Kvinnliga komiker går tydligen i högklackat.

När kvinnor ska vara roliga så är de kvinnor som är roliga. De blir så kallade kvinnliga komiker som skämtar om så kallade kvinnliga problem och situationer.

Ta bara den nya sketchserien HögklackatSVT. I huvudrollerna är bara kvinnor: Petra Mede, Susanne Thorsson, Anna Granath, Rachel Mohlin, Anna Blomberg och Ing-Marie Carlsson.

En riktigt bra bunt skådespelare.

Jag är helt för att det produceras fler tv-serier med kvinnor i huvudrollerna. Det behövs för att motverka tv- och filmvärldens mansdominans.

Än mer i humorvärlden där kvinnor sällan får ta någon större plats. Att i en humorserie ha sex kvinnor i huvudrollerna är ju därför något ovanligt, och bra så klart.

Men problemet blir att dessa serier så ofta görs till att vara ”kvinnor som är roliga” eller som SVT själva skrev, att serien ”driver med klichébilden av hur kvinnor borde vara.”

Jaha.

Finns det inget annat för kvinnliga komiker att göra än att harva runt i så kallade kvinnliga situationer? Och varför måste de alltid marknadsföras utifrån att de är just kvinnor?

Det är till exempel inte många som noterar att Killinggänget bara består av män och det används definitivt inte som ett marknadsföringsknep.

Aldrig påpekas det att en komikerpanel bara bestående av män är en manlig komikerpanel, men när den består endast av kvinnor blir det en kvinnlig panel.

Men visst, jag kan förstå att det kvinnliga betonas då humorbranschen, likt så många andra branscher, är mansdominerad och att det därför står ut.

Men jag skulle önska att fler såg bortom det så att vi en dag kommer till en punkt då kvinnor i huvudroller inte är i fokus. Mest för att de då inte är lika ovanliga.

Till sist, är Högklackat något att se på? Nja, så där, men det är extremt många korta sketcher så om en är dålig är den snart slut och en bättre dyker upp.

Mest får den mig dock att sakna Mia & Klara.

Annonser

6 reaktioner till “Kvinnliga komiker går tydligen i högklackat.”

  1. Helt rätt!
    Frågan är också om svt ens gör rätt i att marknadsföra det som en serie gjord av kvinnor? Kvinnor är ju som bekant inte roliga, och då finns det ju en risk att inga andra än tittar än typ du och jag. Man behöver inte göra humor-tv för kvinnor av kvinnor, menar jag. I sådana fall ska man säga det rakt ut att vi killar inte kommer att ha någon glädje av att titta på roliga kvinnor.
    Trodde faktiskt ärligt att vi hade kommit lite längre än så här.

    1. simon, trodde också vi hade kommit längre, men tyvärr. de verkar inte tycka det fanns nåt mer unikt än att de är kvinnor.

  2. Det sorgliga med ”högklackat” är ju att om man tittar på vilka som producerat den så finns där inte en enda kvinna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s