Det höga pris som homopar får betala.

6,5 miljoner kronor i värsta fall. 570 000 kronor i bästa fall.

Det är de summorna som ett homosexuellt par i USA får betala för att leva tillsammans ett helt liv utan att ha fördelarna och rättigheterna som ett äktenskap innebär.

I en artikel i New York Times för några år sedan gjorde de en grundlig och imponerande uträkning, och kunde konstatera:

”Nearly all the extra costs that gay couples face would be erased if the federal government legalized same-sex marriage.”

De har kollat på faktorer som kostnader för sjukförsäkringar, skatter, pensionsavtal och andra områden som är en del av varje medborgares, och pars, ekonomi.

Deras uträkningar visar svart på vitt vilken ekonomisk nitlott det innebär för samkönade par att inte få och erkännas som gifta.

Det är otroliga siffror. 6,5 miljoner.

Men det är inte lika lätt att värdera hur det känslomässigt måste kännas att inte kunna ha det lika lätt, och billigt, som det heterosexuella grannparet.

Undersökningen ger dock upphov till en lika stor kritik mot hur det amerikanska samhället är uppbyggt som att könsneutrala äktenskap inte är tillåtet på de flesta håll.

USA är uppbyggt på ett sätt som går ut på att individen får klara sig så gott den kan på egen hand. En solidarisk, rättvis och betryggande politik är långt borta, oavsett vem som styr i Vita huset.

Trist, men sant.

Artikeln gav, när den kom, nya argument i kampen för könsneutrala äktenskap. Money talks i USA, som vi vet. Men inte ens det är ett argument som biter.

För det är ju inte den heterosexuella majoriteten som får betala 6,5 miljoner kronor extra.

Så länge som den rådande attityden är att diskriminering av vissa folkgrupper är ok så kommer inte mycket att hända. För konservativa lyssnar inte, de tror.

Och de tror på vad som står i en tusenårig skönlitterär bok, eller i alla fall på de stycken i boken som de vill tro på. Selektiv tro, helt enkelt.

Det sker på bekostnad, bokstavligen, av samkönade pars rätt att leva sina liv under de former de vill.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s