Fyll hellre kroppen med fett än med förakt.

I pappersversionen av söndagens Aftonbladet läste jag en artikel som deklarerade att en nygjord undersökning visade att 9 av 10 svenska män är helt bekväma med sig själva och sina utseenden.

Wow, vilken fantastiskt bra och uppmuntrande nyhet, tänkte jag.  Även om inte ett tecken stod om hur undersökningen gått till eller hur stort underlaget var, så var det ändå en glädjande nyhet.

För hur ofta läser man i tidningarna om att människor är nöjda med sig själva? Hur många sådana undersökningar publiceras ens i medierna? Noll.

Men.

Artikeln hade underrubriken: ”Svenska män skäms inte på stranden – trots övervikt”. Ja, självklart hade hade de vinklat denna artikel bort från det glädjande och till det att män lurar sig själva.

Man låter i artikeln Peter Siepen, ja Peter Siepen, av alla människor säga att det är ”självbedrägeri” av männen att påstå att de mår bra trots att de är feta.

Suck.

Det här är bara ytterligare ett exempel på vad jag har skrivit om otalet gånger: vi får aldrig vara nöjda med oss själva även när vi känner att vi är det.

Då lurar vi bara oss själva, nämligen.

För vi lever i ett samhälle där vi aldrig riktigt får vara ok med oss själva. Där föraktet mot den egna kroppen är utgångspunkten för några av världens mest framgångsrika affärsrörelser.

Där föraktet mot den egna kroppen också är en del av medielogiken. För aldrig i livet hade Aftonbladet publicerat en artikel som bara gick ut på att säga att män mår bra med sina kroppar.

Det säljer ju inte, anser man.

Det som säljer är däremot det hundrade tipset på hur man förlorar 5 kilo, 10 kilo, 100 kilo, på en vecka. Det är det som säljer lösummer. Det eviga löftet om att ”Du är inte ok nu, käre läsare, men köp vår tidning så lär du dig hur du blir det.”

Bara för att dagen därpå lyfta fram något nytt fel läsaren måste åtgärda.

Jag blir lika trött varje gång. För detta handlar inte om hälsa. Inbilla er inte det. Det handlar inte om ett hedervärt försök från mediernas sida att förbättra folkhälsan.

Det handlar om att casha in på  att ständigt göda folks förakt mot sina kroppar och utseenden. Det är pengar, inte hälsa, det handlar om.

Men det vi inte får glömma är: om vi går med på att gödas med detta förakt låter vi dem tjäna pengar på det. Vi måste stå upp för att våra magar är mätta. Att det är de som skapar ohälsa, inte vi som har det.

Att vi hellre fyller våra kroppar med fett än med förakt.

Annonser

13 reaktioner till “Fyll hellre kroppen med fett än med förakt.”

 1. En sak som jag dock alltid tyckt att är lite läskig är att män alltid är så nöjda med sitt utseende, medan kvinnor alltid är så missnöjda. Detta trots att kvinnor för det mesta är mycket fräschare och snyggare än män. En man med stor ölmage och halvflint kan tycka att han är en riktig fräsching medan en vältränad, slank, snygg kvinna kan tycka att hon är max en sexa på en 1-10-skala.

  Det här leder också till att män ofta inte inser sina utseendemässiga begränsningar (om man nu kan tala om sådana) och raggar på kvinnor som är tusen gånger snyggare än de själva. Sedan blir de arga när de blir nobbade.

  Äh. Det här låter ju konstigt. Jag hoppas att jag ändå får fram vad jag menar. Det bästa vore så klart om ALLA var nöjda och mådde bra.

  1. peaches, tror det ligger något i det u säger. handlar nog om att män så länge har kunnat vara obrydda om sina utseenden då de inte förväntas dissekera det i detalj som kvinnor lär sig av samhället att göra. dock håller det att förändras då kraven på männen har ökat.

 2. Så sant! Och hur sjukt är det inte att vilja tjäna pengar på att andra känner sig otillräckliga och missnöjda med sig själva?

 3. Det är förstås glädjande att människor är nöjda med sig själva och sina kroppar- samtidigt får man inte glömma bort att övervikt ofta har diverse negativa orsaker samt kan leda till otrevliga konsekvenser på sikt. För tillfället kanske man mår bra både fysiskt och psykiskt trots övervikt, men det är inte säkert att man gör det om fem, tio eller tjugofem år. Att däremot använda ord som ”självbedrägeri” tycker jag är riktigt sorgligt; där agerar Siepen jävligt dumt. Det är faktiskt inte helt uteslutet att människor skulle kunna tycka om sin kropp trots övervikt och de borde få göra det också utan antaganden om att de lurar sig själva och tycker fel. Alla har olika smak helt enkelt; för alla är inte det smala idealet särskilt lockande. Det är heller inte helt uteslutet att människor med övervikt inte alls lider fysiskt av det i dagsläget- däremot finns risken att de lider av det i framtiden, så om man är överviktig är det nog ändå en bra idé att fundera över hur man kan se till att åtminstone inte öka mer i vikt. Precis som det är bra att fundera över hur man kan se till att inte minska mer i vikt om man redan är underviktig, eftersom även undervikt har åtminstone långsiktiga konsekvenser för den psykiska och fysiska hälsan.

  1. candy, jag menar inte att övervikt inte kan leda till hälsoproblem. men man måste komma ihåg att välmående inte bara kommer med smalhet, varken psykiskt eller fysiskt välmående. men självklart bör man alltid ta hand om sig själv.

 4. Jo visst kan du vara nöjd med dig själv lilla vän även om du är överviktig men GLÖM INTE att det kan vara ohälsosamt längre fram och att du minsann därför måste stå ut med att magra/smala/normalviktiga människor som oftast lever en allt igenom osund livstil dömer dig för att de ska kunna känna sig lite bättre än dig och för en liten liten stund glömma sin egen fettpanik och sitt eget självhat.Om man nu är så otroligt intresserad av överviktigas hälsa så kan ju undra vad som är mest hälsosamt i längden?Att hata sin kropp och misshandla den med ständig jojobantning eller att vara nöjd och väga några kilo för mycket.

  1. Väl talat, Kicki!

   Är själv duktigt trött på smala människor som tycker att de kan ha åsikter om överviktiga enbart därför att de är smala. Den där uppfattningen om att smala är hälsosamma och överviktiga är ohälsosamma stämmer inte alltid. Att vara smal ger inte automatiskt bättre hälsa. Tänker på det där som man säger ibland om att en smal människa kan vara som en pommes frites, smal men fylld med fett. Jag som är överviktig men äter nyttigt, har utmärkta värden och rör på mig varje dag kan mycket väl vara betydligt mer frisk och hälsosam än en smal människa, men bara för att jag är överviktig så kan folk titta snett på mig och se mig som någon slags samhällsfara ungefär.

   1. peaches, helt rätt! tror folk är så förblindade av att människor är ”överviktiga” bara för att de äter för mkt och inte motionerar. vissa äter nyttigt och rör på sig bra men har ändå några fler kilon. vi är alla byggda olika och våra kroppar fungerar olika. det viktigaste är att försöka vara medveten om sin egen hälsa, och inte vara övermedveten om sitt utseende.

 5. Fy FAAAAN va du e BRA!!! Du sätter SPOT ON på det jag har tänkt på typ hela mitt liv! BLIR GRYMT STOLT ÖVER DIG! WOHOOO! 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s