När fotbollsspelares sexualitet inte spelar roll.

 

Det säger mycket om vårt heteronormativa samhälle när varenda tidnings toppnyhet är att fotbollspelaren Anton Hysén kommer ut som homosexuell.

Det säger mycket att han ens måste komma ut.

Det säger mycket om hur långt vi har kvar tills vi lever i ett samhälle där ingen ska behöva komma ut med vilka de är. Ett samhälle där det är fullständigt ointressant och irrelevant vad en fotbollspelare har för sexualitet.

Ett samhälle där ens sexualitet inte utgör ett hinder för ens möjligheter.

Men vi lever inte i det samhället ännu. Vi lever i ett samhälle där ytterst få manliga idrottsutövare känner att de kan vara öppna med sin homosexualitet.

För de vet att i de så manligt normerade världar de rör sig i är homofobin ständigt närvarande och deras karriärsmöjligheter kan påverkas av om de är öppna eller inte.

Omklädningsrumsmentaliteten, machoattityden ute plan och aggressiviteten hos många supportrar gör att många manliga idrottsutövare stannar i garderoben.

Att då som 20-årige Anton Hysén deklarera att han är homosexuell krävs mod. Det kräver styrka. Det kräver även insikt om att det kan påverka ens möjligheter, vilket Anton Hysén är fullt medveten om:

”Det finns folk som inte klarar av homosexuella. Och det finns rasister som inte klarar av invandrare. En klubb kanske är intresserad av mig, men så får tränaren reda på att jag är bög och så ändrar de sig. Men då är det deras problem, inte mitt.”

Det finns flera öppet homosexuella kvinnliga fotbollsspelare både i Sverige och utomlands. Det får inte glömmas bort när tidningarna slarvigt och dumt skriver saker som att Anton Hysén är den ”första öppet homosexuella på elitnivå”.

Även de patriarkala synsättet skiner igenom här, men glöm inte kvinnorna. Och tacka dem för att de gör det lättare för andra kvinnor att vara öppna med vilka de är i idrottssammanhang.

För det är ju så. Att Anton Hysén nu kommer ut kommer att bereda vägen för att det en dag kommer att vara ointressant vilken sexualitet en fotbollsspelare har. Han bereder vägen för att homosexualitet inte längre är tabu inom fotbollsvärlden.

Och han kommer, precis som andra öppet homosexuella idrottsmän, göra det lättare för alla de unga killar som utövar idrott och tror att de inte har en chans till en karriär bara för att de är homosexuella.

Och inte bara i Sverige. För det finns extremt få öppet homosexuella manliga idrottsutövare i världen överhuvudtaget. Och de få som vågar komma ut blir därmed symbolen och hoppet för så många fler.

Det är därför inte konstigt att Anton Hysén i går var ett av de mest omtalade namnen världen runt på Twitter. Han kommer att fungera som inspiration till fler än vad han troligtvis kan föreställa sig.

Jag hoppas att han tänker på det och inspireras av det. För tyvärr är det en homofob värld vi lever i, vilket en del av reaktionerna till Anton Hysén tyvärr visar.

Det visar att vi ständigt måste kämpa mot homofobin.

Läs gärna även Johan Hilton och Anja Gatu.

Annonser

16 reaktioner till “När fotbollsspelares sexualitet inte spelar roll.”

 1. Dem som skriver homofoba hatkommentarer lider av något jag brukar kalla för bögtourettes, en åkomma där personen ifråga har ett stort tvångsmässigt behov att klanka ner på och hata bögar för att förstärka och visa upp sin egen manlighet och ”coolhet”. Åkomman innefattar inte lesbiska eftersom lesbiska inte hotar manligheten på något sätt och ses som exotiska inslag i porrfilmer.

  1. Men! Jag upplever det som att det där är lite tudelat. Den där lesbiska fantasin som förekommer i porr och i mäns huvuden, den förutsätter ju att mannen får vara delaktig/titta på. ”Riktiga” lesbiska, som alltså inte alls är intresserade av män och därmed inte intresserade av att låta dem vara delaktiga, dem upplever jag att män också känner sig hotade av. Därav att man till exempel kan bli kallad för lesbisk manshatare då man är feminist. Manligheten hotas då kvinnan är helt ointresserad och oimponerad av den.

 2. Att komma ut i den machokulturen kan ju inte vara det minsta lätt. Jag blev glad när jag hörde att han gjort det dock. Sedan kan det ju skapa en press på att fler ska/måste komma ut som inte vill det och då är det olyckligt.

  1. deizi, vet inte om det skapar just en press. hoppas iaf inte det. snarare att fler inspireras för att bli mer modiga.

 3. Det är en glad nyhet med tanke på hur heteronormativ fotbollsvärlden ofta är, men samtidigt en sorglig nyhet för att precis som du skriver: vi har inte kommit särskilt långt när den nyheten måste vara en toppnyhet. Den är ett bevis på hur stark heteronormen är i samhället. Ja, på hur starka normer överhuvudtaget är. Förhoppningsvis kan denna nyhet dock leda till att vi snart är där det är önskvärt att vara- där en sådan här grej inte behöver vara förstasidesnyhet, där sådant som faller utanför normen är mer accepterat & således inte behöver lyftas fram för att det är så himla ovanligt att någon vågar erkänna att de befinner sig utan normen.

  Här har vi iaf en som uppenbarligen fattat noll:

  http://goranjacobson.blogg.se/2011/march/nar-ska-nagon-komma-ut-som-hetero.html

  1. candy, verkligen. hela historien visar hur stark heteronormen är. just därför starkt av hysén att ens våga.

 4. Hej Linus!
  Jag har ju spelat fotboll på elitnivå. Nu blir jag och andra lagidrottare,som har utövat eller utövar,utpekade som homofober. Omklädningsmentaliteten vad är det? Är det samma snack som i fikarummen,krogen,vid köksbordet osv. Jag är inte speciellt macho bara för att jag har spelat fotboll. När jag jobbade 1 år i en skola så kallade killarna tjejerna för horor och för tjejerna så var killarna bögar utan att någon var varken det ena eller det andra.

  1. pappa, ta det inte personligt. behöver ingen göra som inte har gjort något fel. för det jag pratar om är strukturer, inte enskilda personer. det jag pratar om är att vissa strukturer inom fotbollsvärlden gör att många killar inte vågar vara öppna med vilka de är. självklart finns det reko personer som inte bögskämtar osv, men strukturerna inom manlig idrott med en viss jargong och attityd, som jag bland annat kallar omklädningsrumsmentalitet (jag har varit i många omklädningsrum och hört det) gör att homosexuella inte känner att de kan vara öppna.

   för hur kommer det sig att anton hysén är den första manliga fotbollspelaren över korpnivå som kommer ut, nu först 2011? nä det beror inte på att det inte finns bögar inom fotbollen, utan för att ingen har känt att de vågar vara öppna då det skulle ge dem skit och försämrade karriärsmöjligheter. förhoppningsvis kommer antons modighet vara ett steg åt rätt håll.

 5. Jag har också irriterat mig på att han beskrivs som den första öppet homomsexuella fotbollspelaren, men det beror väl som vanligt på att fotboll som spelas av kvinnor inte riktigt räknas.

  1. tildag, kvinnlig idrott räknas aldrig så länge det finns män som gör samma sak.

 6. Intressant det du nämner om att dte finns många kvinnliga fotbollsspelare som är öppet homosexuella. Satan vad lite man vet om damfotboll egentligen, jag kan inte namnet på en enda spelare.

  1. fanny, är ju ointresserad av sport och fotboll men kan ändå massor med mansfotbollsspelare, för de skrivs det ju om hela tiden. de kvinnliga not so much.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s