Att äta kött bör vara ett val, inte en vana.

I ett avsnitt av The Oprah Winfrey Show som sändes för ett tag sedan deltog Oprah och 378 ur hennes personal i ett experiment där de enbart skulle äta vegansk kost under en vecka.

De gjorde det för att visa på alternativ till köttätandet.

Det behövs onekligen alternativ.

I programmet sa de att amerikanerna äter tio miljarder djur varje år. Det är alltså tio miljarder djur som har dödats och slaktats för att bli hamburgare, korv och kotletter för en köttälskande befolkning.

Många av dessa köttätare har ingen aning om vad de skulle kunna äta om de inte kunde äta kött. Det visste inte jag heller när jag blev vegetarian för nästan tio år sedan. Så Oprah ville visa vilka alternativ det fanns.

Ett annat syfte med programmet var att understryka att köttätande borde vara ett val, inte bara sprunget ur traditioner och vanor. Att äta eller inte äta kött borde vara ett medvetet val som utgår från ens egna värderingar.

En gäst menade till exempel att om man inte är beredd att se vart köttet man äter kommer i från så borde man inte äta det.

Dels för att på så sätt verkligen kunna göra ett genomtänkt val, men också för att det kan vara stor skillnad på hur kött framställs och hur djuren behandlas.

Även om man gör det medvetna valet att äta kött så borde man tänka på var köttet kommer ifrån och vilka omständigheter som djuren i fråga har levt under. Om de har behandlats på bästa möjliga sätt.

Att äta kött eller inte är självklart ett individuellt val reserverat för oss i utvecklingsländerna som kan välja vad som ska mätta oss. Men då vi har den lyxen borde vi också göra ett val, och ett genomtänkt sådant.

Jag dömer ingen som äter kött, men jag ifrågasätter alla de köttätare som inte har gjort ett medvetet val. Att vara köttätare borde vara ett val precis som att vara vegetarian är det.

Vi borde över huvud taget göra fler medvetna val och göra de av ideologiska och moraliska skäl. Vi borde tänka på andra lika mycket som på oss själva. Vi borde sluta rycka på axlarna och aldrig våga ta ställning.

Jag har tagit ställning och vet att jag inte kan äta djur. Det har blivit en fullständigt självklarhet för mig. Jag har svårt att se att jag någonsin kommer att äta kött igen.

Samma självklarhet borde även köttätare känna. Annars är det kanske läge att äta mindre kött eller inte alls. Så tänk efter. Reflektera. Läs på. Syna era egna värderingar och övertygelser och gör ett val ni kan stå för.

Vad blir det?

Annonser

22 reaktioner till “Att äta kött bör vara ett val, inte en vana.”

 1. Man bör inte bara tänka på vilken situation djuren levt under utan också hur köttindustrin faktiskt påverkar miljön negativt. Det tycker jag tyvärr glöms bort ibland.

 2. Mycket bra inlägg! Jag blev vegetarian för kanske fem år sedan och anser att det är det bästa jag någonsin har gjort. Jag skulle aldrig kunna börja äta kött igen. Det skulle vara fel på så många sätt.

  1. Om författaren till boken fick näringsbrist av att äta vegetariskt så har hen inte ätit rätt saker. Jag har varit vegetarian i snart sex år och aldrig haft det problemet. Jag har även haft vänner som varit vegetarianer i flera år som heller inte haft det problemet.

  2. pia, intressant! dock vet jag inte om jag håller med om allt. kan bara prata för mig själv, men min hälsa har iaf inte skadats av köttfri kost vad jag vet. beror ju på vilken sorts vegetarisk kost man äter.

 3. Under fastan i kristendomen (askonsdagen till påskdagen, 40 dagar) är jag vegetarian. Del förstås av religiösa skäl, att jag vill testa på hur kan jag få ut något av fastan. Vad ska jag avstå? Men sedan, lika mycket som av religiösa skäl, gör jag det för att se hur det skulle vara att vara vegetarian och om det skulle vara något som jag skulle kunna tänka mig i framtiden också. En tankeställare ungefär.

  Nu har jag kommit fram till att jag kommer äta kött efter fastan igen, men det har varit en väldigt rik lärdom och kanske att jag gör om det under fastan nästa år igen.

  Min mamma är vegetarian, så hemma är det inga problem med goda vegetariska alternativ. Men skolan är det stora problemet. Jag har sagt till så jag får vegetariskt, men den är inte alls bra. För det första är det sällan som den är god, för det mesta är den riktigt läbbig (och jag är allt annat än kräsen, jag är i stort sett allt). Men det största problemet är att de ersätter köttet med quorn, selleribiff eller falafel, men inte tänker en tanke på hur det de ersätter med passar ihop med resten av det som erbjuds. Ett väldigt klart sådant exempel var i veckan som var. Det var potatis, köttbullar och brunsås. Jag fick falafel istället, som var väldigt torr dessutom, men ätbar. Men jag vet inte vad andra tycker, men jag tycker inte att falafel, brunsås och potatis passar ihop…

  1. johanna, bra att du gjort medvetet val. och svårt det där med skolmaten. den vegetariska brukar ofta vara hemsk. jag hade turen att gå i gymnasium där veggomaten var bättre än köttmaten…

 4. Jag vet inte om man kan säga att det är ett medvetet val från min sida eftersom jag helt enkelt inte har mycket till val. Jag är allergisk mot nötter och överkänslig mot baljväxter. Quorn kan jag inte heller äta. Ibland äter jag vegetariskt, men att bli vegetarian, det känns som en stor uppoffring för mig eftersom jag skulle ha väldigt litet val av proteinkällor. Så ja, jag har funderat på saken och kännt att nej, det är nog inte för mig.

  1. tildaf, hälsan är viktigast. om den inte går att säkra så blir det ju bara dumt.

 5. Intressant att det fortfarande inte riktigt är ok att skuldbelägga köttätande.
  Personligen har jag svårt att se att andra varelsers liv skulle vara så mycket mindre värt än mitt; att jag inte skulle bemöda mig att äta ickeanimaliskt protein.

  Kom igen! Västvärlden på 2000-talet är kanske de enklaste omständigheterna någonsin i mänsklighetens historia att inte behöva äta djur.

  Jag håller inte med dig Linus. Jag dömer alla som äter kött.
  Utöver det resurs- och klimatmässigt fullkomligt vansinniga i att stödja köttindustrin så är köttätande (i alla former, hur ekologiskt eller vilt köttet än må våra) helt enkelt mord. I västvärlden är det moraliskt oförsvarbart såvida köttätaren inte anser att att dennes liv är mer värt än andras.
  Och den som anser något sådant kan jag helt enkelt inte respektera som människa, medvetet val eller ej.

  1. kristiporr, oj då är det inte många människor i världen du respekterar! fattar vad du menar och personligen håller jag med dig om att det är mord. men jag ser det som bättre att istället uppmuntra köttätare att göra medvetna val och få mer kunskap än att bara döma dem.

   1. Nja, det kanske inte framgick så tydligt. Det gäller ju VÄSTVÄRLDEN.

    Min poäng är alltså att det daltas på tok för mycket med köttätare i Sverige och i-länderna överhuvudtaget.
    Det finns inga giltiga bortförklaringar. De bör skämmas, göra om och göra rätt!

    Som någon så vist har sagt: If you eat meat, we got a beef.

   2. kristiporr, ändå en hel del människor att inte respektera… som sagt fattar jag din poäng, men vet inte hur många som förändras av det.

 6. håller med. nog för att jag fortfarande är 15 år, men jag funderar lite på det där med hur man ska göra när/om man skaffar barn. barnet kan ju inte ta beslutet själv, åtminstone inte tills när h*n är mogen nog för att förstå. hur gör man tycker du? uppfostrar barnet efter egna värderingar?

  är demi-vegetarian och har varit det i 2 månader nu. det som förbryllar mig mest är att det egentligen inte är någon drastisk skillnad. allt det där med att ”det är så himla svårt skulle aldrig klara av det” finns inte. istället känns det bättre.

  1. nina, svårt det där med barn och köttätande. men jag tycker att precis som barnet aldrig fick välja att få kött i sig så skulle den inte ha valet att inte äta kött om man valde att bara ge det vegetarisk mat. normen är köttätande och det behöver den inte vara.

   men sen vet ju jag inte om det är skillnad på vilka näringsämnen och liknande man måste få i sig som bebis och om de bara finns i animaliska produkter eller ej. det viktigaste bör vara att barnet får den bästa möjliga maten ur närings- och hälsosynpunkt. om det går att fixa även utan kött skulle jag göra det med mina barn.

 7. Jag har också gjort ett medvetet val. Är vegan numera, och det känns jättebra. Skulle aldrig kunna tänka mig att gå tillbaka.

  Det jag stör mig mest på i den här debatten om ifall man ska äta kött eller inte, är att de som ännu inte gjort något val ändå står på ena sidan. Alla som inte tänkt efter äter ju kött! Det är vansinnigt.

  1. laks, ja, fast tyvärr inte så konstigt då de allra flesta av oss uppfostras i att äta kött. men ju fler som slutar äta kött desto fler lär väl uppfostras i att kött inte behövs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s