Varför kan inte män sälja en tidning?

Om ni tittar på tjejtidningar, alla kvällspressens bilagor och även de flesta killtidningar så ser ni att de har en sak gemensamt. De har aldrig några män på omslaget, bara kvinnor.

Tidningen King var den första och är i princip den enda jag vet som har män på omslaget i varje nummer. Men sedan är det just killtidningarna som har börjat satsa lite mer på män på omslaget i och med att de blir allt mer modeinriktade i innehållet.

En redaktör jag pratade med nyligen sa att det helt enkelt säljer för dåligt att ha män på omslaget. Redaktörerna själva skulle mer än gärna varva män och kvinnor på omslaget, men inte då det inte funkar ekonomiskt.

Tidningarna med män på omslaget säljer helt enkelt betydligt sämre.

För några år sedan försökte ändå tidningen Amelia då de satte Grey’s Anatomy-hunken Patrick Dempsey på omslaget. Det blev deras sämst säljande nummer på hur länge som helst.

De ville bara prova för att se vad som hände, men då det inte sålde, gav de upp.

Det är så märkligt det där. Att män inte säljer. Vad beror det på? Att kvinnliga läsare vill känna igen sig i, se upp till, jämföra sig med och inspireras av en kvinna på omslaget?

Att män vill bli upphetsade av en snygg brud på omslaget?

Är det för att vi är så ovana och obekväma med att se män som objekt? Att när de står rakt upp och ned och ser inbjudande och attraktiva ut så vet vi inte hur vi ska hantera dem?

Då vi inte vet hur vi ska relatera till dem?

Alla redaktörer tänker: det går inte. Men det är att göra det för enkelt för sig. För om trenden ska brytas måste ju en tidning våga varva kvinnor och män på omslaget tills folk vänjer sig.

Folk vänjer sig vid det mesta, så även detta. Att ha en man på ett enda omslag bevisar ingenting. Fortsätt och fortsätt ett år och utvärdera sedan. Då kan vi diskutera saken.

För jag vägrar att acceptera att man inte försöker bryta en trend där enbart attraktiva, leende och sexiga kvinnor är det enda som säljer. Det säljer för att det har gjorts till det enda säljbara.

Om inga andra alternativ ges, hur fan ska man veta vad som kan bli säljbart?

Annonser

8 reaktioner till “Varför kan inte män sälja en tidning?”

 1. Sant, jag tror också att det är lite av en tillvänjningsfråga. Om vi är vana vid att det är brudar på omslagen så är det inte så underligt om vi tycker att det är konstigt med män på omslagen. Jag tror precis som du att det behövs mer än ett ynka omslag. Problemet är kanske att det styrs så enormt mycket av pengar att tidningsmakarna inte vill ”offra” sig för den goda sakens skull…

  1. maria stenlund, det är trist att pengar alltid ska vara det viktigaste. de flesta av dessa tidningar har råd att testa. det handlar om ens inställning.

   1. Precis, och om man vill se en förändring i samhället måste man ju jobba för den. Inget som kommer automatiskt… Önskar att tidningsmakarna ville ta sin del av ansvaret!

 2. Absolut!! Det var ett omslag med manliga fotbollsspelare i bara kallingarna på Vanity Fair förra året och de fick en massa arga brev om folk (män) som tvingades (stackars…) riva av omslaget för att kunna läsa tidningen. Jag tänker mig att det ryms en hel del självförakt i den typen av attityd… Personligen diggar jag omslaget enormt mycket!

  1. katarina, åh minns det omslaget! var ju fint! men trist att det fick så neggig feedback.

 3. Tråkigt att det i princip bara ska vara kvinnor som säljer på omslagen. Fattar inte vad som skulle vara så trist med en man. De kan väl också vara fina, sexiga, intressanta m.m. Eller tänder folk bara på kvinnor nuförtiden? Skulle inte tro det, så vad fasiken är det som orsakar det egentligen.

  1. candy, är väl just att kvinnokroppen är den vi objektifierar, medan mannens gör vi det inte med. men det håller långsamt på att förändras, men mkt långsamt…

   1. Jo, sant. Men riktigt knasigt ändå. Som sagt, män kan också skapa intresse eller attraktion. Eller jag kanske bara är onormal, haha…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s