Kvinnor ska inte behöva vara rädda för mörkret.

Det blir natt fort vid den här tiden på året och städerna vi bor i ändrar karaktär när mörkret faller. Gränder och torg som såg mysiga ut i dagsljus kan i mörker så lätt upplevas som otrygga.

I mörkret famlar vi alla efter vägen hem. I mörkret ser vi mindre, och känner mer. Som rädslan för vad som är framför oss, och bakom oss. Vem som vill oss illa.

Många personer, speciellt kvinnor, känner att de måste hitta strategier för att kunna vistas i det offentliga rummet när det är mörkt. De undviker vissa platser, springer sista biten hem.

Ibland tror vi att mer ljus är en lösning.

Men en mer upplyst stad är egentligen inte en mer trygg stad. För mer ljus ger även mer mörker. Som det starka ljuset i gångtunnlar som bländar oss och som gör mörkret vid tunnels slut ännu mörkare.

Ändå är det just en ljusare värld vi lever i.

De senaste årtiondena har världens städer successivt blivit allt starkare belysta i takt med att de har vuxit sig större och konsumtionen och socialiseringen har spritt sig till alla dygnets timmar.

Forskare vid NASA, USA:s rymdfartsmyndighet, har till och med utvecklat en metod för att kartlägga hur urbaniseringen breder ut sig i olika länder genom att analysera satellitbilder som visar hur mycket ljus städer genererar om nätterna.

På bilderna kan du tydligt se att städerna har blivit till stora mattor av ljus.

Trots allt detta ljus känner vi ändå denna otrygghet. Trots att ljusnivåerna ständigt ökar blir vi mer rädda. Men sanningen är att ju mer kraft det är i ljuset desto mörkare blir det som inte är belyst.

Vi är rädda för mörkret för att vi inte vet vad det innehåller. Det vi inte vet skrämmer oss. I stället fantiserar vi ihop saker utifrån vad vi har läst, sett och hört om mänskligt beteende på natten.

Vi lever i ett samhälle där ansvaret för att inte bli våldtagen läggs på kvinnorna. Det är de som inte ska kunna vistas ute i offentligheten hur och när som helst, klädd i vad som helst och i vilket (o)nyktert tillstånd som helst.

Det är kvinnorna som ska se till att de aldrig bjuder in personer att våldta dem.

Därför kommer det regelbundet uppmaningar från myndigheter, polis och debattörer att kvinnor ska hålla sig inne när mörkret faller. Att det inte är säkert därute för dem.

Till män finns inte samma råd. detta trots att det är vanligt med misshandel av män nattetid. Det handlar om att män helt enkelt inte behöver ta ansvaret för den brottslighet de utsätts för.

Det ansvaret läggs bara på kvinnor.

Ett samhälle byggt på rädsla är ett samhälle på väg att falla sönder. För det går inte att ljussätta varenda centimeter mörker. Vi måste vänja oss vid det, och skapa ett samhälle där människor inte utnyttjar mörkret för att utnyttja oss.

Ett samhälle där människor som känner mörker i sina hjärtan och sinnen inte tar ut det över andra, utan får den hjälp och det stöd de behöver. Ett samhälle som inte är byggt på rädsla.

Då kommer mörkret inte kännas lika mörkt.

Annonser
Postat i Okategoriserade

2 reaktioner till “Kvinnor ska inte behöva vara rädda för mörkret.”

  1. Jag har en fobi för lyktstolpar. Jo, konstigt och irrationellt, jag vet. Det är inte så mycket för att jag är rädd utan mer för att jag tycker att belysning ute på natten ser ångestfyllt och läskigt ut, men har aldrig fattat varför man skulle vara mer säker i belysning? I mörkret kan ingen se mig. Hagamannen stod och spanade efter offer från ett garage i åtta år i den här stan. Om det inte hade funnits belysning hade han inte kunnat få syn på sina offer på det sättet. Massor av människor blir anfallna hela tiden på nätterna utan att det hjälper med belysning. Det känns lite ologiskt att folk vill ha mer ljus hela tiden, ungefär som barn som är rädda för mörkret och vill ha en nattlampa tänd för att skydda mot monster under sängen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s