Killen som fick en stroke och ”vaknade upp” homo.

Han var en kraftig heterokille som gillade att spela rugby och supa med sina kompisar. Sedan fick han en stroke och ”vaknade upp” homosexuell.

I dag är han smal, jobbar som frisör och har en fästman.

27-årige Chris Birchs berättelse, som skildras i dokumentären I Woke Up GayBBC, har skapat starka reaktioner i hans hemland. Många ogillar tanken på att en hjärnskada kan förändra någons sexualitet.

Många, inklusive Chris egen familj och fästman, tvivlar på hans förklaring att han bara vaknade upp homosexuell. Men Chris håller fast vid att det var stroken som förändrade hans sexualitet.

”The Chris I knew had gone and a new Chris sort of came along. I came to the realisation that the stroke had turned me gay.”

Hans fästman Jak tror att Chris, likt många andra som senare i livet har kommit ut som homosexuella, har varit det latent hela livet, men kommit till insikt om det först på äldre dagar.

Han säger i dokumentären:

”People grow up not knowing they are gay and have families and then they realise they are gay, but they don’t have a stroke to realise that.”

Jag förstår de som tvivlar på Chris berättelse. Det känns onekligen lite väl extremt att han inte bara fick en ny sexualitet, utan även plötsligt lever upp till varenda stereotyp det finns kring bögar.

Helt plötsligt begär han inte bara män sexuellt, utan vill även jobba som frisör, göra skönhetsbehandlingar och dricka rosévin i stället för öl som han gjorde tidigare.

Det är liksom som handlingen i en fördomsfull film.

Jag förstår även de som är bekymrade över vad en sådan här berättelse sänder för budskap till det heteronormativa majoritetssamhället om varför vissa är homosexuella.

Hbt-rörelsen har i årtionden kämpat mot de som kallat homosexualitet allt från en sjukdom till ett val och som använt det som anledningar till att förtrycka hbt-personer.

Vi kämpar fortfarande mot de vanföreställningarna, som tyvärr ofta får kränkande och livsfarliga konsekvenser, i många delar av världen.

Så jag förstår med andra ord att dokumentären har skapat starka reaktioner. Men trots det kan jag inte stämma in i klagokören.

För jag vill faktiskt inte misstro Chris.

Om det är hans sanning att en stroke förändrade hans sexualitet, ja då är det hans sanning och jag har ingen anledning att misstro honom för det.

Hur tvivelaktig jag än tycker att hans berättelse är och hur irriterad jag än blir på hans överdrivna behov av att bevisa att stroken gjorde honom homosexuell, så är det hans sanning.

För saken är ju den att sexualitet är komplicerat. Forskarna har genom åren haft många teorier kring hur sexualitet utvecklas. Allt från psykologiska till genetiska till neurologiska förklaringar.

Vissa mindre troliga än andra.

Det är därför svårt att dra definitiva slutsatser om hur det verkligen är. Troligtvis är det en kombination av orsaker.

Det enda en kan egentligen konstatera är att det är komplicerat och som forskaren David Waldock uttrycker det:

”Given this complexity, if one wanted to eliminate gay men and women from society, one would have to generate such a multi-factorial model of sexuality that identifying us would be – and indeed is – impossible for all practical purposes.”

Det viktiga här är inte att ge Chris en massa med skit och lägga skuld på honom om folk får fördomar kring hbt-personer. Det här är bara hans berättelse.

Det viktiga är att se modet det krävdes av Chris för att komma ut när hela hans omgivning misstrodde honom. Han kom ut för att leva som den han är och vara lycklig.

I slutändan handlar det bara om det.

(Se hela dokumentären nedan innan den tas bort.)

Annonser

4 reaktioner till “Killen som fick en stroke och ”vaknade upp” homo.”

  1. Jag håller med, det är sjukt viktigt att se hans berättelse som hans berättelse och förstå att det förmodligen krävdes en hel del mod för honom att komma ut som gay, oavsett orsaken bakom att han ”blev homo”. Jag tror ju att människor föds med sin sexualitet, men sedan kanske utvecklar den på olika sätt genom livet- att neurologiska förändringar vid stroke skulle kunna bidra till detta går inte att utesluta helt, även om det inte är något jag heller tror på stenhårt. Men det viktiga är ju inte vad jag tror, det viktiga är vad han känner och att det tas på allvar. Det är även viktigt att människor förstår att homosexuella inte är en homogen grupp, så Chris kan knappast representera alla homosexuella i världen. Därför är det ens eget tankesätt som behöver ändras om en dömer alla homosexuella efter hur Chris beter sig, inte Chris som ska hålla käften.

  2. Självklart är det hans sanning och hans upplevelse och berättelse.
    Bara att överleva en stroke och komma tillbaka till ett normalt liv, gay eller straight är en seger i sig! _Tro mig, jag vet, eftersom jag själv gjort den resan, utan förändrad sexualitet. Många kan bli personlighetsförändrade och tappa sexlusten helt och hållet,man lever vidare med men som inte syns. Ifrågasätt inte hans historia utan se det som att han besegrat en stroke. Och DET är den stora bedriften i detta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s