När krig görs till underhållning.

I min senaste krönika i Frihet skriver jag om årets bästa skiva, PJ Harveys lysande Let England Shake, och om hur hon på ett brutalt sätt skildrar krig och lidande.

Om hur jag inser att jag har blivit van vid att se krig och lidande då det finns överallt i medierna och populärkulturen. Att det finns en fara i att vi blir avtrubbade när krig görs till underhållning.

”Masskulturen, film, teve och datorspel, excellerar i våld och blodspillan. Vad som tidigare var avskyvärt har blivit underhållning. Mänskligt lidande har blivit till vardagligheter. Det är det som skrämmer mig. För om kriget har blivit till underhållning kan dess aktörer lätt ses som skådespelare och våldet lätt ses som fiktion. Det förminskar krig till något som finns till för att roa oss, inte uppröra oss.”

Läs resten av krönikan här.

Annonser

3 reaktioner till “När krig görs till underhållning.”

 1. Hmmm, krig och kris och krig och kris – har nästan slutat läsa dagstidningar; både ”internationella”, lokala och svenska, eftersom nyhetsmedierna verkar ha så förbannat svårt att prioritera, balansera och över huvud taget ta saker på allvar these days…
  Har det blivit för komplext att övervaka ”verkligheten” i en nyliberal, PR-optimerad och kostnadsminimerad nutid?

 2. Fast krig har ju alltid använts som tema för underhållning. Iliaden t.ex.

  Det handlar i grunden dels om att en karaktär som man ska sympatisera med utsätts för fara -vilket skapar spänning, och detta blir underhållande – och dels om att krig är en av de mest extrema situationer en människa kan hamna i och därför är det väldigt tacksamt att skapa berättelser av.

  Vi lever i en fysiskt jämförelsevis trygg miljö – vi upplever mycket sällan krigsliknande situationer, och det vardagliga livet är rätt meningslöst för många av oss. Kanske behöver vi då berättelser om den Stora Fajten. I ett samhälle som är fysiskt otryggt, däremot, blir krigsberättelser istället ett sätt att hantera sina känslor inför det fysiska våldet och sin egen sårbarhet och dödlighet, så även där fyller det en funktion.

  Det är lätt att få en bild av underhållningsvåld som avskyvärt om man bara utgår ifrån att våld är hemskt för det gör ont och man kan dö av det. Ur det perspektivet kan det klart verka sjukt att påhittat våld används som nöje. Det finns antagligen en del störda och empatiskt outvecklade individer som tycker andras lidande är underhållande i sig självt, men de flesta av oss som konsumerar våldsam underhållning har inte den sortens psykologi.

  1. plastbaronen, min poäng är att våld som underhållning blir farligt om det avtrubbar ossoch gör att vi slutar reagera och agera mot hemskheter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s