Vanliga tjejer tar över efter Sex and the City.

Jag älskade Sex and the City när den gick på tv. Den visade kvinnor över en viss ålder (30-strecket) som hade aktiva sex- och kärleksliv där de var tydliga subjekt.

Serien tog stafettpinnen från The Golden Girls som 20 år tidigare hade revolutionerat hur kvinnor och deras sexualitet porträtteras på tv.

Sex and the City var välskrivet och välspelat. Den lyckades både ha djup, och yta då modet och staden New York hade lika stor roll som skådespelarna.

Visst går det att kritisera serien. Den var under sina år provocerande vit då det sällan var några av annan etnicitet än vit som fick några större roller.

Den tenderade också att ibland vara väl stereotyp när det gällde framställningen av kön och sexualitet. Ta bara hur stereotyp bögarna skildrades till exempel.

Men oavsett det, var den och är fortfarande smått revolutionerande kring hur kvinnor kan skildras på tv. Att den därför har inspirerat många andra tv-serier är fullt logiskt.

Allt från Lipstick Jungle till Gossip Girl.

Den senaste och mest speciella är Girls, som precis som Sex and the City, har sitt hem på HBO. Den är skapad, skriven. producerad av Lena Dunham som även spelar huvudrollen Hannah.

Precis som Sex and the City handlar Girls om fyra tjejkompisar och deras liv i New York. Men dessa tjejer är 10 år yngre än sina föregångare och de är i början på sina karriärer och har inga barn.

Färgerna är blekare, modet likaså. Det här är långt i från en uppvisning i de senaste trenderna mode- och sexmässigt och ingen tittare lär säga att de är som karaktärerna.

Att de är som Hannah eller Jessa som de gjorde med Carrie och Co i Sex and the City. Detta trots att tjejerna i Girls är betydligt mer vanliga än de ibland osannolika karriäristerna i föregångaren.

För där Carrie i Sex and the City lyckades leva lyxliv genom att skriva en krönika i veckan så har Hannah en examen i litteratur, en obetald praktikplats på ett bokförlag och lever på sina föräldrar.

Första avsnittet av Girls var inte revolutionerande bra eller roligt, men det visade en serie som vill vara annat än en Sex and the City-kopia, men utan att för den skull ignorera föregångaren.

Girls är en serie som försöker skildra unga kvinnors liv utan att det handlar om märkeshandväskor, extremt aktiva sexliv och drivna karriärspumps.

Det är en serie där alla inte är pinnsmala och modellsnygga. Det är en serie om så kallade vanliga tjejer som ser ut som vanliga tjejer och som beter sig som vanliga tjejer.

Fast tillskruvat så klart.

Det är lite gråare, lite blekare, men det finns charm även i det. Framför allt känns Girls bisarrt nog som något nytt i all sin blekhet.

Annonser

2 reaktioner till “Vanliga tjejer tar över efter Sex and the City.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s