En homo hockeykille, so what?

Det går inte att förneka att idrottsvärlden, och då framför allt den manliga, dras med homofoba strukturer. De sitter i väggarna och golven på de flesta omklädningsrum, arenor och planer.

Det är ingen slump att det finns så få öppna hbt-personer inom den manliga idrottsvärlden. De har känt av homofobin hela sina liv och vet vad de skulle tvingas utstå om de var öppna.

Det finns så jävla mycket kvar att göra.

Att då få se en reklamfilm som visar en annan verklighet, en där den manliga hockeyspelarens homosexualitet inte är en big deal alls, är minst sagt hoppfullt.

Vi behöver se hur det borde vara. Vi behöver se hur det kan vara. Det betyder inte att den bistra verkligheten förnekas, utan att vi kan ta oss an den lite mer inspirerade.

Vi behöver mer av det här. Skildringar av en verklighet befriad från sexism, rasism och homofobi. I vår långa och mödosamma kamp mot dessa förtryck behöver vi påminnas om vad vi kämpar för.

Då känns inte målet lika långt bort.

Annonser

6 reaktioner till “En homo hockeykille, so what?”

  1. Ja fan vad bra! Det är precis som du säger, vi behöver förtydliga vad vi strävar efter. Ett samhälle som är bättre för oss alla. Jag är lite rädd att min son ska vilja spela hockey, det känns som en av den destruktiva manlighetens yttersta manifestationer. Sport, laganda och gemenskap skulle kunna vara så fantastiskt bra. Som i den lilla gesten i reklamfilmen, glädjas och stötta vänner istället för att upprätthålla vidriga patriarkala strukturer. Hoppas att fler börjar förstå det snart. Riktigt snart.

    1. sandra, det går att förändra. om din son vill spela låt honom, men håll koll på vad som försiggår i omklädningsrummet. som du säger finns det mycket bra med idrott.

  2. Har alltid hatat Halebops reklamer. Såg dock denna och blev jätteberörd. Simpelt och stort på samma gång. Ingen big deal (som något annat företag har som slogan).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s