Det sjuka i att tejpa vita modeller asiatiska.

Det är oerhört svårt för mig att gilla modeindustrin. Av många anledningar. Men framför allt på grund av att kommersiella och normerande intressen fullständigt dominerar över de konstnärliga och kreativa.

Det bästa exemplet på det är den smala vita modellen. Ingen förkroppsligar det bättre. Hur trång den norm är som modeindustrin producerar och reproducerar.

Det är bara att titta på statistiken. På New York Fashion Week i år var 84,8 procent av modellerna vita. Svarta modeller utgjorde 7,3 procent, asiatiska modeller 6,2 procent och mörkhyade latinamerikanska modeller endast 1,5 procent.

Modeindustrin utgår alltså från den vita smala kvinnokroppen. Så pass mycket att när de vill visa något icke-vitt så sminkar de vita modeller mörkhyade, eller som på bilden ovan och i videon nedan, tejpar upp ögonen på dem så att de ser asiatiska ut.

Till och med för en asiatisk influerad plåtning för Vogue Japan så använder man sig inte av asiatiska modeller, utan låter stötande nog vita modeller tejpas och sminkas så att de ska se asiatiska ut.

Det här, och alla andra exempel på där vita modeller görs om till andra etniciteter, handlar i grunden enbart om att befästa vitheten som norm. Att befästa vitheten som norm för vad som anses vara vackert.

Andra etniciteters attribut, som hudfärg eller formen på ögonen, används som vilka andra verktyg som helst från modelådan. Det är stötande, respektlöst och framför allt en del i rasistisk diskurs där vitheten som norm ständigt upprätthålls.

Motståndet till det ligger i att diskutera det och låta de som håller på med det veta att det inte är acceptabelt genom att inte konsumera deras produkter. För då modeindustrin styrs av kommersiella intressen verkar det bara som att det är i deras plånbok de skulle känna något.

Om ens där.

Annonser

9 reaktioner till “Det sjuka i att tejpa vita modeller asiatiska.”

 1. Ja modeindustrin är verkligen en sjuk värld och tyvärr normaliseras ju idealen i och med att den där normen breder ut sig i hela världen.. Såg ett inslag för ett tag sen om asiatiska kvinnor som gör ingrepp för att få sina ögon mer ”europeiska”, med större ögonlock… Det är tydligen vanligare och vanligare där… Fan, det är så sjukt egentligen hur vi håller på att deformera om oss själva… Kan man inte bara få vara lite nöjd?!

  Kram på dig Linus, du verkar vara en riktigt vettig kille som jag gärna läser fler blogginlägg av… Ha en fin dag!

 2. Fan vad knäppt. :O Känns ju både dissigt mot asiaterna och de vita europeiska (förmodar att de är europeiska) modellerna. Lite som att: ”Ja, egentligen ville vi ha en asiat till det här, men du får väl DUGA… vi får göra om dig lite… det är fortfarande bättre än med en riktig asiat, i alla fall!”

  1. candy, ja det är knäppt, speciellt då så många asiater försöker göra sig mer västerländska i utseendet.

 3. Jamen gud vad sjukt. Visste faktiskt inte om det här. Det är ju som förr i tiden då vita människor spelade svarta på film, svärtade med skokräm i ansiktet! Skulle någon i filmindustrin komma på den tanken idag? Nej. Det skulle bli fullständigt ramaskri. Men modebranschen verkar få syssla med lite vad som helst, tänker också på modereportagen och reklamkampanjerna med småflickor klädda, sminkade och friserade som vuxna kvinnor och fotograferade i sexiga poser. Fullständigt vidrigt.

  I Asien är också näsoperationer vanligt, eftersom kvinnorna vill ha en mer västerländska näsa. Det är ju inte så konstigt om de i modereportage och i reklam ser vita kvinnor med tejpade ögon. Det är ju inte bara ögonen som skiljer vita från asiater utan också till exempel näsan.

  I Västafrika rakar kvinnor bort håret i hårfästet, för att få ett högre och mer ”vitt” hårfäste. I Asien innehåller varenda hudvårdsprodukt, allt från babypuder till ögonkräm, blekmedel. I thailändsk teve syns bara nordthailändare, för de har ljusare hy och är ”finare” än sydthailändare. Här ligger vi och pressar i solen för att bli av med vår bleka, europeiska hud. Ingen är nöjd. Alla vill vara något annat.

  1. peaches, ja det är det sjuka. icke-västerländska kvinnor gör allt för att se västerländska ut, västerländska modeller sminkas ick-västerländska. den vita normen är allsmäktig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s