Människor är alltid värre än monster.

Jag är av övertygelsen att verkligheten alltid är värre än fiktionen. Det spelar ingen roll hur hemska monster populärkulturen skapar.

Människor kommer alltid att vara värre.

På annonssajten Craigslist dök en annorlunda annons upp för några år sedan:

”Need a real aggressive man with no concern for women.”

Bakom annonsen sade sig en kvinna vara vars foto även syntes i annonsen. Hon ville att någon skulle bryta sig in hos henne och våldta henne.

Detta ledde till att en man en vecka senare accepterade erbjudandet, trängde sig in i kvinnans lägenhet och våldtog henne under knivhot.

”I’ll show you aggressive.”

Folk får ha vilka sexuella fantasier de vill så länge båda är med på det. Men problemet i det här fallet var att kvinnan inte hade skrivit annonsen.

Det var hennes ex-pojkvän som hade gjort det.

Han ville helt enkelt att hans ex skulle utnyttjas, slås och våldtas av en främling. En främling som var övertygad om att han bara uppfyllde kvinnans våldtäktsfantasi.

Jag såg senare en liknande historia berättas i tv-showen Law & Order SVU. De hade helt enkelt inspirerats av den verkliga händelsen.

De flesta av den tv-seriens avsnitt bygger på verkliga händelser, vilket är vanligt hos många andra kriminalserier också.

Verkligheten är värre än fiktionen.

Under min uppväxt var det en stor diskussion om hur data- och tv-spel influerar våldsbrott. I och med den tekniska utvecklingen och explosionen av data- och tv-spel växte den diskussionen för varje år.

Och den har fortsatt även i år.

Killarna bakom skolskjutningarna i Columbine sades till exempel vara inspirerade av filmer som Natural Born Killers, tv-spel som Doom och musik som Rammstein.

Sådana förklaringar är dock alldeles för simpla.

Visst kan någon sorts inspiration komma från kulturens värld, men om fröet till destruktion inte finns där från början så skulle det inte ha någon verkan.

Folk vill bara finna enkla förklaringar till obegripliga tragedier. Snabba svar. Snabb tröst. Något som gör allt lättare att hantera.

I stället för att inse att det är felen i oss själva och i de samhällen vi har skapat som är roten till de onda handlingarna.

Och vi vet ju vad vi kan göra åt det. Jobba med oss själva, från insidan ut i samhällskroppen.

Vi är monstren vi måste bekämpa.

Annonser

4 reaktioner till “Människor är alltid värre än monster.”

  1. Man kan jaga syndabockar, men det finns en sak som inspirerar massmord av det där slaget överlägset mycket, och det är nyheter. Mördarna vet hur de kommer att bli beskrivna (se på Norge) och målet är ofta också att hamna i media. Man kunde ju tycka att medierna kanske skulle ta ansvar och inte publicera brev eller beskriva dem som patetiska typer istället för skräckinjagande fantastiska mosnter, men icke. Det enda viktiga är att tjäna pengar.

  2. Redan som liten var det människor som var det läskigaste jag visste. Människor med ont i sinnet, som var ute efter att skada och förstöra utan en egentlig anledning. Mycket också därför att man kan aldrig riktigt veta vad som är en människas riktiga avsikter, det går oftast inte att se. Så medan mina lekkamrater hade mardrömmar om monster, häxor och vålnader av olika slag, drömde jag mardrömmar om mördare, pedofiler och sinnessjuka människor m.m. Lustigt det där..

    1. nina, ja det läskiga är ju det som existerar, eller kan existera, både inom en själv och andra människor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s