Sossarna måste sluta dansa med kuken i handen.

Vi har sett den här bilden förut. En manlig medelålders partiledare för Socialdemokraterna med en lite yngre kvinnlig sidekick som partisekreterare. Ingvar Carlsson hade Mona Sahlin. Göran Persson hade Marita Ulvskog.

Nu har Håkan Juholt sin i Carin Jämtin.

Det fanns oerhört kompetenta kvinnliga kandidater till partiledarpositionen inom Socialdemokraterna. Allra längst fram stod Lena Sommestad som med sin skarpa och vågade samhällsanalys hade kunnat lyfta S ur sin intellektuella kris.

Men trots ett hedervärt medborgarinitiativ och en kort stund i strålkastarljuset så gick det inte. För manegen var krattad åt några andra. Några medelålders män. Som vanligt.

Men inte bara av S själva, utan även av medierna med dess politiska reportrar och tyckare. De har konsekvent, och oftast utan några som helst konkreta belägg eller källor, lanserat dessa medelålders män.

Som exempel. När Mikael Damberg försiktigt uttryckte sitt intresse för posten lanserades han i medierna som ny ”favorit”.

När Ylva Johansson och Lena Sommestad hade uttryckt sitt intresse så gick det obemärkt förbi. Detta trots att de båda har betydligt större meriter än Damberg. Men det är ingen slump. Det är så här medielogiken ofta ser ut.

Den är så unket patriarkal att det är genant.

Lika unket patriarkal är tyvärr även det socialdemokratiska partiet. Det är tydligt att kvinnor inte har det lätt att ta sig fram. Fråga er varför det dröjde tills 2007 innan partiet fick sin första kvinnliga ordförande.

Fråga er varför Carin Jämtin, som har mer meriterande erfarenhet än Håkan Juholt, inte nämndes alls i förhandsspekulationerna?

Allt detta har jag vetat i alla år och det blev allt tydligare i hur partiet behandlade Mona Sahlin under hennes ordförandeskap. Partiet sätter upp glastak och drar undan mattan för kvinnor som vill klättra uppåt.

Just därför visste jag redan vid Mona Sahlins avgångsbesked att det skulle bli en man som skulle ta över efter henne. För det är ju så dansen går om man bara bemödar sig att dansa med kuken i handen.

Mona Sahlin var tyvärr bara en parentes.

Så det skulle bli en gubbe. Och den bästa gubben det kunde bli är lustigt nog faktiskt Håkan Juholt. Ändå. Han besitter klassiska socialdemokratiska värderingar, är kvick i tanken och verkar ha nära till skratt.

Det är alltid något. För var han står politiskt vet jag inte mycket om. Så jag kan ju ställa frågan: kommer S bli ett mer feministiskt parti under hans ledning?

Men jag har inget svar.

Det oroar mig allra mest.

(Ps. Angående mediernas bevakning av hela processen så kan jag nu konstatera, precis som jag har gjort alla dessa månader, att alla har varit ute och cyklat. De har haft tokfel var och varannan dag. Det därför de nu kallar Håkan Juholts utnämning som ”chockartad”, ”överraskning” och ”palatsrevolution” eftersom de inte hade en aning. För de har konsekvent tippat fel just för att de inte har haft några belägg för sina påståenden. Det är dags för många redaktioner att tänka över om det är bra politisk journalistik att ägna sig åt löst ogrundat tyckande både på nyhets- och kommentarsplats.)

Annonser

8 reaktioner till “Sossarna måste sluta dansa med kuken i handen.”

 1. Är det verkligen en person med klassiska socialdemokratiska värderingar som behövs, tänker jag… Man eller kvinna?
  Är inte problemet lite att de inte känns aktuella, och att det verkar som att verkligheten har seglat ifrån dem lite.

  Jag hade gärna sett ett parti som faktiskt premierade de RIKTIGA småföretagarna, dvs istället för att subventionera Donken lättade på avgifterna för företag med max tio anställda. Då skulle man få loss en massa jobb och alla ägg låg inte i en korg…

  1. shadilly, det behövs i mitt tycke någon som utmanar den borgerliga verklighetsbeskrivning som har sipprat in de senaste decennierna i s, vilket också har gjort s till ett otydligt och svagt parti. de måste problematisera allt det tror är ”sant”. vet inte om juholt är rätt person för det, men vem vet.

   borgarnas avdrag för företag som (redan) har anställda unga är bland det sämsta och mest ineffektiva användandet av våra skattepengar jag stött på.

 2. Det är så typiskt! En enda kvinna och så råkar valet gå lite dåligt och då drar alla öronen åt sig och tänker ”Nej det här var ju lite osäkert, bäst vi satsar på en man igen! Det är det enda säkra.”

  Jag är varken sosse eller särskilt insatt i denna fråga, men det stinker verkligen patriarkat lång väg här =/

  1. visselpaj, tack! och ja, det finns definitivt en könsaspekt bakom mona sahlins avhopp. ger nu juholt en chans att visa om han har några feministiska ambitioner.

 3. Här kommer en liten lista på vad en bra partiledare för S måste vara som jag sammanställt:
  • Man ska helst vara man, för det är just män som fått störts utrymme.
  • Att vara medelålders är också ett plus.
  • Män kan vinna över kvinnor trots att kvinnor har mer meriter. Både Ylva Johansson och Lena Sommestad har sagt sig vara intresserade av posten som partiledare men det var Juholt som nominerades som den enda kandidaten trots att både Johansson och Sommestad har fler meriter och erfarenhet – båda har varit ministrar och dessutom sitter dem i riksdagen till skillnad från Juholt som bara suttit i riksdagen. Johansson och Sommestad är dessutom personer som väljarna absolut känner igen till skillnad från Juholt som varit rätt så anonym i media. Kandidater som Damberg, Eneroth och Österberg har också varit rätt så anonyma i media men det hindrade inte dem från att föreslås som partiledare och få stort utrymme i media. Östros däremot har ofta synts i media. När det gäller det erfarenhetsmässiga så sitter Sven Erik Österberg i riksdagen och har varit minister precis som Östros. Thomas Eneroth sitter i riksdagen liksom Mikael Damberg som dessutom varit ledare för SSU. Både Sommestad och Johansson vinner över många av herrarna när det gäller både det erfarenhetsmässiga, meriterna och att ha synts i media. Trots det är det herrarna som lyfts fram mest.
  • Det är tydligen också så att det värre att en kvinna är oerfaren än att en man är det om man tänker på hur snacket kring Veronica Palm gick i media. Hon är visserligen oerfaren men hon har åtministone synts i media till skillnad från många av ovan nämnda herrar.
  • Som Rabiatfeministen nämnt verkar fyra gubbar (Enerort, Österberg, Damberg och Östros) som mer eller mindre ser ut som kloner gå hem. Den enda utseendemässiga skillnaden mellan dem är att vissa har lite mer hår kvar än de andra. Dem har dessutom har efternamn där endera vädersträck eller natur ingår. http://rabiatfeminism.blogspot.com/2011/02/s-framtidshopp.html
  • Män för stå för en misslyckad politik. Östros och Österberg står bakom det minst sagt dåliga valresultatet 2010 men det hindrade dem inte från att tas upp som kandidater.

  1. svalin, bra analys. håller helt med. hoppas dock att juholt chockar oss alla genom att vara värsta feministen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s