En till bra bögfilm: Skoonheid.

Skoonheid (Sydafrika)

François (Deon Lotz) är en gift, vit, medelålders man boendes i en konservativ stad i Sydafrika. Han har vuxit upp under apartheidsystemet och kämpar för att hålla kontroll över sin livslögn.

Att han är homosexuell.

Han genomlever sitt tråkiga liv genom att ibland samlas med andra medelålders män i ett hus där de har sex med varandra. Detta trots att ingen av dem vill se sig som homosexuell.

En dag träffar han på den nu vuxna sonen till en gammal vän och blir direkt förtjust i den vackre unge mannen. En besatthet startar och François börjar följa efter den unge mannen.

Till slut är katastrofen ett faktum.

Skoonheid är afrikaans för skönhet, men det här är ingen vacker film. I alla fall inte när det kommer till handlingen. Det är en extremt jobbig film att se.

Med ett vackert filmspråk väver filmen samman ett porträtt av en man vars besatthet av den vackre yngre mannen gör att han går djupare och djupare in i mörkret.

Det är det som är filmens styrka. Att den genom långa och tysta tagningar skapar en allt mer obehaglig stämning som gör att jag som tittare bara sitter och väntar på det oundvikliga brutala slutet.

Det är en film som med all tydlighet visar hur destruktivt självhat är och speciellt när självhatet bygger på avsky till sin egen sexualitet.

Det gör att sexscenerna, så ovanliga som grafiska sexscener mellan medelålders feta män, spelar en viktig roll för att se när självhatet tar sexuell form.

Men filmen lyckas främst tack vare utmärkt skådespel och regi. Det gör den till en obehaglig men intressant film för den med is i magen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s