En kvinna som vill vinna provocerar.

Jag brukar varje år sitta uppe mitt i natten och kolla på Oscarsgalan. Dock inte i år. Behövde verkligen min sömn inför måndagen plus att jag inte skulle ha stått ut med Filip & Fredrik som kommentatorer.

Jag tycker att de olidliga att se och höra. Jag tycker inte deras gubbiga humor någonsin har varit kul. Och nu efteråt verkar det ju som att de spenderade hela sändningen med att bara hylla männen.

Surprise. Not.

Jag såg dock galan efteråt och tyvärr var det precis de förväntade som vann. Ingen spänning alls. Så jag skiter i det.

Istället var den enda stora glädjen att Melissa Leo vann för bästa kvinnliga biroll för The Fighter. Även om jag mest hejade på Jacki Weaver för sin läskiga mamma i Animal Kingdom, så vann Melissa Leo välförtjänt.

Hon var favoriten att vinna, men hade fått utstå en hel del skit precis innan Oscarsgalan, så det var osäkert in i det sista. Hon fick skit för att hon helt enkelt visade att hon gärna ville vinna Oscarn.

Hon gav ut egenfinansierade annonser där hon bad om Oscarakademins röster. Hon gjorde det för att hon var frustrerad över att hon trots alla sina priser aldrig fick hamna på något tidningsomslag.

”All I ask of Hollywood is they consider Melissa Leo. If you want to hire me, give me a shout.”

Annonserna skapade stora diskussioner och många tyckte de var ”pinsamma” och ”olämpliga”. Att hon så tydligt visade att hon ville vinna provocerade. När män har gjort samma sak då är det självklart inte provocerande.

Att vinna en Oscar handlar till stor del om politik. Om att inte vara för kontroversiell, varken i rollen eller i verkligheten, och att inte göra något som kan få de övervägande konservativa manliga röstande att vända sig emot en.

Men Melissa Leo sket i allt det. Hon körde på och det sågs som provocerade att en kvinna, över 50 år dessutom, vågade vara så öppen med hur mycket hon ville vinna statyetten.

Just denna politik kring Oscarsgalan drabbar kvinnorna mer än männen. Förra året fick vinnaren Mo’Nique skit för att hon prioriterade bort att gå på varenda prisutdelning för att spendera tid med sin familj och jobba med sin pratshow.

I år fick Melissa Leo skit för att hon gjorde motsatsen och gjorde allt för att visa hur intresserad hon var av att vinna Oscarn.

Manliga skådespelare som har gjort liknande saker har inte ens uppmärksammats. Deras chanser att vinna har inte ansetts sjunka. Men varje gång en kvinna ritar utanför linjerna eller i för starka färger så får hon skit.

Så fort en kvinna i det här sammanhanget slutar vara tyst och söt så provocerar hon.

Vi känner igen det så väl. Så fort en kvinna bryter mot de manligt upprättade reglerna får hon skit. Som tur är lät varken Mo’Nique eller Melissa Leo det stoppa dem. De vann båda välförtjänt.

Att Melissa Leo i sitt tacktal dessutom råkade säga det på amerikansk tv bannlysta  ”fuck” blev det fina körsbäret på tårtan.

Annonser

6 reaktioner till “En kvinna som vill vinna provocerar.”

  1. Galan var extremt tråkig och förutsägbar. De två nötterna gjorde det ännu värre. Dock tycker jag att Jennifer Lawrence skulle vunnit bästa kvinnliga huvudroll. Portman var bra i Black Swan men jag tål henne inte när hon öppnar munnen utanför sin rollkaraktär.

    1. madde, tyckte natalie portman var det sämsta med black swan. hade hellre sett michelle williams, annette benning eller jennifer lawrence vunnit.

  2. Svårt att gå genom hela filmen och rynka ögonbrynen och se jätterädd ut… nä, inte Portman, Lawrence skulle ha vunnit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s