modellers ohälsa eller normen som de är en del av.

För det andra är detta, oavsett den goda intentionen, ännu ett exempel på hur svårt mode- och tjejtidningar har för att visa kvinnor som de verkligen ser ut.

Kvinnorna är antingen för tjocka eller för smala, för fräkniga eller för rynkiga, för sminkade eller för ”naturliga”. Det finns alltid något som måste korrigeras på kvinnokroppen.

Hur sorgligt är inte det?

Det farligaste som finns verkar fortfarande vara den verkliga kvinnans utseende.

Annonser

13 reaktioner till “Problemet med att retuschera modeller större.”

 1. Det är så bisarrt att man ska fortsätta ha smala kvinnor men inte visa hur det faktiskt ser ut när någon är så smal (för det mesta). Jag har orerat om detta i flera år.

  1. julia, ja håller med. det är bisarrt. hade mest av allt tyckt att de skulle skita i att köpa in de bilderna.

  1. bambi, håller med om det du skriver. att inte gömma sig för att ens kropp inte tillhör normen.

 2. Att säga ”Hon kanske följer normen men duger inte ändå.” Hur kan det hjälpa något?

 3. Jag granskade ett nummer av sk. NYA vecko-revyn lite mer kritiskt, men det var bara ett enda nummer så hav beaktande på detta. Det som jag dock tycker att de verkar ha lugnat sig på som nästan gör mest, är att de har gått från ”bantningstips” och liknande. Det är ett steg i rätt riktning, men det är helt sant det Ylva säger. Att hur ska det kunna hjälpa att vi inte ens låter de som följer normen får vara okej. Och varför kan de isåfall inte ta in andra modeller, jo för att provkollektionerna bara görs i size zero.
  Dock är det bra att en tidning åtminstonde BÖRJAR. Att någonting händer. Att det inte bara struntas i totalt….

  1. sara, ja jämfört med alla andra tidningar så gör de ju iaf nåt och oavsett om det är av pr-syfte så kanske det är en början.

 4. ”För det är viktigt att påpeka att när tidningar pratar om att ”feta” bilder på modeller så handlar det sällan om att göra modellerna kurvigare och mer ofta om att retuschera bort modellens benighet.”

  Eller så gör de modellen kurvigare, men bara på de ”rätta” ställena, som höfter & bröst. För gud vad hemskt det är med en kvinna som har fett på mage eller armar, det är verkligen det vidrigaste som finns! verkar det som om folk tänker. Jag menar, det är ju inte för inte som folk säger att smal med kurvor är det snyggaste, eller att de gillar kvinnor som har nåt att ta i ”så länge de inte är tjocka, utan har kurvorna på rätt ställen”.

  Jag undrar även hur en modell känner sig om hon blir retuscherad för att se större ut? Hela sin karriär har hon intalats av agenturerna, fotograferna & modeskaparna att hon måste vara tunn som luft, att hon hela tiden måste banta… sen hamnar hon i en tidning som retuscherar henne tjockare. Det blir så himla mycket ”damned if you do, damned if you don’t” över det hela. Retuschering för att en modell ska se större ut är ju dessutom lika jäkla utseendefixerat & perfektionistiskt som då det gäller retuschering för att modellen ska se mindre ut.

  Sedan… på sikt kanske det där med att ”feta” modellerna leder till en mer accepterande industri + ett mer accepterande samhälle i stort, eftersom människor vänjer sig vid kroppstyper storlek större. Men det lär ta väldigt lång tid. Jag tror ärligt talat att det går snabbare att använda sig av större modeller direkt (problemet är att typ ingen vågar). Ty bara för att modellen i tidningen _ser_ större ut, betyder det ju inte att de modeller som får jobba för agenturerna är de större tjejerna/kvinnorna.

  Det bästa vore helt enkelt att använda fler lite större modeller från första början.

  1. sugarhearted, jag förstår faktiskt inte hur modeller orkar med alla de krav som ställs på dem både från agenturer, kunder och allmänheten. inget de är, ser ut som eller gör duger känns det som. så icke att förglömma att de är människor fast i en förjävlig struktur.

 5. PS: Herre, vad osmakligt att Metro skrev ”inga fler benrangel”. Benrangel är ett otroligt negativt laddat ord, VARFÖR uttrycka sig så grovt och bara bidra ännu mer till skönhetshysterin? Tror banne mig att jag hatar tidningar ibland.

 6. Damned if you do, damned if you don’t.

  Du skriver tänkvärt och bra som vanligt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s