Hon blir sidekick bara för att hon har tuttar.

TV4:s karaoketävling Idol började i söndags. Orkar inte gå in på hur mycket jag ogillar det programmet, dess provocerande kreativa lathet och trånga stereotypa människosyn.

Men det är väldigt uppenbart att det är ett oerhört konservativt program i sin syn på vem som duger som ”idol”. Lika uppenbart konservativt är det även i valet av vem som får leda programmet.

För det ses inte som en kvinnas uppgift, uppenbarligen.

Efter fyra säsonger med Peter Jidhe valde de en till man, Pär Lernström. Inget ont om honom, han är säkert trevlig och duktig, men han känns ju mest som Jidhes något yngre kopia.

Men varför klagar jag? Idol har ju stoppat in en kvinna i produktionen. Cecilia Forss, Guldbagge-nominerad skådespelerska och känd som den enda kvinnan i Icas reklamsåpa, är ju med på ett hörn.

Men som sidekick.

Hon är alltså inte programledare, utan sidekick. Helt enkelt för att hon har tuttar. Och det är det som irriterar mig. Som vanligt är hon som kvinna sidekick till mannen med ”det stora uppdraget”.

Jag är jävligt trött på att kvinnor ständigt får agera sidekicks till män. De får en mindre och mer undanskymd roll i skuggan av mannen. För helvete heller att de ska sno för mycket av männens rampljus.

Idol och tv-världen är knappast det enda exemplet på det här. Vi kan se det på många områden. Inte minst inom politiken.

Jag skrev tidigare i år hur tröttsamt det var att Socialdemokraterna återigen valde en manlig medelålders man till partiledare med en lite yngre kvinnlig sidekick som partisekreterare.

Ingvar Carlsson hade Mona Sahlin som sidekick. Göran Persson hade Marita Ulvskog. Och nu fick Håkan Juholt sin i Carin Jämtin. Och samma sak har vi sett i de andra partierna.

Jag skulle inte ha ett problem med det här om det var så att det var lika vanligt att män agerade sidekicks till kvinnor. Men det är ju ytterst ovanligt. I stället har i sådana fall männen fått samma titel, utrymme och makt.

Kvinnan som den eviga sidekicken blir därför ett så tydligt exempel på patriarkala strukturer där kvinnor ges lite rampljus och lite makt, så att hon åtminstone ska känna sig representerad, men aldrig så mycket att hon kan utmana mannen.

Kan inte något förändras i denna värld?

Annonser

24 reaktioner till “Hon blir sidekick bara för att hon har tuttar.”

 1. Manlig sidekick till en kvinna=toffel.
  Jag är den förste att beklaga. Tyvärr är kvinnor med makt inte sexiga. Män med makt, däremot är sexiga, sägs det.
  Sexiga kvinnor med makt finns bara på tv (Glenn Close i ”Damages” tex) I verkligheten är kvinnor med makt som Marit Paulssen, Margret Thatcher eller möjligen som Angela Channing i ”Falconcrest”, om någon minns den serien.
  Men du, Maria Wetterstrand var väl ingen sidekick ändå?
  Mer makt och ramljus till Cecilia Forss och alla hennes medsystrar!

  Och idol, ja. Varför är det underhållning att sänka människor med hopp och drömmar på detta sätt? Man kan faktiskt ge röstråd till en usel sångare utan att förstöra självkänslan. De som spelar pajas, däremot, tror jag har en stark självkänsla och klarar sig ändå.
  Bedöm RÄTT sak, snälla. Prestationen, inte personen.
  Det var det lilla jag hade att säga.
  (Nä, tusan, nu låter jag som en insändare i lokaltidningen, som gnäller över tv-programmen…ojdå)

   1. Det var ett resonemang om politik, makt och sex. Hörde att vänstern hade en påtänkt manlig partiledare. Nu ”fattades det bara en kvinna som komplement”

    Jag skulle vilja påstå att utseendet är en viktig ingrediens i idol överhuvud taget.

    Och ja, sexighet spelar roll, särskilt om du är kvinna. Eller döp om det till utstrålning, skönhet eller fräschet om du vill.

  1. varmfront, ja maria wetterstrand är undantaget, av få, men som visar att det går att bli annat än sidekick.

 2. För några år sedan var det Carina Berg och Carolina Gynning som var programledare i Idol, men bara i själva auditionfasen (typ 4 program), sen när det blev ”på riktigt”, när bara de bra återstod, blev det Peter Jihde. Minns att jag tyckte de två var skitbra & blev besviken när de bytte.

  1. marysaintmary, ja de var grymma! men nu kommer carina berg leda svenska versionen av the voice (det som ersätter idol sen) nästa år, det är bra!

 3. Men kvinnor passar ju allra bäst som sekreterare, det vet vi väl. Varje kvinnas högsta dröm är att bära höga klackar och kavaj och vara undergiven mannen, samma sak med Idol… eh.

 4. Ja. Så. Tröttsamt. Det är sånt här som bara får en att vilja skita i allt som har med feminism att göra, eftersom allt känns hopplöst oföränderligt.

 5. Jag tycker det märks allt mer tydligt hur fake ett sånt program som idol är. Hur mycket som är på manus och hur tydligt det är att programledare och andra är skådisar.

  Tänkte också för någon dag sen på juryn i Idol. Först en kvinna, två män. Sen en kvinna, två män. Nu en kvinna, tre män. Undra hur det känns att bara vara med som alibi, att veta att helst skulle man inte vara där alls men produktionen känner sig tvingad. I Idol är det dessutom fler skalliga män som deltagit i juryn än vad det är kvinnor totalt.

  1. victoria, ja det är lika tröttsamt med juryerna. aldrig att det är fler kvinnor än män i en jury.

 6. Just när det gäller politik är det som kvinna svårt att komma fram om man inte är en mans protege. Något som fått mig att inse att jag kan kyssa en politisk karriär goodbye :/

 7. Du glömmer att ta upp Miljöpartiet. Trots att MP har språkrör, där det är bestämt att en ska vara man och en ska vara kvinna, så faller det normalt sett ut på så vis att kvinnan ändå mest blir en sidekick till mannen. I fallet Maria & Peter vet jag inte om det blev så mycket sidekick, men tidigare har det varit i alla fall varit klart som korvspad. Och nu bara några månader efter att man valde Gustav Fridolin och Åsa Romson tycks det för mig vara helt och hållet uppenbart vem som är solen och vem som är månen.

 8. Har precis hittat hit och tycker du skriver helt strålande bra. Äntligen en blogg som är på riktigt intressant och handlar om viktiga och bra ämnen som jag kan relatera till. Fint

 9. Om ”något kan förändras i denna värld”?

  Då ska vi se här… svar: nej.

  Såvida inte något av följande inträffar:

  Socialistisk/feministisk revolution,
  global planekonomi,
  Pär Ström kommer ut som bisexuell,
  oljan tar slut,
  alla män blir analfabeter över en natt,
  fästingarna tar ett evolutionärt snedsprång och utvecklar vingar över en natt,
  ett luftburet virus med högsta smittspridning steriliserar en majoritet av jordens befolkning,
  Varan-tv sänds i repris,
  ”Killinggängets” gamla tv-serier aldrig ALDRIG någonsin sänds i repris igen,
  tidsmaskinen uppfinns,
  teleporten uppfinns,
  alla lär sig esperanto,
  alla blir sekulära,
  alla utvecklar svans igen (gärna med päls)

  …eller att alla som skriver om förändring också handgripligen går ut och förändrar världen i lika stor utsträckning som de skriver om att göra det (Farbror Kristi ej undantagen).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s