Är det dags att avköna Oscarsgalan?

Jag brukar att gå och lägga mig vid klockan 22 för att sedan gå upp klockan två på natten, kolla på Oscarsgalan i fyra timmar, sova en timme till och sedan gå upp för dagens jobb.

Det lär jag göra denna söndag också.

Som på de flesta galor är vissa av kategorierna uppdelade efter kön. Best Actress och Best Actor, medan det till exempel bara finns en Best Director.

För några år sedan uttryckte filmkritikern Bob Mondello en önskan om att skrota uppdelningen och bara belöna Best Performer.

”Nobody separates Best Director from Best Directress (directrix?), or Best Editor from Best Editress, so why Best Actor and Best Actress? Combine them, and let the best “performer” win.”

Mondello ser detta som ett sätt att ”strike a blow against sexism”, men jag finner att det är ett haltande argument i detta fall.

För eliminerar vi verkligen sexism genom att ta bort de enda kategorier där kvinnor med all säkerhet vinner?

Jag är generellt emot isärhållande av könen i olika kategorier, och som jag resonerade i fallet med Grammisgalan finns det anledningar både för och emot det.

Men i det här fallet är det inte lika solklart. För faktum är att filmbranschen är patriarkal. Män får generellt fler roller, bättre betalt och deras filmer har oftast större budgetar.

Om bara en Best Performer belönas, har kvinnor någon chans när det är en sådan patriarkal församling som Oscarsakademien som röstar?

Mondello påpekar då en intressant sak. Anledningen till att de på 1930-talet separerade män och kvinnor i skådespelarklasserna var tydligen för att det var kvinnor som Joan Crawford och Greta Garbo som hela tiden vann.

Anledningen var helt enkelt att de ville se även män vinna, och var då tvungna att dela in efter kön för att det skulle kunna bli så.

Mondello menar att kvinnor återigen står sig så pass starka att de även i dag skulle lyckas i tävling mot männen.

”Yes, of course the game has changed since then, but it’s changed in a way that could actually work against men at Oscar time. The blockbusters and crime dramas that men have dominated since the studios’ heyday rarely win acting awards any more. Performers wanting to place that neutered gold statue on their mantels these days have to play in something more touchy-feely—what used to be called, um, women’s pictures.”

Mondello pratar om ”women’s pictures”, men de är inte särskilt många, även om exempelvis The Help var ett välkommet exempel förra året.

De allra flesta filmer skrivs, regisseras och produceras av män. Endast fyra kvinnor har blivit nominerade till bästa regissör de senaste hundra åren.

Endast Kathryn Bigelow har stått som segrare.

Med andra ord är det tematiskt manliga filmer gjorda av män som premieras av Oscarsakademin. Det syns även i årets nomineringar.

Det är mycket möjligt att kvinnliga skådespelare skulle ha hyfsade chanser mot manliga. Men vi får inte glömma bort vad kategorier som Best Actress och Best Supporting Actress har betytt för framväxandet av starka roller för kvinnor.

Om de kategorierna inte hade funnits så skulle det troligtvis inte ha gjorts en bråkdel av alla de bra kvinnoroller som sedan har tilldelats Oscars genom åren.

Och de rollerna är fortfarande inte många, trots det.

Jag hatar isärhållande av kön. Men ibland är det ett nödvändigt instrument för att motverka den underordning som existerar mellan könen och som gör att kvinnor ständigt ignoreras.

Tänk er till exempel om det för 80 år sedan hade införts en Best Female Director. Då skulle Hollywood tvingats att lyfta fram bra kvinnliga filmmakare och de hinder kvinnliga regissörer möter än i dag skulle ha varit betydligt färre.

Med andra ord ser jag gärna i detta fall att könen hålls isär, för att annars tror jag att en patriarkal ordning skulle göra att kvinnorna ständigt glömdes bort.

Som vanligt.

Annonser

4 reaktioner till “Är det dags att avköna Oscarsgalan?”

  1. Håller med Ylva och måste säga att jag är mycket glad att jag hittade din blogg. Du skriver otroligt intressant och faktiskt nytänkande kring många ämnen. Fortsätt så! (:
    Sedan undrar jag vart du tittar på Oscarsgalan? Alltså vilken kanal?

    1. klara, åh tack! oscarsgalan sänds på kanal 9, tyvärr dock med hemska filip och fredrik som kommentatorer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s