Varför samarbetar Rihanna med sin misshandlare?

För någon månad sedan dök Rihanna upp med en remix av låten Birthday Cake där hennes ex-pojkvän Chris Brown gästar.

Samma Chris Brown som 2009 misshandlade henne blå och blodig i limousinen på väg till Grammygalan. Han sjunger nu på den sexiga singeln att han vill ”give it to her in the worst way.”

Vad fan?

Rihanna fick mycket, och helt berättigad, kritik för det hela, men det är först nu som hon kommenterar samarbetet. Och hennes försvar? Att hon tänker som en musiker som vill samarbeta med den bästa i branschen.

”It’s music, and it’s innocent.”

Jag vet och har diskuterat att kända kvinnor direkt stämplas som förebilder och att det är orättvist att de ges ett så stort ansvar över att inte påverka andra kvinnor negativt.

Men vad fan.

Detta är ganska så enkel matematik i min bok.

För vad sänder det för budskap att Rihanna samarbetar med mannen som misshandlade henne blå och blodig? Oavsett hennes intentioner, vad tror hon budskapet blir?

Det blir ännu mer osmakligt då det de sjunger om i låten är att ha dominant sex med varandra. För mig finns det inget ”innocent” över det.

Det må kännas ”oskyldigt” för Rihanna, och bra för henne om hon har bearbetat vad som hände så pass att hon samarbetar med mannen som slog henne.

Men kalla det inte oskyldigt när det budskap hon sänder ut, och nu förstärker med sitt uttalande, är att det inte var någon stor grej att hon blev misshandlad.

Att han nu gärna får ”give it to her in the worst way” igen.

Självklart ska människor få gå vidare och förlåta människorna som har gjort dem illa. Självklart ska människor som har gjort andra illa få en chans att bevisa att de har lärt sig bättre beteenden.

Men det är, om jag nu ska tro att det är så, på en annan privat nivå. På denna nivå, som offentlig person, så funkar det inte för mig. Det sänder ut riktigt osmakliga budskap.

Så klart har detta samarbete med pr att göra. Så klart handlar det om att få uppmärksamhet för att på så sätt kränga lite fler skivor.

Och det görs på bekostnad av att Rihanna tappar trovärdighet. Hon sjunger med mannen som misshandlade henne, som om det inte är konstigt.

Självklart ger det en äcklig smak i munnen.

Men.

Även om jag har min åsikt klar i frågan, så är hela situationen, som vi vet väldigt lite om, mer komplex än så. Rebecka Hedström resonerar väldigt bra om det:

”Är det rimligt att, med kunskap om hur dynamiken i våldsamma relationer ofta fungerar, förkasta en kvinna för att hon igen vänder sig mot sin förövare?”

Det är en viktig poäng och jag tycker inte att Rihanna ska bannas för detta. Kritik förtjänar hon, men detta handlar fortfarande om ett offer som har valt att hantera sin situation på detta viset.

Det är en person som samma år som hon misshandlades släppte skivan Rated R där hon sjöng texter om våld och sex som kändes märkliga med tanke på hennes erfarenheter.

Det var så hon valde att hantera det, och må så vara.

Även om jag tycker att detta är ett dumt sätt att skapa pr, vilket Rihanna som största popstjärnan i världen just nu knappast behöver, så är hon fortfarande en människa.

Rebecka Hedström skriver:

”Det är också vanskligt att tillskriva våra förebilder alltför stor påverkan i hur vi hanterar våra personliga relationer och liv. Rihanna har rimligtvis all rätt i världen att hantera sitt liv och sin karriär på det sätt hon själv önskar. Om hon har förlåtit honom är valet att visa det för omvärlden hennes eget, även om det lämnar en bitter eftersmak.”

Dessutom, måste jag lägga till, så är det synd att det alltid bara är Rihannas val som diskuteras, även om det var viktigt i detta fall.

För samtidigt, var är kritiken mot Chris Brown? Den har alltid känts allt för tyst. Han dömdes till löjligt lågt straff i rätten och hans skivförsäljning snarare ökade i och med misshandeln.

Nu är han större än någonsin.

Som om kvinnomisshandel inte är någon stor grej.

Dessutom, när jag har läst och hört intervjuer med honom känns det alltid som att han inte har förstått det hemska han gjorde. Hans ånger känns ofta falsk och framtvingad av pr-människor.

Han har kunnat glida genom det hela utan en skråma.

Det kan jag tyvärr inte säga om Rihanna.

Annonser

8 reaktioner till “Varför samarbetar Rihanna med sin misshandlare?”

 1. Jag har också funderat på det där. Att Rihanna väljer att göra som hon gör känns väldigt märkligt. Men. Hela omvärldens reaktion på misshandeln har klart och tydligt visat henne (och alla andra) att misshandel inte är något allvarligt, ingenting att bry sig om. Kanske hade hon till och med fått mer skit ifall hon uttryckligen hade tagit avstånd från Chris Brown och alla som stöttade honom?
  Jag ser inte det här som Rihannas problem, jag ser det som ett omvärldsproblem. För om resten av omgivningen/världen hade stöttat henne fullt ut samtidigt som de hade vägrat att ha något med Chris Brown att göra, hade Rihanna inte ens ha behövt fundera på att göra dessa val som hon gjort.
  Förövaren skyddas och offret skuldbeläggs eller osynliggörs. As always.
  (Förutom då också att nöjesindustrin, liksom många andra branscher, styrs av pengagalenskap och snöd vinning som får folk att gå över lik för att få stoppa slantar i sin egen ficka.)

 2. För att hon har gått tillbaka till honom, som många misshandlade kvinnor gör. Tyvärr.

 3. Det är väl samma princip som när kvinnor går tillbaka till mannen som misshandlade dem fysiskt och/eller psykiskt. Samma mekanismer. Jag förmodar att Rihanna på något sätt känner sig beroende av Chris Brown, i fallet musik & pengar i alla fall. Då förbiser hon allt skit han gjort mot henne tidigare. Kanske är hon väldigt förlåtande också. Att vara förlåtande är en fin egenskap, dock förstår jag den bittra smaken du får av att hon samarbetar med en man som betett sig så illa. Men kanske är det orättvist att lägga så mycket ansvar på henne? Jag vet inte vad som verkligen rör sig i hennes huvud, det kan ingen veta, men ponera att hon faktiskt känner sig beroende av honom och då bara ignorerar vad han gjort, ponera att hon är ett ”offer” för samhällets ideal… vem kan då anklaga henne för det? Snarare samhället & Chris Brown som det bör skällas på.

  1. sugarhearted. precis. rihanna förtjänar kritik, det tycker jag, men håller med om att det är brown och samhället som bär största skulden.

   1. Ja, för i den bästa av världar skulle betydligt färre kvinnor gå tillbaka till sina misshandlande män/börja samarbeta med dem igen, framför allt skulle större skuld läggas på förövaren. Folk skulle inte i lika hög utsträckning ifrågasätta de kvinnor som faktiskt går tillbaka, de skulle istället döma ut mannens handling i större grad. Det skulle även vara belagt med strängare straff att puckla på sin kvinna. Eller sin partner överhuvudtaget.

    Men den värld vi lever i nu är inte den bästa, därför hamnar större ansvar på offret & folk kan uttrycka sig om att det är ”befogat” att en man ger en kvinna en örfil om hon är ”provocerande” i sitt beteende, likaså lär vi kvinnor att våld = kärlek. Hur? Jo, för att redan från det stadium de är småtjejer får de lära sig att en kille som drar en i håret, retas, tar på brösten mot ens vilja eller slåss… han är bara kär. Det handlar om kärlek. Det är så en kille visar sin kärlek. Detta får vi lära oss redan från barnsben- inte konstigt att vissa kvinnor resonerar så även som vuxna.

    Givetvis har en eget ansvar över sitt liv & sin hälsa också, men att gå ifrån en relation där fysisk och/eller psykisk misshandel förekommer kan vara otroligt svårt redan som det är eftersom kärlek trots allt är inblandat samtidigt som ens självkänsla redan körts ner i botten, och det hela görs bara ännu svårare av folk som talar om för en vilka fel en gör samtidigt som samhället andas av attityden att män som slår bara inte vet något annat sätt att visa sin kärlek & enorma rädsla att förlora kvinnan på. Och ja, jag talar här dessvärre även av egen erfarenhet & inte bara föreställningar om hur det är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s