Flickorna, och inte flickidolen, har makten.

Flickidoler. Ni vet, Justin Bieber, Twilight-hunkarna och valfritt pojkband. Jag har tänkt mycket på dem. Eller snarare på flick- i flickidol.

För förstår ni vilken makt unga tjejer tillskrivs med det uttrycket?

Idol-domare, skivbolagsbossar och pr-personer vet att om en ung manlig artist ska sälja så måste han gå hem hos unga tjejer. För det är de som köper skivorna, konsertbiljetterna och allt krims krams runt omkring.

Utan dem säljer man knappt någonting. Så de unga manliga artisterna formas in absurdum till den mest flicklockande produkten.

De blir formade efter en konstruerad och mycket smal norm om vad tjejer vill ha i en flickidol. Fina leenden, snygga kroppar, charmiga personligheter.

Det är en snäv ung manlighet som skapas utifrån en stereotyp normativ bild av vad flickor vill ha. Allt för att dessa unga tjejer ska konsumera, konsumera, konsumera.

Man kan tycka mycket kring det. Om kommersialismen, om materialismen, om människor som används som produkter. Men det intressanta är ändå att unga tjejer för en gångs skull är de som sitter på makten.

Och grejen är, de vet nog inte om det själva. Att de har en hel skivindustri i sina händer. Att vem de gallskriker och svimmar för bestämmer vilken lön skivbolagsbossarna har.

Ok, jag kanske tar i. Men någon sorts makt har de unga tjejerna. Och som med vilken makt som helst så kan man, om man är smart och har bra intentioner, skapa en förändring med den.

Frågan är bara vilken förändring det skulle vara?

Annonser

3 reaktioner till “Flickorna, och inte flickidolen, har makten.”

  1. och frågan är om skivbolagsfolket verkligen vet vad unga tjejer faktiskt vill ha? Twilight är väl ett typexempel snarast på att mqan fokuserar på vad tjejer vill vara, d.v.s.utvalda.

    1. lisbet, nä tror inte de vet, de bara gissar efter stereotypa föreställningar av flickor.

  2. […] Alla de bästa banden är såna där man vill ligga med sångaren. Eller med allihop. Eller vill att de ska ligga med varann medan man står i publiken och skriker typ ”Bite my lip and close my eyes, take me away to paradise”. Och jag älskar bandom för det är som världen fast tvärtom. Bandom är vad som uppstår när tonårstjejerna har makten och the boys in the band kanske inte reduceras till, men ändå till stor del ses som, sexobjekt. (Linus Fremin skrev intressant om det häromveckan.) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s