Bli fet så att du kan bli smal!

Det går inte att bli smal om du inte är fet först. Eller snarare: det går inte att bli smal om du inte uppfattar dig själv som fet. För om vi inte tror att vi väger ett eller flera kilon för mycket, varför skulle vi då vilja bli av med dem?

Det är därför vi lever i en konsumtionskultur vars existens vilar på att lura i oss att vi är fetare och fulare än vad vi egentligen är. Detta så att vi konsumerar produkterna och tjänsterna som ska rätta till de inbillade felen på våra kroppar.

Det finns tusen uppfinningar för hur vi ska komma åt att träna olika muskler och tusen andra uppfinningar som ska göra våra midjor smalare. Det finns alla metoder för att rätta våra fel.

Vi måste bara konsumera dem så blir allt bra.

Till och med företag som säljer produkter som inte alls gör oss smalare och mer vältränade har fattat att det det går lättare att sälja kalorier på burk om de samtidigt tillhandahåller hjälpen att bli av med kalorierna.

Det är därför inte konstigt alls att chokladmärken utlovar gratis gympass om du lämnar in ett antal streckkoder eller att glassmärken anordnar tävlingar där förstapriset är ett träningsredskap.

För det är enkel matematik: bli fet så att du kan bli smal. Ena dagen trycker du käften full med fett och kalorier, nästa dag tränar du bort det. Konsumtion i flera led. Enkel matematik.

För hur skulle det se ut om folk bara glufsade i sig vad som helst utan en tanke på att det kanske gör dem feta och att de måste åtgärda detta? Då kollapsar ju för fan hela vår ekonomi!

Ibland känns det nästan så i alla fall.

För det är ju så att om alla spinkiga blir feta för att sedan bli vältränade så får det hjulen att snurra och vår ekonomi att blomstra. Våra sargade feta kroppar är en viktig del i miljardindustrier som bygger på att vi aldrig får nöja oss.

För efter vi har bantat och gymmat ner oss trycker vi i oss kalorierna igen, samlar ihop de där fem streckkoderna och löser in vårt gratis gympass. Det är den vinnande konsumtionscykeln.

Frågan är vad vi vinner på det.

Annonser

2 reaktioner till “Bli fet så att du kan bli smal!”

  1. Mervärdesförsäljning in absurdum.
    Hur vi än bär oss åt förlorar vi och de vinner.
    Om vi inte vägrar att hänga med i svängarna förstås, och går vår egen väg i stället.
    (”Jag vill se feta människor omkring mig, slätkammat folk som sover gott om natten.”)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s