En knuff på vägen.

IMG_3809När jag var åtta år ville jag bli modell. Antagligen såg jag coola människor på tv och i magasin som jag ville efterlikna. Men framför allt tyckte jag om hur jag såg ut. Jag minns verkligen att jag gjorde det.

Sedan kom sorgen, och ätstörningarna i tonåren. Mitt utseende blev ett slagfält för min smärta och mina osäkerheter. Jag hatade det jag såg i spegeln. Jag synade varje del av min kropp och såg bara fel, fel, fel. Egentligen såg jag allt genom sjukdomens ögon. Det var som att kolla på sig själv i de där speglarna i Lustiga huset på Gröna Lund.

Ätstörningarna gjorde min kroppsuppfattning helt skev, och även om jag nu har varit nykter ätstörd i närmare tio år så har det varit en av de största mentala kamperna. Att se på mig själv och inte hata det jag ser. Det är fortfarande en kamp ibland.

I dag skulle jag dock säga att jag är ganska ok med hur jag ser ut. Jag har mina sämre dagar, men för det mesta är jag vänligt inställd till vad jag ser i spegeln. Och det har jag faktiskt delvis mina selfies att tacka för.

Jag har länge hatat att se mig själv på bild, men när jag skaffade Instagram för några år sedan började jag att ta selfies för att försöka förändra hur jag såg på mig själv. Jag fotade mig själv på sätt som gjorde att jag faktiskt gillade det jag såg.

Det låter ytligt, och det är ytligt. Det är inget som förändrar självkänslan i grunden, men ändå. Det har gjort och gör fortfarande skillnad för mig. Att jag varje dag kan ta och se bilder på mig själv där jag gillar vad jag ser.

Att vara nykter ätstörd har lärt mig att allt som gör att jag mår lite bättre är något att fortsätta med. Vare sig det är lite smink, kläder eller selfies. Sedan måste jag ständigt jobba med mina känslor på ett djupare plan för att skapa större förändring i mig själv.

En snygg selfie är bara en positiv knuff på vägen.

2 reaktioner till “En knuff på vägen.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s