När unga bögar skildras som annat än problem.

Som ni vet följer jag slaviskt bögkaraktärer i såpor från världens alla hörn. Den senaste tiden har jag börjat följa två nya från våra grannländer Norge och Finland.

Det som är intressant är att de två berättelserna båda handlar om killar runt 15-16 år som inte har några större problem att acceptera sin homosexualitet.

Ett välkommet trendbrott i porträtterandet av hbt-karaktärer.

Den ena storyn följer Måne i den norska såpan Hotel Cæsar. Han kommer med sin tvillingsyster Sol från sina emigrerade föräldrar i Indien för att nu bo i Norge med sin farmor.

Sol, som är mer utåtgående, kärar snabbt ner sig i grannen Tom. Men snart inser Måne att han också har känslor för Tom. För första gången i sitt liv är han kär.

I stället för att göra det till en stereotyp plågsam och utdragen komma ut-berättelse är det i stället en mer realistisk en där en ung kille försöker hantera känslor han aldrig har känt förut,

Han inser snabbt att han är homosexuell och accepterar det utan stor vånda. Och det känns så befriande. För honom och för mig som tittare.

Att se en ung homosexuell kille porträtteras på ett sätt som skickar budskapet till såpans unga tittare att det varken är fel eller behöver vara något dramatiskt med att vara homosexuell.

Den andra storyn följer Elias i den finska såpan Salatut elämät. När vi först träffar honom är han redan öppet homosexuell och stolt över det.

Här slipper vi alltså se en komma ut-berättelse över huvud taget. I stället får vi se en redan öppen och stolt homosexuell kille som vägrar ta skit från någon.

För visst får han gliringar från de coola grabbarna i hockeylaget, men han kastar tillbaka förolämpningar lika hårt då han vägrar bli mobbad bara för att han är bög.

Det är så skönt att se en så ung karaktär få vara homosexuell utan att han porträtteras som att han har problem med det.

Så klart är både Måne och Elias med om händelser som är kopplade till deras homosexualitet, men det är ändå så viktigt att de själva inte ser sin homosexualitet som ett problem.

Det skickar ut ett bra budskap till tittarna, och de är många då båda serier har miljonpublik i sina hemländer, och vad jag vet har det mottagits väl av tittarna i stort sett.

Det är oerhört positivt då både Norge och Finland, precis som Sverige, har långt kvar tills hbt-personer behandlas med den respekt alla människor förtjänar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s