Det manliga objektet.

I min senaste krönika för Frihet diskuterar jag sexualisering av män och använder soulartisten D’Angelo som exempel på hur även män kan drabbas.

Jag diskuterar hur sexualisering är en del av kvinnors vardag i vårt patriarkala samhälle, medan sexualisering av män inte är lika vanligt och tar inte samma uttryck.

”Kvinnor påminns ständigt av samhället, och av enskilda män, att en av deras viktigaste uppgifter som kvinnor är att vara attraktiva. För kvinnor är denna sexualisering vardag, medan det för D’Angelo räckte med några månader av det för att han skulle falla sönder och skaffa sig både missbruk och övervikt.”

Läs resten av krönikan här.

Annonser

10 reaktioner till “Det manliga objektet.”

  1. Ja, vad f-n… Folk en känner brukar undra varför jag inte sett dem på stan. Orsaken är att så många okända män glor på en av gammal, dålig ovana att jag faktiskt vantmig av med att kolla rätt på andra människor – sorgligt!

  2. Bra krönika i Frihet. Håller med. Hittade din blog ikväll och har gått runt och läst en del. Läste också Homoterapi och kommentaren om dig. Ja, vad ska man tro? Vi lever i ett patriarkaliskt samhälle, även om det är lättare idag än förr att kunna bejaka den man är som person, utan att behöva objektifieras. Men det sker Det sker idag tyvärr både inom anti-gay såväl som pro-gay sidan. På min blog (engelsk publik) skriver jag om ex-gay rörelsen, diskriminering, ex-gay terapier med mera ur religiös, sekulär, profan och vetenskaplig synvinkel. Välkommen och fortsätt skriv.

  3. Tänkte bara säga att jag saknar dina inlägg, ser fram emot när du är tillbaka! Hälsningar, Sofia.

  4. Är sexualiseringen vanligare i popkulturen än i exempelvis politiken eller näringslivet till vardags? Så snart något sprider sig till popkulturen, så ska det tydligen också sexualiseras; Morberg omnämns alltid som en svettig, machosymbol i köket och oavsett vilken kvinna som intervjuas i valfri dam/herr-tidning blir hon stylad och dirigerad likt en vogue/FHM-modell (liksom exempelvis Hanna Fridén konstaterade i en krönika på nyheter24 nyligen). Visst finns sexism i politik och näringsliv till vardags, men uttrycket i popkulturen är så direkt och accepterat.

  5. Linus, om män i regel inte klagar på den mansroll de får påskrivna just för att det skulle gå emot masnrollen,som du skriver i krönikan, då kan det ju vara lite förhastat att, som du gör här, påstå att sexualiseringen av män inte är lika vanligt. Det kan ju vara så att vi inte är lika vana vid att se den och dess uttryck. Om kvinnors ”uppgift” är att vara vackra, vilken är då männens ”uppgift” och hur tar sig påskrivandet av den uppgiften på männen för uttryck?

    1. niclas, det du frågar om är ju det feminismen har synliggjort: att det finns könsroller som ser olika ut för män och kvinnor men som är hindrande och på många sätt destruktiva, bara på olika sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s