Därför behöver även bilder genusanalyseras.

sajten Genusfotografen analyserar och visar fotografen Tomas Gunnarsson på ett väldigt övertygande sätt hur kvinnor och män porträtteras olika på bild och varför det är problematiskt.

Han tar exemplet med Sveriges Mästerkock Louise Johansson som i tidningen Arlanda Express piffas upp i märkesklänning intill en intervju med henne om hennes karriär som kock.

Där står hon i vacker klänning i konstiga modeposer, visserligen i ett kök, men inget annat visar på att hon faktiskt är en duktig kock.

Genusfotografen skriver:

”Bredbent, rak i ryggen, visar duktigt upp sin fina klänning. Kvinnor infantiliseras ofta på bild, genom att se oskuldsfulla och naiva ut, gömma sig under hår, ha fingret på läppen, fotas uppifrån (om man också tittar på retuscheringsprocessen för reklambilder så förminskar man ofta näsor och förstorar ögon = klassiska barnproportioner). Samtidigt är de, allt som oftast, rejält sexualiserade.”

Om jag tjatar om att hur vi använder språket är en maktutövning, så gäller samma sak med hur vi använder bildspråk. Och även där är tendensen att kvinnor på olika sätt förminskas och sexualiseras.

Sexualisering behöver inte alltid vara av ondo, men oftast är den det då den reducerar kvinnor till att bara vara objekt, vilket gör att alla deras andra färdigheter och kvaliteter raderas.

Det gör sexualisering till ett av patriarkatets mest effektiva verktyg för att förtrycka kvinnor. För det är fortfarande så att det nästan alltid är kvinnor som sexualiseras av män.

Som med exemplet med Louise Johansson. Hon sexualiseras på ett sätt som raderar hela hennes yrkesroll som kock, medan en manlig kock intervjuas i samma tidning och på bilden av honom står han i vit kockmundering.

Så tydliga är skillnaderna.

Och det visar hur viktigt det är med fotografer som Tomas Gunnarsson som genom sitt arbete visar hur viktigt det är att ha en genusanalys även när det gäller bildspråk.

Som han själv skriver:

”Vi har gott om bilder av hur könsrollerna ”ska” spelas. Bilder som begränsar oss. Som begränsar vår fantasi, våra föreställningar om vilka vi kan vara. Men vi kan skapa nya regler. Vi är mer formbara och föränderliga än vi tror. Att visa att det är möjligt ser jag som min främsta uppgift som genusfotograf. Att kittla fantasin.”

4 reaktioner till “Därför behöver även bilder genusanalyseras.”

  1. Klänning och snyggt hår i ett kök, okej kanske, men luta sig mot en vattekran och sträcka ut tungan?!? Ursäkta, men jag mår faktiskt illa. Arlanda Express skulle behöva förklara sig. Kanske finns det ett högre syfte som vi inte förstår? (nej, självklart inte).

  2. Fan vilken irriterande bild. Jag får lust att lära mig krav maga då jag ser den!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s