Big Brother visade hur lätt transfobi viftas bort.

Jag såg inte ett enda avsnitt av den senaste omgången av Big Brother. Jag må älska trashig populärkultur i många former, men Big Brother förlorade all charm för länge sedan.

Programmet som utmålar sig för att vara ett ”socialt experiment” verkar mest ha visat de sämsta sidorna av svensk tv. Och mänskligheten.

Flera deltagare lades in på sjukhus efter sina vistelser i huset. Folk knullade och bråkade dygnet runt. Någon slängde ur sig rasistiska kommentarer.

Men det jag kommer att minnas bäst från denna omgång var hur den återigen visade vad som tyvärr är systomatiskt för samhället som helhet: homofobi och transfobi ursäktas lättvindigt.

För under sin tid i huset fick Vanessa Lopez, med tidigare transsexuell bakgrund, utstå trakasserier från en av de andra deltagarna, Gökhan ”Gurkan” Gasi. Han hotade och trakasserade henne under programmets gång.

Efter att han hade röstats ut sa han som det var:

”Fatta om man hade gjort någonting med henne. Man hade ju gått och hängt sig. Efter att jag fick höra att hon var transsexuell ville jag att hon skulle låta mig vara.”

Uttalanden som dessa valde TV11 att bemöta genom att låta Gurkan klä ut sig till tjej i huset. Ja, det är sant. Snacka om ytterligare en örfil till Vanessa Lopez som bara ville behandlas med respekt.

Detta medan tv-produktionen med en deltagare som gjorde Sieg Heil i huset svarade med allvarlig ton och hot om att få lämna huset.

Vanessa Lopez skrev själv en debattartikel där hon kritiserade tv-produktionen, men även hbt-rörelsen:

”När jag kom ut ur huset insåg jag att fördomar, hat och kränkningar hade fått flöda fritt. Allt detta skedde utan att någon reagerade, vare sig deltagare och TV4-gruppen, inte ens HBT-rörelsen reagerade och allt detta pågick utan min vetskap.”

Hon har rätt i att kritisera de hon kritiserar. Tv-produktionen lät hatiska kommentarer få spela fritt både i huset, i sina chattar och i livesändningarna. De borde ha agerat betydligt mer kraftfullt.

Men tyvärr är det så att homofobi och transfobi ofta tillåts fortgå alldeles för länge. Det är betydligt fler som skrattar åt smaklösa och homofoba skämt än åt rasistiska. Så är det.

Och skulle Gurkan bjudas in att tävla i Fångarna på Fortet om han hade fällt en massa med rasistiska kommentarer? Nä, och helt rätt så. Men att han hotar och uttrycker sig transfobiskt gör inget.

Men även hbt-rörelsen borde syna sina egna hierarkier och ordningar. För som jag har skrivit många gånger tidigare är hbt-rörelsen djupt hierarkisk utifrån patriarkala och heteronormativa ordningar.

Där det manliga värderas högre än det kvinnliga. Där straight acting bögar står över fjollor, bögar står över flator, alla står över bisexuella och än mer transpersoner. Det finns samma sorts fördomar och maktordningar inom hbt-kulturen som inom samhället i stort.

Vanessa Lopez medverkan i Big Brother blev en påminnelse om det. Att heteronormen är lika stark inom hbt-kulturen. Men det är också en påminnelse om att vi måste göra något åt det.

Annonser

6 reaktioner till “Big Brother visade hur lätt transfobi viftas bort.”

  1. Anledningen till att få inom HBT-rörelsen har reagerat på hur hon behandlas handlar, som du var inne på, att transsexuella och transpersoner anses stå lägre ner än andra.

  2. Gud va du sätter ord på skitmycket av det jag tänkt, du är ju guld!

    Intressant med det att dom har hierarki inom HBT-rörelsen också, för man kan ju undra om vi människor typ behöver maktordning för att hålla reda på allt i huvudet. Det hoppas jag verkligen inte, då blir ja ledsen i ögat :/

    1. myrsloken, tack! hierarki behövs inte förutom för de som inte klarar av livet utan att ha någon under sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s