Politisk journalistik som sensationsjournalistik.

Jag tänker på legendariska Helen Thomas, som i över fem decennier fram till 90 års ålder var Vita huset-korrespondent, och som följde varenda amerikansk president från John F. Kennedy till Barack Obama.

Hon satt alltid där på första raden och fick alltid ställa första frågan till presidenten. Den traditionen tog slut när hon uttalade sig om George W. Bush: ”I’m covering the worst president in American history.”

Då blev hon förflyttad till raden längst bak.

”They don’t like me, I ask too mean questions” var hennes förklaring. Men när Barack Obama hade sin första presskonferens som president satt hon återigen på första raden och Obama utbrast:

”Helen. I’m excited, this is my inaugural moment.”

Och Helen Thomas status var återställd.

Att jag tänker på Helen Thomas är för att hon är ett utmärkt exempel på den knaggliga relationen mellan politiska journalister och makthavarna som de bevakar. Hur du måste hålla tungan rätt i mun som politisk journalist.

Objektivitet må vara idealet, men det existerar bara i teorin. Det handlar egentligen bara om att fejka så bra som möjligt. Gräva ner sina personliga åsikter i sanden och hoppas att vågorna inte spolar fram dem.

Men än mer måste politiska journalister bli bättre på att lära sig klassiska journalistiska principer, framför allt om källkritik. För tyvärr har svensk politisk journalistik varit på bottennivåer ganska länge.

I stället för att jobba med källkritik och grundlig research sysslar svenska politiska journalister allt för ofta med spekulationsjournalistik där partiska anonyma källor får utgöra hela källmaterialet.

Det är en oroande trend då det skapar en journalistik som bygger på rykten och lögner, och inte på understödda och bekräftade sanningar och fakta.

Men så finns det tillfällen då jag får hopp om svensk politisk journalistik. Som här om dagen då Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten försökte ljuga. Eller om hon nu var okunnig.

Vet inte vad som är värst.

Hon och partiet försökte skriva om historien genom att påstå att Moderaternas moderparti en gång i tiden kämpade för fri och lika rösträtt, för jämställdhet och mot apartheid.

Inget av det stämmer.

Men det fanns ett ljus i denna pinsamma soppa. Det var Dagens Nyheters reporter Jenny Stiernstedt som var så otroligt bra och hård när hon ställde Sofia Arkelsten mot väggen:

”Ni var emot fri och lika rösträtt för 90 år sedan.

– Nej nej nej, det där är inte korrekt. Vi var ju med och genomförde det, säger hon till DN.se.

Det var ni inte. Ni var inte med och genomförde lika rösträtt för 90 år sedan.

– Vänta ett tag så ska vi se här.

– Jag kan ha … Det går ju en del olika Youtubefilmer och liknande med fullständigt osanna argument. Vi har naturligtvis fakta på det. Låt mig skicka det till dig så kan vi ta ett samtal efter det…”

Läs hela intervjun för partisekreteraren lyckas helt enkelt inte ljuga sig ur situationen och var till slut tvungen att ta tillbaka sina uttalanden.

Det är så en bra journalist ställer en makthavare mot väggen.

Det gav mig hopp om en journalistik som sysslar med annat än sensationsrubriker. En journalistik som har förstått hur den bör bevaka makthavare.

Med fakta, en klar blick och en bandspelare.

Annonser

2 reaktioner till “Politisk journalistik som sensationsjournalistik.”

  1. Särskilt DN är ju i botten vad gäller politisk journalistik. Särskilt i valrörelser. Ja, om man bortser från Expressen då. Men hur som helst – DN brukar ju i alla fall låtsas bedriva seriös journalistik – de saknar uppenbarligen skam när de gör Henrik Brors ”analyser” större än själva artikeln om händelsen i ett uppslag i tidningen. Läser inte DN, men kunde inte tro att det var sant förrän jag fick se det med egna ögon under nån föreläsning jag bevistade för nått år sedan.

    1. simon, ja, henrik brors agerade ”objektiv” politisk kommentator trots att han tydligt var höger. har belagts i uppsatser. hans ersättare maria crofts är däremot mkt bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s