En transsexuell yrkesmördare är min nya favorit.

De senaste tio åren har det synts allt fler hbt-karaktärer i tv-serier och det har lett till en större bredd i hur de porträtteras. Men dessa karaktärer har nästan uteslutande varit bögar och flator.

T:et i hbt, transpersoner, har inte fått särskilt mycket större utrymme och tyvärr brukar de skildras på stereotypa sätt när de väl får vara med på ett hörn.

Just därför gläds jag åt den nya brittiska miniserien Hit & Miss där fantastiska Chloë Sevigny spelar yrkesmördaren Mia vars hemlighet är att hon föddes som en man och är i processen att byta kön.

När hennes före detta flickvän skickar ett brev från sin dödsbädd för att berätta att Mia har en son så måste hon lära sig att kombinera sitt farliga yrke med att ta hand om ett barn.

Efter att ha sett det första avsnittet, det enda som har sänts hittills, kan jag konstatera att det sannerligen är en annorlunda berättelse som utmanar stereotypa skildringar av sexualitet och könsuttryck.

Jag gillar till exempel hur Mias könsöverskridande kropp avslöjas i en kort vanlig badrumsscen där hon klär av sig naken och det är en naken kropp som både är en mans och en kvinnas.

Med både kuk och bröst.

Första avsnittet visar också hur känslan att vara fast i fel kropp kan skapa isolation och apati. Att vända en värld ryggen som inte förstår och accepterar en.

Att Mia nu har en son och hans syskon att ta hand om utmanar den isolation och apati hon har blivit så beroende av. Det ser jag som seriens kärna och det blir intressant att följa hur det utvecklas.

Jag tyckte om det första avsnittet då det var välgjort och välspelat, och även om hela scenariot är minst sagt konstruerat, så är det fascinerande att få se en transperson i huvudrollen för en gångs skull.

Ju fler skildringar av hbt-personer desto större variation kommer vi att se i uttrycken. Hit & Miss är förhoppningsvis bara ett av många kommande som lyfter fram transpersoner som huvudkaraktärer.

Annonser

2 reaktioner till “En transsexuell yrkesmördare är min nya favorit.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s