Är det bra att ”bästa kvinnliga artist” tas bort?

 

Grammisgalan skippar nästa år kategorierna bästa manliga och kvinnliga artist till förmån för den, till synes, könsneutrala kategorin årets artist.

Nu är ju inte Grammis särskilt mycket till pris längre, men det ska ändå bli intressant att se utvecklingen i kategorin årets artist. Om den denna gång inte blir bästa manliga artist ännu en gång.

Många tycker nog att det är dags. Att det är förlegat med skilda priskategorier utifrån kön. Och jag förstår dem. Jag tycker också att de kategorierna är problematiska.

Men samtidigt förstår jag ändå syftet och funktionen med de skilda kategorierna, eller snarare kategorin bästa kvinnliga artist. För den har faktiskt behövts.

Den har behövts därför att musikbranschen har varit, och är forttfarande, likt alla andra delar av samhället präglad av patriarkala strukturer.

Det är en gubbkultur som har styrt och fortfarande styr.

Precis som i alla gubbkulturer så vill de gärna prisa varandra. Män prisar andra män. Det är därför de manliga artisternas verk värderas som något betydelsefullt.

Kvinnorna däremot har sällan ansetts tillföra samma musikaliska briljans värdig de tyngsta priserna.

Ta kategorin årets textförfattare till exempel. Där har kvinnliga artister bara mottagit priset 5 gånger av de 24 gånger som det har delats ut.

Eller som när årets artist delades ut förra omgången, då utöver årets bästa manliga och kvinnliga artist. Av 19 gånger mellan år 1987 och 2005 tog en kvinnlig artist emot priset endast fem gånger

Liknande tendenser syns i de andra tunga kategorierna. Så utan kategorin bästa kvinnliga artist hade betydligt färre kvinnor uppmärksammats i dessa sammanhang.

Det gör så klart inte kategorin oproblematiskt. Snarare tvärtom. För den har också använts som en ursäkt för att inte ta tag i de strukturella problemen.

Så länge som en kvinna alltid prisas, genom kategorin bästa kvinnliga artist, så har ingen behövt eller tvingats till att ta tag i problemen som döljer sig bortom kategorierna.

Det är därför det blir intressant att följa utvecklingen i kategorin årets artist för att verkligen se om något har förändrats. Det är dock något som vi bara kan se över tid.

För jag vet att det år 2011 med Veronica Maggio, Lykke Li, Anna Ternheim och alla andra hyllade och storsäljande kvinnliga artister är lätt att tro att kvinnor visst kommer att hyllas för sin musikaliska bidrag.

Men grejen är ju att det alltid har funnits jävligt bra kvinnliga artister! Det i sig är ju inget nytt. Det är bara det att de inte har uppmärksammats och prisats på samma självklara sätt som manliga artister.

Jag hoppas nu att vi har kommit till en punkt då kvinnors musikaliska bidrag uppmärksammas på samma villkor som för männen.

Det är bara att följa utvecklingen och se.

Annonser

4 reaktioner till “Är det bra att ”bästa kvinnliga artist” tas bort?”

  1. Fast med kategorier som ”bästa manliga artist” och ”bästa kvinnliga artist”, förstärker man då inte uppfattningen om att kvinnor och män är olika bra på att göra musik, och gör olika sorters musik? Det är bra om uppdelningen försvinner, för då kanske folk ges en chans att inse att artisters talanger inte har med kön att göra, utan just talang och personlighet. Vilket i sin tur kan göra musikindustrin mer jämställd.

    1. sugarhearted, jovisst, det är ytterligare en problematik. musiikalisk kvalitet borde inte ha med kön att göra, men det gjordes till det när bara männen prisades. nu hoppas jag att nya kategorin ska visa att vi har kommit nånvart.

      1. Absolut, men förhoppningsvis är tiden nu mogen för att människor ska inse att kvinnor och män kan vara precis lika bra på musik. 🙂 förändringar tar tyvärr tid att genomföra, men jag är ytterst tveksam till om det där med att separera kvinnor och män är något som leder till förändring.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s