Skandalrubriker överröstar viktiga diskussioner.

Ibland är politik det löjligaste som finns. Eller nej, politikens värld görs till det löjligaste som finns. För genom medierna får vi skandalrubriker varje dag.

Frågan vi borde ställa oss är varför de är ”skandaler”.

För tidningarna kan ena året attackera Mona Sahlin med skandalrubriker för att hon använder en märkesväska hon fick i födelsedagspresent.

Det andra året attackerar de Håkan Juholt med skandalrubriker för att de tror att han har ett piratkopierat bälte på sig som han köpte på en charterresa för några år sedan.

Detta är så klart inga skandaler. Det är bara fall av tidningsredaktioner som totalt har tappat all vett och sans. Sådana dumma artiklar borde i rättvisans namn bara slå tillbaka på dem själva.

Men det är sällan de gör det.

Det jag undrar med alla dessa ”skandaler” som medierna utmålar, vad är egentligen något att uppröras över? Gör ett piratkopierat bälte en S-ledare till en dålig S-ledare till exempel?

Jag tänker på hur vi har så svårt att skilja på privatpersonen och dess yrkesroll. Speciellt med politiker. Och än mer med kvinnliga politiker som ibland görs mer till privatpersoner än till politiker.

Men för att gå till exemplet som lyfte dessa tankar. I USA avslöjades nyligen den demokratiske politikern Anthony Weiner med att ha skickat nakenbilder till unga kvinnor över internet trots att han har en fru.

Detta ledde till att landets alla tidningar, och även de flesta svenska, skrev om ”Weiner-gate”. Weiner själv har erkänt, bett om förlåtelse, men vägrar att avgå trots press från partiet.

Visst kan man på ett privat plan ifrågasätta hans handlande om det är så att han och hans fru har ett monogamt förhållande där nakenbilder till andra utanför äktenskapet har bestämts vara oacceptabelt.

Men då är det mellan Anthony Weiner och hans fru.

För hur gör detta honom till en sämre politiker? Är det relevant för allmänheten i bedömningen av hans politiska gärning att veta att han sänt nakenbilder till andra kvinnor än sin fru?

Nä, jag tycker inte det.

Det tyckte inte heller Women’s Media Center som skrev ett utmärkt pressmeddelande:

”In light of the breaking news surrounding Rep. Anthony Weiner’s admission of having online extramarital relationships, the Women’s Media Center urges media to focus on productive stories that do not focus on outing lurid details of women involved in this issue, nor excessively focus on Rep. Weiner’s personal life. Stories of assault, adultery, and sexual misconduct from high profile male politicians such as Schwarzenegger and Strauss-Kahn have garnered much coverage in the past weeks, and the women involved have borne the brunt of media coverage on the wrondgoings of male leaders. As the latest news about Rep. Weiner surfaces, we urge media to cover this story in a fair and balanced fashion. Of more substance, media should be concerned about a cultural and political climate where some high powered male leaders use their positions of power to access women sexually, and encourage media to ditch harmful, irrelevant personal details.”

Självklart är det så att allt som handlar om naket och sex görs till större skandaler i USA än i Sverige. De har en helt annan politisk kultur. Men jag håller med i uttalandet ovan att det i detta fall är ointressant med de privata detaljerna.

Istället är den intressanta diskussionen just den som Women’s Media Center skriver om. Just det kulturella och politiska klimat som gör att manliga politiker använder sin maktställning för att få sex.

Det är den intressanta diskussionen här, men den skyms av skandalrubriker och irrelevanta privata detaljer. Och det är det som är symptomatiskt med medierna. De blockar alla intressanta och viktiga diskussioner med sitt skandalfokus.

För tänk hur många diskussioner som aldrig får sitt utrymme när de hela tiden överröstas av vad medierna anser är en politikers dåliga handlande.

När någon konstant skriker i en megafon blir det svårt att föra ett samtal

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s