Staten ska inte stödja homofoba Frälsningsarmén.

Jag handlar de flesta av mina kläder på Myrorna. Jag har dock alltid känt ett obehag kring att de pengarna går till Frälsningsarmén. Jag vill inte att mina pengar går till religiösa organisationer.

Men samtidigt har jag viftat bort de tankarna och lättvilligt gått på illusionen att pengarna går till hemlösa och andra behövande. Men tydligen är det så att mina pengar har gått till en djupt homofob organisation.

För TV4:s Kalla fakta visade i går hur Frälsningsarmén i sina material skriver att ungdomar ska lära sig att homosexualitet är fel, att inga som lever ut sin homosexualitet får bli en soldat och de har lokala företrädare som säger:

”Frälsningsarméns grundposition är att homosexuellt sex är en synd. En man ska inte ligga med en man så som han ligger med en kvinna.”

Men värst av allt: de stödjer Frälsningsarmén i andra länder som på många olika sätt, i allt från Nya Zeeland till Kanada, har motsatt sig alla lagar som ska skydda hbt-personer från diskriminering eller som ger hbt-personer samma rättigheter som heterosexuella.

Värst är det i länder som Malawi där Frälsningsarmén stöder landets lagar som kriminaliserar homosexualitet och kastar de som lever ut homosexuella beteenden i fängelse.

Allt detta motstånd till hbt-rättigheter och legitimering av kränkningar av mänskliga rättigheter stöds indirekt av svenska Frälsningsarmén.

De betalar årligen in en avgift till Frälsningsarméns huvudkontor i London som sedan fördelar bidrag till alla nationella organisationer, däribland Malawi. Huvudkontoret utser också varje lands högste ledare.

I Sverige heter denna ledare Marie Willermark.

I Kalla fakta vägrade hon först att uttala sig. Först tänkte jag att det var ett riktigt dumt strategiskt val av Frälsningsarmén att inte bemöta Kalla faktas uppgifter. Det är i princip alltid dåligt att gömma sig från anklagelser.

Men när jag sedan hörde Frälsningsarméns ”högste ledare” i Sverige i studion efter reportaget försöka försvara organisationens uppenbara homofobi så fattade jag varför.

Jag har aldrig hört någon prata så mycket bullshit. Utan att svara på en enda av frågorna ordentligt babblade hon om ”allas lika värde” och ”att alla är välkomna” och att Frälsningsarmén är ”emot diskriminering”.

Inte en enda gång svarade hon på hur dessa ord går ihop med Frälsningsarméns homofoba praktiker. Istället förolämpade hon dessa ords betydelser genom att använda dem så totalt felaktigt.

I mitt huvud ville jag bara örfila henne. För jag blev så jävla förbannad. Hon framstod som en jävla idiot. En jävla idiot som svamlade floskler så mycket att jag ville kasta något mot teven.

Hon kan fortsätta påstå att det är deras rätt att själva bestämma vilka kriterier de ska ha för att man ska kunna bli en soldat, bland dem att man ej får ha homosex, men en sådan syn ska verkligen inte subventioneras av staten.

Ännu värre är att hon inte tog avstånd från hur Frälsningsarmén runt om i världen stödjer djupt homofoba lagar. Detta genom att svenska Frälsningsarmén bidrar till det finansiellt genom sitt årliga bidrag till huvudkontoret.

Det är vidrigt. Det är förkastligt. Men tyvärr även legitimerat av svenska staten.

För det är nämligen så att religiösa samfund får 50 miljoner kronor i stöd från staten varje år. Av dessa fick Frälsningsarmén 1,2 miljoner kronor 2010.

Detta får de med det enda kravet att de ”bidrar till att upprätthålla och stärka de grundläggande värderingar som samhället vilar på.”

Vad dessa ”grundläggande värderingar” är kan man ju undra.

Men tydligen är det homofobi och misogyni. För det är i alla fall det staten legitimerar genom att stödja samfund som tydligt och klart har både homofoba och misogyna värderingar och praktiker.

För Frälsningsarmén är inte det enda trossamfund som får statligt stöd för sin homofobi. Andra samfund som årligen får bidrag delar synen på homosexuella. Andra vägrar att prästviga kvinnor.

Exemplen är många om man bara undersöker det närmare.

Visst kan man argumentera för att religiösa samfund ska få vara hur inskränkta och intoleranta som de vill. Att det är religionsfrihet och så vidare. Men då ska de inte få ekonomiskt stöd av staten för det.

Och det handlar inte bara om det ekonomiska stödet. Det handlar om att bidraget i sig gör att staten legitimerar vilka trossamfund som är ”godkända”. Alltså de som enligt lagen delar ”samhällets” värderingar.

Men ska då homofobi och misogyni godkännas som ”samhällets” värderingar?

Nej, självklart inte.

Tyvärr fattar inte regeringen det. Kyrkominister Stefan Attefall, kristdemokrat och pingstvän, ser inga problem med bidragen. I Kalla fakta säger han:

”Alla religiösa samfund har säkerligen åsikter och livsstilskrav som du och jag inte kanske inte håller med om. Men att recensera samfunds teologiska åsikter, ja, då kan vi inte ha något stöd alls över huvudtaget.”

Helt rätt. Vi kan inte ha ett stöd överhuvudtaget. För det går inte att försvara. Det är fullständigt orimligt att våra skattepengar går till homofoba och misogyna organisationer.

Så lägg ner.

Och jag måste ta det extremt svåra beslutet att sluta handla i min favoritaffär.

Annonser

18 reaktioner till “Staten ska inte stödja homofoba Frälsningsarmén.”

  1. Något särskilt socialistiskt över texten vet jag inte om det är, nog skulle väl även stater som Polen och Italien kunna skriva så? För övrigt hade det inte gjort något om detta var en del av Karl-Bertil Johnssons julsaga, jag älskar den berättelsen och sörjer att det inte görs sådana berättelser idag – detta trots att jag inte röstar på Vänsterpartiet!

  2. play as if, är ju minst sagt så där lagom intetsägande som sådana här regler brukar vara så att alla kan göra sina egna tolkningar.

 1. blev jätteledsen när jag läste det där 😦
  sommarjobbade nämligen på just myrorna förra sommaren och tänkte att det var perfekt, att stödja återanvändning av kläder och att inkomsterna dessutom går till ”välgörenhet”. blir så besviken. det värsta är ju nästan att reportern som påstod sig vara homosexuell erbjöds att bli ”fri” från sin läggning genom en bön av en från organistationen.

  1. nina, ja det är jävligt trist. har alltid gillat second hand och kommer alltid göra det för att det är ett bra koncept. dock inte när fel organisationer får pengarna.

 2. Vad trött jag och ledsen jag blir! Känns tragiskt att sådan organisationer inte kommit längre än så. Brukar ge myrrona saker när vi rensar, nu får jag hitta nån annan organisation att ge det till. Sån vill man ju inte stödja! 😦

  1. ylva, ja det är trist, speciellt då myrorna är bra på många sätt, men svårt att rättfärdiga att någon med de värderingarna får mina pengar.

 3. Det är omval i min kommun den 15 maj för att det blivit fel (en anledning för att jag försökte mig på att rösta på FI, Haahaha. Bra koll jag har…) Så jag tänkte be om lite jämställdhetstips ang. de partier jag bör kunna rösta på (alltså inte FI, hehe). Du verkar ha sådan bra koll. Och ja, Krist. demokraterna är uteslutna 😉

  1. julie, oj svårt för mig att säga vad du ska göra. men jag själv är ju vänster och anser att bara partierna på vänstersidan har någorlunda jämställdhetspolitik. högern må säga att de vill ha jämställdhet, vilket bara det är ett stort steg för dem jämfört med för 10-20 år sedan, men de saknar i mitt tycke politiken för det.

   den stora skillnaden mellan vänstern och högern enligt mig är att vänstern konkret vill använda politiska lösningar för att skapa jämställdhet, medan högern inte vill det. de hoppas att den mirakulöst ska hända ändå. det är mycket snack, men ingen verkstad.

   men det här är bara mina åsikter. jag tycker du gör bäst i att kolla i allas partiprogram och fundera på vilken väg du tycker är den bästa för att vi ska uppnå jämställdhet.

 4. ”bidrar till att upprätthålla och stärka de grundläggande värderingar som samhället vilar på.” Detta håller jag med om att staten kan stödja. Att trossamfund har en annan uppfattning eftersom att deras tusenåriga skrifter säger någonting annat tycker jag också att de ska få ha. Men precis som du skriver så kan man ifrågasätta regeringens (och tidigare regeringars) tolkning av lagen när man väljer att betala ut pengar till trossamfund som diskriminerar kvinnor, folk som har homosex och andra. Nej, det är ingen mänsklig rättighet att bli frälsningssoldat eller präst, men om staten nu vill bidra till att upprätthålla värderingar som samhället vilar på så är det verkligen berättigat att fråga sig om Frälsningsarmén ska få ekonomiskt stöd av staten.
  Att en kristdemokrat och pingstvän inte ifrågasätter dessa statliga bidrag är det väl ingen som förvånas över, och om Stefan Attefall är pingstvän så tillhör han väl samma kyrka som Åke Green (om än en annan församling gissar jag).

  1. simon, well jag ser ingen poäng med att trossamfund ska få något stöd av staten alls. ser ingen poäng med det i ett sekulärt samhälle, även om reglerna skulle vara bättre. men det viktiga är att staten inte ska ge pengar till och därmed legitimera homofoba och misogyna organisationer.

 5. Jag blir fullständigt vansinnig på sånt här! Att låtsas vara ”för alla människors lika värde” och samtidigt hävda att homosexualitet är en synd är fucking sjukt. Varför sticka under stol med att de har valt ut delar ur bibeln de gillar? I såna fall finns det ju en massa spännande lagar som vi kan använda oss av 2000 år senare. Eller ska vi i Västergötland börja använda oss av Västgötalagen nu kanske?

 6. Jag håller med dig om att staten inte ska ge bidrag till samfund som har helt galna åsikter om vem som är okej och vem som inte är det, kvinnor/hbt-personer eller människor som står på dessa personers sida.

  Men glöm inte bort att alla som är med i frälsningsarmen eller går till frälsningsarmen inte är idioter eller har hel konstiga åsikter. Jag brukar gå till frälsningsarmen och min man spelar trombon med dem. Vi har verkligen inte dessa åsikter. Jag kan också säga att det inte spelar någon som helst roll om jag går till frälsningsarmen eller någon annan frikyrka i min stad för alla är likadana. Det finns människor i alla dessa kyrkor som har bra och sunda åsikter och värderingar men sen finns det dessa människor som jag tycker har helt missförstått Jesus/Guds kärleksbudskap.

  Det jag, du och alla andra kan göra är ju att ta upp diskussionen.

  1. lova kopp, jag är fullständigt övertygad om att det finns kloka och öppna människor inom frälsningarmén och jag tror och hoppas att de försöker utmana den homofobi som helt tydligt präglar organisationen.

   problemet är att organisationen officiellt i sina skrifter, genom olika företrädare och genom finansieringen till andra länders frälsningsarméer helt tydligt utför och stödjer homofoba praktiker. dessutom utan att skämmas för det. att innefrån försöka förändra det skulle jag se som direkt nödvändigt om man ska känna sig beväm att vara del av en organisation.

   känns skönt att höra att de finns sådana som dig som gör just det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s