Tv-serie om gigolos bland det värsta jag sett.

Bland det värsta jag vet är när man gör lättsam tv-underhållning av allvarliga och komplicerade samhällsfrågor. Jag tycker att det tyder på en nonchalant och respektlös hållning till allvarliga frågor.

I veckan såg jag det kanske värsta exemplet på ett sådant program. Det är en nya realityserie som heter Gigolos och som följer lyxprostituerade män i Las Vegas.

De är ”lyxprostituerade” i bemärkelsen att de inte säljer sig på gatan, utan tillhör en agentur som säljer in dem, vilket är helt lagligt i delstaten Nevada så länge de tar emot pengar utan en ”överenskommelse om sex”.

Dessa män kallas alltså för gigolos. Denna benämning som som ska låta så mycket bättre och mer oskyldigt än prostituerad eller hora.

För bilden av en gigolo är av någon i kontroll, någon som sitter på makten. Det är en man som själv har valt yrket och som gör det för att han ”älskar” kvinnor och sex. Betalningen är liksom bara som en bonus.

Det är precis den bilden som programmet visar.

För programmet är i princip bara en romantiserad och glamouriserad bild av manlig prostitution komplett med alla sorters manlighetsmarkörer och till och med närgångna sexscener med de kvinnliga klienterna.

Ja, det är alltså en hel del sexscener där de kvinnliga torskarna uppenbart tycker det känns som värsta bra grejen att ha sex på tv med manliga prostituerade. Det är som en dålig porrfilm.

Och reality-tv har aldrig sjunkit så lågt förut.

Programmet sänds visserligen på en amerikansk betalkanal, men det är ingen obskyr gubbsnusk-kanal. Det är Showtime som bland annat står bakom kritikerhyllade dramakomedier som Weeds, The Big C och Nurse Jackie.

Och jag undrar varför de har sjunkit så jävla lågt. Och jag undrar om de ens hade tänkt tanken om det var kvinnliga prostituerade det handlade om. Eller om det var homosexuella män som var kunderna. Tror knappast det.

Hur som helst. Männen i Gigolo ser ut som Chippendales-dansare med stora muskler, fejksolbrännor och onaturligt vita leenden. De har alla det gemensamt att de älskar sina jobb.

Det säger de i alla fall. Med vita leenden.

Jag vet inte om de här männen verkligen trivs med att sälja sex. Det problematiseras inte. Istället beskrivs det som ”världens bästa jobb för en kille”. Helt i linje med manlighetsnormen om den ständigt kåta och känslomässigt distanserade mannen.

Med argument som ”I love women” säljer de sex, eller ”attention” och ”company” som de kallar det, som om detta vore helt naturligt och okomplicerat. Som att kränga hamburgare i ett köpcentrum.

Det är inga vidare charmiga karlar det här. De ”umgås” med varandra genom att gymma tillsammans eller sitta på en strippklubb och dra rasistiska skämt om den nya, svarta, medlemmen i agenturen.

Den svarta mannen i sin tur ser sig själv som en Rosa Parks, en svart förkämpe mitt i allt det vita, bland gigolomännen.

Suck.

Det finns mycket att säga och diskutera om ett så komplicerat fenomen som prostitution och åsikterna går isär på många sätt och vis. Men det de flesta i alla fall kan konstatera är att de uttryck prostitution tar inte alltid är oproblematiska.

Snarare är det tvärtom då kopplingar kan göras till ekonomisk ojämlikhet, patriarkala strukturer och normer kring kropp, sexualitet och kön. Prostitution är allt annat än okomplicerat.

Att då se en serie lättsamt och sliskigt skildra fem manliga prostituerade som om de vore vilka vanliga män som helst med vilka vanliga lyxjobb som helst är fan för mycket för mig.

Ett nytt lågvattenmärke.

Annonser

4 reaktioner till “Tv-serie om gigolos bland det värsta jag sett.”

 1. Men hororna SKA ju vara lyckliga, att köpa en människa ska vara lite som att gå till djurskyddet och adoptera en hemlös hund istället för att gå till kennel. Man ska ju inte behöva känna sig som en egoist bara för att man inte klarar av att ta hänsyn till andra människor när man har sex.

  1. shadilly, den lyckliga horan ja. lättare att hantera prostitution om man tror att alla gör det av eget val och blir lyckliga av det.

 2. Det är konstigt hur manlig prostitution alltid ska glorifieras just på det sättet du säger, typ den här killen har bästa jobbet i världen. Jaså? Vill han ligga med precis vem som helst? Den här föreställningen om mannen som alltid redo är så otroligt fånig. Det kan väl vem som helst räkna ut med lillfingret att vilken given man som helst inte ligger med vilken given kvinna som helst vid varje givet tillfälle. Även om en del män faktiskt verkar vilja tro att så är fallet. Det enda skälet till att de inte får ligga är att kvinnor kniper igen. (Okej, nu lämnade jag ämnet lite men i alla fall.)

  Som du säger, de skulle aldrig visa ett sådant här program om kvinnliga prostituerade, särskilt inte med sexscener. Kvinnliga prostituerade är det synd om, manliga ska man beundra.

  Och som Shadilly säger, klart hororna är lyckliga, annars skulle man ju må dåligt när man använde dem. Hororna älskar sina jobb, ja faktiskt så mycket att de skulle göra det gratis om de inte behövde mat för dagen!

  1. peaches, ja det är tydligt att manlig prostitution beskrivs som det bästa jobbet i världen för män. men varför det?

   och ja, om vi säger att hororna är lyckliga behöver vi inte må dåligt av att köpa dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s