Vilka ska förändra om inte de nya generationerna?

Jag och två andra före detta ätstörda deltog i ett konstprojekt i går där en elev på Beckmans intervjuade oss om våra erfarenheter av ätstörningar.

Efteråt blev vi filmade när vi ritade och böjde bestick. Låter kanske konstigt, men projektet skulle mynna ut i att eleven själv skulle formge bestick utifrån vår workshop.

Form utifrån ätstörningar.

Det var verkligen annorlunda att i närmare tre timmar hålla på med bestick och tänka på dem utifrån ens egna erfarenheter av ätstörningar.

Men det som verkligen gjorde hela upplevelsen än mer bisarr var när vi skulle lämna Beckmans lokaler och i foajén såg modestudenter ta kroppsmått på jättesmala modeller som ska bära deras kläder på Stockholm Fashion Week.

Här hade vi suttit två dörrar bort och diskuterat ätstörningar och här stod de och reproducerade det smala kroppsideal som för vissa ätstörda är en faktor till deras insjuknande.

Jag kände mig jävligt förbannad på vägen hem.

Modeindustrin vet vi ju vägrar göra upp med att de producerar och reproducerar smala kroppsideal och de skyller alltid på någon annan.

De har egentligen inga ursäkter, men kör varenda de kan ändå, så länge det gör att de kan fortsätta göra kläder för den lilla del av mänskligheten som har en så smal kropp.

Men vad fan har modeelever för ursäkter? Varför har inte de nya generationerna modedesigners förstått att de kan skapa kläder för andra kroppar än den väldigt smala?

Varför vara kreativ om en bara gör samma sak?

Det provocerar mig oerhört att nya generationer inte lär sig av de misstag deras företrädare har gjort och fortfarande gör. Att de inte ser att de kan skapa något annat, något nytt, bortom idealen och normerna.

I stället står de där med samma jättesmala modeller redan när de går i skolan. Och jag undrar vem fan som kommer utmana det hela om inte ens de nya generationerna vill det.

Allt är stiltje.

Fuck.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s