Att plastikoperera fram ett nytt liv.

Cindy Jackson har slagit världsrekord. Jag vet inte om det är något att fira egentligen. För hon har slagit världsrekord i plastikoperationer. 55-åringen har hittills gjort 52 ingrepp för över 100 000 dollar.

Hon menar att allt började med att hon mobbades som barn och att hon allt mer kände att hon var född i ”fel” kropp. Så när hon fick ett arv efter faderns död började hon att operera fram en mer ”rätt” kropp.

52 ingrepp senare verkar hon fortfarande inte ha hittat rätt.

Kanal 5 i veckan såg jag det nya programmet Plastikturister där man får följa svenskar som åker till andra länder för att genomgå olika sorters plastikoperationer.

I det första programmet fick man följa 56-åriga Ann-Christine Stenberg som var i Thailand för att göra ett ansiktslyft, ta bort påsar under ögonen och göra en läppförstoring.

Ann-Christine la sitt livs sista besparingar på att göra operationerna då hon hoppades att det skulle göra att hon lättare skulle få jobb. Hon trodde att hon skulle ha bättre chans på arbetsintervjuer om hon inte såg lika gammal ut.

Att en medelålders kvinna känner behovet att lägga sitt livs besparingar på plastikoperationer enbart för att få ett jobb är så obeskrivligt sorgligt. Det är ett tecken på ett misslyckat samhälle med skoningslösa normer om kön, utseende och ålder.

Och tyvärr verkar inte operationerna ha hjälpt Ann-Christine att få ett jobb.

Både Cindy och Ann-Christine är vuxna människor som har gjort egna val. Det var deras beslut att göra sina operationer och det dömer jag dem inte för. Folk gör egna val.

Så varför ifrågasätta och problematisera?

Jo, för jag tror tyvärr att plastikoperationer i många fall är kosmetiska lösningar på psykologiska eller andra problem. Med andra ord löser inte operationerna de djupsittande problemen.

En operation på kroppen kan tyvärr inte bara radera alla dåliga tankar som man har haft om sig själv. En operation kan säkert göra de tankarna färre ibland, men det krävs annat för att få dem att försvinna.

Därför tror jag att det absolut viktigaste för varje individ som funderar på att göra ett större ingrepp är att ha rimliga förväntningar på hur operationen ska förändra dens liv.

Risken är annars att man sedan bara fortsätter att operera sig för att man tror att just den nästa operationen ska göra en lycklig. Men lyckan kommer inte med skalpellsnittet genom ens kropp.

Den kommer på andra sätt.

Det svåra med plastikoperationer är också att de är mer än bara varje individs egna val. För varje individ är också en del av ett kollektiv, ett samhälle. Man kan inte frigöra sig från det samhälle man är en del av och därmed också är med och påverkar.

Alla val vi gör påverkar till slut andra människor och skapar en förändring. Fler plastikoperationer leder till en utveckling av andra skönhetsideal. Ideal som säger att det man är född med måste korrigeras innan det duger.

Så hur mycket man än vill reducera Cindy och Ann-Christines operationer till individuella val som bara påverkar dem, så är det inte så. Precis som med de flesta val vi gör i livet så påverkar de andra människor. Vissa mer än andra.

Något att tänka på, det också.

Annonser

2 reaktioner till “Att plastikoperera fram ett nytt liv.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s