En till bra bögfilm: Stadt Land Fluss.

Stadt Land Fluss (Tyskland)

På en lantbruksskola utanför Berlin är det ett lugnt och monotont liv Marco (Lukas Steltner) lever medan han lär sig allt om bondelivet. Han är en tillbakadragen kille som helst är för sig själv.

Plötsligt en dag dyker den mer utåtriktade och mer äventyrslystna Jacob (Kai Michael Müller) upp, med ambitioner att förändra sitt trista liv jobbandes på en bank.

Han och Marco finner snart varandra och vad som börjar som vänskap utvecklas snart till något djupare. Mitt i det dagliga lantbrukarlivet förälskar de sig i varandra.

Det här är en film som går varsamt fram. Vi får följa livet på lantbruksskolan och bit för bit, scen för scen, går det att se hur Marcos och Jacobs relation växer fram.

Det är ingen film med stora kärleksförklaringar eller chockerande vändningar. Det är en film som i sitt skildrande av en vardag nästan skulle ha kunnat vara en dokumentär.

Den dokumentära känslan förstärks av det faktum att endast de två huvudrollerna spelas av riktiga skådespelare. Alla andra på lantbruksskolan är riktiga elever och lärare.

Detta plus ett varsamt bildspråk och två utmärkta skådespelare i huvudrollerna skapar en trovärdighet som gör att det lilla drama som är två blickar som möts plötsligt blir så mycket större.

Stadt Land Fluss undviker även de flesta stereotypa och normerande klichéer som allt för många bögfilmer annars använder.

Det finns inga komma ut-scener, konflikterna kretsar egentligen inte kring sexualiteten och det sker inga hatbrott eller liknande.

I stället är det en film som på ett hudnära sätt visar hur en kärlekshistoria kan uppstå mellan traktorer och åkrar, mellan två unga hjärtan, mellan två människor längtandes efter någon att vara sig själv med.

Det är den här sortens lågmälda drama jag älskar. Där små detaljer är det som berättar den stora historien. Och just denna är en mycket bra en.

(Stadt Land Fluss visas på filmfestivalen Cinema Queer i Stockholm den 11-13 maj med den engelska titeln Harvest.)

Annonser

5 reaktioner till “En till bra bögfilm: Stadt Land Fluss.”

 1. Jag vill att mina barn ska se bra film som ger dem perspektiv på livet. Hur/var hittar jag dom? Den enda jag kan komma på är ”Mitt Liv I Rosa”.
  Har du någon aning?

  1. calle, vet inte hur gamla dina barn är, men två ungdomsfilmer jag älskar är beautiful thing och mannen som elsket yngve. de är båda roliga och allvarliga samtidigt som de är lätta att ta till sig om en är lite yngre.

   beautiful thing är en brittisk film om två unga killar som blir kära i varandra. söt och rolig. https://linusfremin.wordpress.com/2010/01/23/12-basta-bogfilmerna-beautiful-thing/

   mannen som elsket yngve är en norsk film om yngve som helst plötsligt börjar få känslor för en kille. en väldigt berörande men även rolig film. https://linusfremin.wordpress.com/2010/01/15/12-basta-bogfilmerna-mannen-som-elsket-yngve/

   båda filmer är sådana som säkerligen finns på ett större bibliotek att låna. annars finns de på dvd att köpa via nätet med svensk textning.

   hoppas det hjälper!

   1. calle, varsågod! ja då kanske de är lite för unga för de filmerna jag tipsade om. men om några år så!

 2. […] till att jag går och tänker på det här just nu är att jag läser inne hos Linus Fremin som ofta tipsar om bögfilmer. Är en bög hittar en bögfilmer. Är en flata hittar en filmer om […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s