Varför sjunger kvinnliga artister så ofta om sex?

Sex är en del av många människors liv. Att som musikartist skildra sex är därför inget konstigt alls. Sex kan vara närhet. Sex kan vara smärta. Sex kan vara politik.

Jag förstår därför varför det är ett utmärkt tema för låtar. Det jag har svårare att förstå är de artister som inte verkar hitta annat att sjunga om än sex.

Låt efter låt efter låt om hur personen vill ha sex.

Så är det till exempel på Rihannas nya skiva Talk That Talk. Hon sjunger så mycket om sex att det nästan känns som att jag har monterat en kamera i hennes sovrum.

Hon vill ha sex i sängen, i soffan, på köksbordet. Hon vill att partnern ska ”roc her out on the floor” och ”suck her cockiness, lick her persuasion.”

Och hon sjunger: ”I love it, I love it, I love it when you eat it”

Själv sitter jag och undrar om Rihanna, en av världens just nu absolut största artister, inte vill mer än så. Att hon inte vill mer än på tusen olika sätt beskriva hur hon vill ha sex.

En låt här och där kan ju kännas kul och kanske lite provokativt, men att nästan varenda låt handlar om sex tyder på att Rihanna är mer intresserad av att sälja än att faktiskt säga något eget och originellt.

Pop i all ära, den klarar sig oftast med en melodi och refräng, men en riktigt bra poplåt har också något att säga. Den vill mer än att beskriva ännu en sexscen.

Men Rihanna är knappast ensam, hon är bara mer tydlig med det. Jag tycker det är trist att så många av världens största kvinnliga artister inte visar mer ambition än att sälja på sexanspelningar.

För i slutändan sker det ofta på patriarkala villkor där kvinnorna dansar framför mannens blick, efter hans beat, sjungandes hans ord om hur mycket hon vill ha honom och hans sex.

Jag vill inte beröva någon av dessa kvinnliga världsstjärnor deras agens, de gör egna val, men de gör de valen i en musikbransch som är byggd på patriarkala grunder.

Vad för sorts valfrihet finns det för den kvinna som vill göra kommersiell pop? Vilken image tillåts hon ha? I andra musikgenrer är det mer ok att som kvinna vara påklädd, inom pop och r’n’b är det inte så.

För manliga popstjärnor finns det ännu fler val. Även de må sjunga om sex och snygga brudar, men de klär inte av sig samtidigt i samma utsträckning och de är oftast subjektet i sina sexfantasier.

Manliga artister har alla val, då musikbranschen är uppbyggd utifrån dem. Det är också de som i stor grad styr branschen. De bossar över skivbolagen, skriver och producerar musiken och så vidare.

Det verkar som att det först är när en kvinnlig popartist blir riktigt jävla framgångsrik som hon kan säga fuck off till den patriarkala ordningen och börja dansa än mer till sin egen melodi.

Jag hoppas Rihanna inser det snart.

En reaktion till “Varför sjunger kvinnliga artister så ofta om sex?”

  1. Ja det är så typiskt, det är normen också. Anspela på sex för att passa in i ”bad girl” rollen som är super populär. Hora/madonna indelningen ligger i grunden ser jag det som.

    Allt medan killarna sjunger om ”bitches ‘n ho’s”, pengar, bilar och annat machoskit. Blä. Så trött på allt detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s