När sociala medier förhindrar ett självmord.

Sent i går kväll skriver en person på Twitter att den mår dåligt. Att den inte orkar mer och skriver saker som kan tolkas som att den planerar att ta livet av sig.

Jag läser hur en annan Twitteranvändare frågar om någon känner personen i fråga i verkligheten och kan kolla att den är ok. Samma användare ringer till och med polisen och ber dem åka till personen.

Fler och fler användare börjar engagera sig. En tror sig ha lokaliserat var personen bor och sätter sig sent på kvällen i bilen och åker flera mil till personens bostad och sätter sig utanför huset bara för att finnas där.

Till slut skriver personen i fråga på Twitter att den mår bra och att den nu har en vän hos sig. Den tackar alla för all omtanke och kärlek.

Jag tackar också.

För jag satt hela kvällen och följde förloppet och blev så oerhört rörd över att det finns så mycket människor som bryr sig. Som ringer polisen och kör sent på kvällen till en främling bara för att se till att den mår bra.

Det ger mig ett sådant stort hopp om mänskligheten. Om att empatin fortfarande lever. Om att den kan göra skillnad. Att den kan rädda liv.

Det visar hur sociala medier kan fungera som en livlina och som en räddare i nöden. För socuala medier som Twitter minskar avstånden till människor så pass att främlingar kan engagera sig i att hjälpa en självmordsbenägen person.

Det är fantastiskt.

Den viktiga lärdomen här är dock att när någon säger att den mår dåligt, tro på personen. Skit i din cynism, dina tvivel och din skepiticism och bara tro på varje person som säger att den mår dåligt.

Oavsett om det är främling eller inte.

För oavsett hur många som överdriver, ljuger eller skojar om hur de mår så får aldrig empatin dö. Gå på en nit hundra gånger, men tro alltid på den som säger att den mår dåligt.

För det kan rädda den personens liv.

Annonser

6 reaktioner till “När sociala medier förhindrar ett självmord.”

  1. Skulle ju vara skönt om de kunde skippa att blanda in polisen dock. Polisen har verkligen ingen kompetens för att handskas med personer som mår psykiskt dåligt och det kan vara väldigt kränkande att bli hämtad av polis och tvångsinspärrad. Det är bra att folk bryr sig, men jag ser hellre att man försöker resonera med personen eller åker hem till den personligen/ber någon den litar på att åka hem till den, än att man blandar in polisen och tvångsinspärrar.

    1. candy, absolut finns det nåt problematiskt med det. samtidigt är det ju svårt att som främling på twitter i en helt annan stad, som det var i detta fall, att göra annat. personen i fråga försökte ju resonera med personen som mådde dåligt. men samtidigt handlade det i detta fallet om att försöka rädda en persons liv vid ett visst tillfälle. det bästa alternativet var då polisen. i övrigt håller jag med om man man ska testa andra vägar innan polis inkopplas.

  2. Så fint att läsa om något sådant här istället för att människor hejar på när någon vill begå självmord, som man tyvärr också har läst om. Man blir som sagt varm i hela hjärtat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s