En detektivhjälte som råkar vara bög.

Han har kort stubin, dricker helst whisky och har en gammal dåligt fungerande bil. Han är en slarver, säger alltid vad han tycker och till sin motsats har han en lugn och sansad livskamrat.

Han är den stereotype detektivhjälten.

Men han är bög.

Böckerna skrivna av Richard Stevenson, och filmatiseringarna av fyra av dem, om privatdetektiven Donald Strachey är ganska vanliga och konventionella för deckargenren.

Förutom att huvudkaraktären är bög och handlingarna tar plats inom hbt-kulturen. Strachey undersöker brott som rör outning av konservativa politiker, ex gay-rörelsen och hbt-par som trakasseras.

Som så ofta i dessa historier har den slarvige privatdetektiven en mer förnuftig och pedantisk livskamrat, i detta fall politiska rådgivaren Timothy.

Det jag gillar med de här berättelserna är att de bara har ersatt den vanliga heterosexuelle hjälten och den vanliga heterosexuella omgivningen mot hbt-motsvarigheter.

Allt annat är precis lika konventionellt och stereotypt som det brukar vara i deckargenren.

Jag gillar det greppet, då det visar både hur nära alla våras verkligheter är, men också hur långt ifrån varandra de är. Det tydliggör de levnadsvillkor många hbt-personer lever under.

Genom att bara byta ut huvudkaraktären och miljön skapas andra tankebanor. Som att Donald och Timothy bara kan vara ”så gott som gifta” eftersom de inte tillåts gifta sig.

När jag ser deras förhållande, som är kärleksfullt och stabilt, men får veta att de inte får vara gifta sig, då tydliggörs det förjävliga i att samhället vilar på och styrs av heteronormativa krafter.

(Ps. I de välgjorda tv-filmatiseringarna av böckerna spelar öppet homosexuelle skådespelaren Chad Allen huvudrollen. Han är mest känd som äldsta sonen i Dr Quinn.)

Annonser

6 reaktioner till “En detektivhjälte som råkar vara bög.”

  1. Hej Linus, läste precis dina inlägg om retuschering och skulle gärna vilja komma i kontakt med din kompis Åsa som är fotograf. Vill du hjälpa mig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s