Att outa personer är steg mot mer oetisk media.

I gårdagens Kobra diskuterade Kajsa Bergqvist hur hon tvingades komma ut med att hon numera lever med en kvinna på grund av att medierna vägrade låta henne vara.

Hon beskriver hur rykten började florera om deras relation och att hon fick många samtal från medier.

”De sa: ”Vi vet hur det ligger till, vi har bilder, vi kommer att trycka det ändå, vi går i tryck i morgon. Det här är en chans för dig att få kommentera.””

I ett halvår jagade medierna henne intensivt. De ringde Unicef där hon hade varit ambassadör och hem till hennes föräldrar och låtsades vara någon annan för att lura fram information.

Men så länge Kajsa Bergqvist inte kommenterade uppgifterna skrev de ingenting.

Det är ett faktum att svenska medier, till skillnad från brittiska och amerikanska, har en oskriven regel om att inte outa någon som homosexuell utan att personen i fråga själv har bekräftat det.

Kajsa Bergqvist hade hoppats att det skulle göra att medierna väntade tills hon själv kände sig redo och bekväm med att bekräfta uppgifterna.

Om hon nu ens ville över huvud taget.

Men Se & Hör valde att publicera uppgifter utan hennes bekräftelse och bröt därför mot den oskrivna regeln. Några veckor senare kände Kajsa Bergqvist sig tvungen att själv gå ut med uppgifterna.

Se & Hörs chefredaktör Carina Löfkvist säger till Kobra att hon inte tycker att de gjorde något fel.

”Här fanns ett stort allmänintresse och jag tyckte inte att vi skadade Kajsa. Vi hade hett Kajsa och Måns tillfälle att kommentera det.”

Hans ShimodaHänt Extra är inne på samma spår när han menar att kändisar ”får ta” att tidningarna ringer om saker som de inte vill prata om.

Det är utan tvekan så att både Löfkvist och Shimoda har helt fel. De har gått över en gräns, en oskriven regel, som fanns där av en anledning. För att låta människor ha sitt mest privata i fred.

Det sket dessa medier i för att sälja lösnummer. Och tyvärr lät Kobra de komma undan utan några kritiska frågor.

För just denna oskrivna regel att inte outa någon är extremt stark inom svenska medier. Den har gjort att de inte ens efter en persons död kommenterar dennes homosexualitet om den inte hade bekräftat den själv innan sin död.

Ta exemplet med den sedan några år avlidne manlige programledaren. Han kom aldrig ut med sin homosexualitet, utan levde i vad jag kallar glasgarderoben.

Det vill säga att det var en öppen hemlighet.

Han levde i många år med en annan man. Men deras lägenhet, som innan hade varit två, hade två ytterdörrar. En med programledarens namn och en med hans sambos.

Det var så de valde att leva sina liv gentemot omvärlden, och det respekterade medierna. Det handlade inte om att ljuga för deras skull, utan om respekt.

Den gränsen har nu för första gången överträtts i svensk media i och med mediernas hantering av Kajsa Bergqvist. Det är mycket allvarligt.

Även om jag många gånger har skrivit om vikten av att människor vågar vara öppna med vilka de är, så har jag understrukit att det ska ske först när de själva är redo för det.

Det var inte Kajsa Bergqvist.

Men för att undvika skvallret som hade växt sig ännu värre annars, så var hon tvungen att tala ut. Det är det som är det hemska.

Jag hoppas att mediebranschen verkligen förstår varför det är hemskt. För jag vill inte se tillbaka till denna tid och inse att det var då vår resa mot amerikanska och brittiska skandalmedier började.

För det är inte bara den medieetiska gräns som har passerats. Se bara på hur vissa medier jagar privatpersoner i sorg, hänger ut misstänkta brottslingar och publicerar lösa rykten.

Vad gör vi åt det?

Annonser

6 reaktioner till “Att outa personer är steg mot mer oetisk media.”

 1. Hej, nu kommer det här se ut som spam men det är det egentligen inte. Jag vill bara tipsa dig om Hanna Fridéns fantastiska initiativ facebookgruppen: ”vardagshjältar mot nätmobbning” eftersom att jag vet att du är engagerad i just de frågorna. Det vore kul om du vill gå med samt tipsa dina läsare om gruppen? Ingen kan göra allt, men alla kan ju göra nånting!

  I gruppens beskrivning står det: ”Men det finns något vi kan göra åt det – Vi kan idka civilkurage och gå in och anmäla och säga ifrån när den sker. Vi kan ge offret en makt och röst de tidigare inte haft och på så vis stötta dem och få bort mobbningen från nätet. Mobbare gör det de gör för att de får mycket positiv feedback och popularitet på köpet, om de får mer kritik istället för positiv feedback så kommer det sluta vara roligt och det kommer inte längre vara en lätt väg till bekräftelse.

  HUR HITTAR VI MOBBNINGEN?

  När du ser mobbning förekomma eller trakasserier så vill vi att du skickar en länk till det i gruppen, beskriver vad det är som sker på adressen du skickat så kan våra medlemmar hitta det och hjälpas åt att arbeta mot det.”

 2. I en värld där människor ses som människor i första hand och inte Män resp. Kvinnor, så blir det fullständigt ointressant vilken av kategorierna Män eller Kvinnor som våra ”kändisar” valt att leva ihop med.
  Det hänger ihop med jämställdhet, jämlikhet, solidaritet och sånt. Att alla människor ses som människor.

 3. Haha, alltså vadå ”det finns ett allmänintresse i frågan”? Vad snackar människan för dynga? Det spelar väl ändå ingen som helst roll vilket jävla allmänintresse det kan tänkas finnas i frågan ”Är Kajsa Bergqvist Flata Eller Ej?”, ty det är fortfarande hennes ensak om hon vill att övriga Sverige ska få reda på det. Det spelar ingen roll att hon är känd, hon ska för den sakens skull inte behöva ta att folk outar sanningar om henne som hon allra helst skulle vilja berätta om själv- ja, om alls hon vill att människor ska få reda på det. Folk har ingen sorts rättighet att få veta precis allt om alla.

  Sen är det väl inte särskilt svårt att förstå varför folk inte vill att andra ska veta att de är homosexuella, med tanke på de otrevliga reaktioner de kan mötas av. Därför hade det ju varit ännu bättre om Kajsa själv fått berätta.

  Nej usch, vad jag tycker det är äckligt med alla dessa skvallerblaskor som tjänar pengar på att berätta sanningar (ofta modifierade sådana) så väl som lögner om människor, varpå det hela ursäktas med att det faktiskt är kändisar vi snackar om och därav finns det ett allmänintresse. Herre gud, bara för att en är känd ska en väl inte behöva stå ut med vad som helst. Det är inte mer okej att snacka skit för att en person är känd. För ja, det är vad dessa tidningar är: skitsnack förpackat i skitnödigt ”Men folk vill ju veeeeta, vi bara gör dem en tjänst för 29 kronor per nummer!”.

  Mvh,

  Arg Kvinna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s