USA och Hillary Clinton skapar hbt-historia.

Jag har ofta kritiserat Barack Obama för att han har infriat så få av alla de fina löften han gav till hbt-personer innan valet 2009. Han har ofta känts feg och ointresserad.

Det har helt enkelt gått alldeles för långsamt att riva upp de diskriminerande lagar som hbt-personer lever under i USA och många kvarstår. Men långsamt har Obama-administrationen tagit kliv åt rätt håll.

I går togs det största klivet hittills då Barack Obama i ett historiskt direktiv gav order om att USA ska kämpa för och värna om hbt-rättigheter internationellt.

”The struggle to end discrimination against lesbian, gay, bisexual, and transgender persons is a global challenge, and one that is central to the United States’ commitment to promoting human rights.”

USA är långt ifrån perfekta själva när det gäller hbt-rättigheter och en stor del av det amerikanska folket motsätter sig det. Att då ta ett historiskt starkt ställningstagande för hbt-rättigheter är en viktig markering.

En viktig markering både gentemot den inhemska konservativa oppositionen, men också gentemot alla de stater runt om i världen som systematiskt kränker hbt-personers rättigheter.

Enligt det direktiv som Obama-administrationen la fram i går ska alla de som är utsända av den amerikanska regeringen runt om i världen jobba efter följande direktiv:

”- Combat the criminalization of LGBT status or conduct abroad.
– Protect vulnerable LGBT refugees and asylum seekers.
– Leverage foreign assistance to protect human rights and advance nondiscrimination.
– Ensure swift and meaningful U.S. responses to human rights abuses of LGBT persons abroad.
– Engage International Organizations in the fight against LGBT discrimination.
– Report on progress.”

Det är oerhört glädjande att Obama-administrationen gör detta ställningstagande då många hbt-personer förtrycks, förföljs, diskrimineras, misshandlas, torteras och till och med dödas runt om i världen.

Ibland av sina egna stater.

Även om det är bra att Barack Obama har tagit detta beslut, så överskuggas han ännu en gång av sin utrikesminister Hillary Clinton när det gäller hbt-frågor.

I går höll hon nämligen ett historiskt och suveränt tal inför FN:s råd för mänskliga rättigheter där hon underströk vikten av att kämpa för hbt-personers mänskliga rättigheter.

”No practice or tradition trumps the human rights that belong to all of us, and this holds true for inflicting violence on LGBT people. It is a violation of human rights when people are beaten or killed because of their sexual orientation, or because they do not conform to cultural norms about how men and women should look or behave.”

Hon gjorde det genom att också erkänna och påtala att även USA ligger efter i att säkra rättigheter för hbt-personer. Men hon menade att det nu är dags för alla världens länder att ta steg i rätt riktning.

Det är ett tal som kommer att gå till historien för att det är första gången en så högt uppsatt person deklarerar inför världssamfundet vikten av hbt-rättigheter.

Det är inte förvånande att det kommer från just Hillary Clinton.

Hillary Clinton har hela tiden drivit på Barack Obama i hbt-frågor och har gjort dem till en självklar del av sitt eget utrikespolitiska arbete. Med det här talet visar hon återigen varför hon är så viktig i den amerikanska regeringen.

Se och läs talet här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s