Jag pratade våldtäkt med Malou von Sivers.

Jag var med i Efter Tio med Malou von Sivers i förmiddags för att prata om mina erfarenheter av våldtäkt. Med mig var även Hans Knutagård, den enda forskare i Sverige som har undersökt hur våldtäkt påverkar manliga offer.

Jag tycker att det blev mycket bra sagt och framför allt är det viktigt att frågan lyfts upp. Män som våldtäktsoffer osynliggörs i vårt samhälle vilket gör att extremt få pratar om sin erfarenheter och ännu färre anmäler brotten.

Efter Tio har en temavecka kring initiativet #vågaanmäl, som syftar till att stärka fler våldtäktsoffer att våga och orka anmäla, och jag tycker att det är ett viktigt initiativ.

Men precis som jag sa i programmet måste vi vara tydliga med att aldrig skuldbelägga offret för att den inte anmäler. Jag har själv skrivit om den skuld jag har känt.

Men.

Skulden ligger bara hos männen som våldtar. Skulden är bara deras. Likaså om de försöker våldta någon annan efter en. Det är deras handlingar, deras skuld.

Tyvärr lever vi i en våldtäktskultur där skulden så lätt förflyttas från förövaren till offret, på så många sätt och vis, varav detta bara är ett av dem.

Men skulden ligger bara hos förövaren.

Vi får aldrig glömma det.

Se klippet från Efter Tio här.

Annonser

12 reaktioner till “Jag pratade våldtäkt med Malou von Sivers.”

 1. Jag är en av Knutagprds elever på skolan han jobbar och var tvungen att kolla programmet idag av den anledningen. Men sen när du berättade var det nästan som om det var jag själv. Visst jag är tjej så där är en viss skillnad men det om skuld, skam, bli trodd m.m. är själv tankar jag går rundor med efter många års av både sexuella trakasserier och våldtäkt av en anhörig.
  Det är personer som dig, mina vänner och en kurator som har hjälpt mig att ta mig ur situationen men än idag lever jag med dessa känslor och har inte anmält. Dessutom så vet min mamma fortfarande inte om vad hennes man har gjort så jag träffar fortfarande denna människa!

  Vet inte riktigt vad jag ville ha sagt med detta men verkligen TACK för din historia! Det hjälpte mig under en skitdag som det är idag!!

  1. emmaaoo, tack för fina ord! jag hoppas verkligen att du når en plats i livet där dina erfarenheter inte längre gör ont. det är inte lätt, men det går! jag hoppas att du tar stöd från de runt dig. all lycka!

 2. Vill bara säga att jag såg programmet och att jag tycker att du är fantastiskt modig och klok på alla sätt och vis Linus!

 3. Linus såg dig hos Malou i dag och imponeras av ditt mod!

  Du gör skillnad för de som inte orkar eller vågar själva. Att få höra att en inte är ensam. Det finns så många som går och bär på liknande upplevelser. Som skäms trots att skulden inte ligger hos dem.

  Tack för att du delar med dig.//Sandra

 4. Om jag får ge min #nätkärlek till någon journalist så blir du mitt självklara val. Du får mig att känna, gråta och vara glad över att du finns. Du är verkligen viktig och du gör skillnad. All kärlek till dig Linus!

 5. Underbara Linus. Jag håller med Thina, min #nätkärlek går också till dig och det kanske kanske snart kan vända lite så att det faktiskt är att vi som blivit utsatta kan släppa skammen och känna att det inte är vi utan dem det skall skuldbeläggas på.
  Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s