Mitt ätstörningsreportage finns nu ute på nätet.

Nu finns mitt reportage om män och ätstörningar, som jag gjorde för Aftonbladet Söndag, uppe på nätet. Läs artiklarna här, här och här.

Eftersom Aftonbladet Söndag inte har en egen ämnesflik, sorteras alla artiklar därifrån under andra flikar. Mitt reportage har därför sorterats in under hälsa.

Det kan ju tyckas vara helt rätt, och det är det, men jag blir fundersam när jag läser de andra artiklarna. Titta bara på dessa rubriker från hälsas förstasida:

”Fetma minskar hjärnans storlek”

”Därför går du upp efter viktnedgång”

””Bilringarna” kan vara livsfarliga”

”Osams med mamma? Kan bli fett jobbigt…”

”Här opererar sig Ingela smalare – allt fler tar till kniven mot fetman”

”Slank, sexig & sextio – så gick Kirstie Alley ner 45 kilo”

””Så fick jag Fight Club-kroppen””

”Så länge måste du träna – för att bränna en bit pizza”

”Hitta drömvikten med Viktklubb.se”

”Så hjälper du mulliga barn”

Visst finns det flera andra sorters hälsoartiklar om allt från allergier till sömnproblem på sajten, men det jag reagerar på är att i princip varje artikel som handlar om kroppens utseende handlar om olika sätt att gå ner i vikt.

Det finns knappt någon artikel på förstasidan för fliken hälsa, i alla fall inte när jag kollade, som problematiserar vikt, ideal och normer kring kroppen.

Endast två hittade jag, ”Vi matas med feta faktafel” och ””Så sjuk blir du av LCHF-dieten””. Det intressanta med den sista rubriken är att den är inom citattecken.

Aftonbladet, som annars slår fast allt möjligt i sina rubriker som självklara fakta, skriver för en kritisk artikel mot en bantningsmetod rubriken inom citattecken.

Jag tycker att det är ganska avslöjande. Helt plötsligt vill de inte basunera ut något som fakta, utan som någons påstående. Det är minst sagt talande.

Det känns som att mitt reportage behövs i den där smeten.

Annonser

4 reaktioner till “Mitt ätstörningsreportage finns nu ute på nätet.”

  1. Gillar ordet Manorexi.
    Men jo, det blir ju lite knas när den hamnar bland alla de artiklar du nämner ovan 🙂

  2. Jag har under en längre tid haft framförallt Aftonbladet och Expressen under luppen. Det jag har kunnat summera i min lilla research är att dessa tidningar, främst, är budbärare av en hälsofascism utan dess like.Bara i dagens nummer av Aftonbladet kunde jag finna inte mindre än 8 artiklar och sidoartiklar som var direkt kopplade tiil viktnedgång och kroppsförändring. Att dessa artiklar ständigt och jämt florerar i pressen gör att budskapet talar med sin egen klara tydlighet: Du duger inte som du är.
    Media skapar ätstörningar indirekt och idag råder en övervikts/viktfobi. Det hälsofascistiska samhället har pekat ut de överviktiga som syndabockar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s