Hur uppdelad bilden av människan är.

 

Det här är Justin Bieber på magasinet Loves omslag. Det är en vacker bild. Han kallas passande nog för ”The Beautiful One”.

Magasinet har tema androgynitet. Jag undrar om Justin Bieber visste om det när han tog omslagsbilden. Jag hoppas det, för det skulle vara coolt om en 16-årig ung manlig superkändis kände sig bekväm med en titel som androgyn.

Men det intressanta med det här omslaget är vad det är ett exempel på. Ett exempel på hur män och kvinnor porträtteras olika trots att det man vill förmedla är detsamma.

För när kända män ska visa sina ”riktiga” enkla jag på bild så betyder det väldigt ofta en enkel närbild på ansiktet. När kända kvinnor ska visa sina ”riktiga” enkla jag betyder det oftast att de tar av sig kläderna.

Med män är det ansiktet, med blicken rakt fram, som eftersträvas. Det är det som signalerar att man står avklädd framför läsaren. Med kvinnor är det den på riktigt avklädda kroppen som får skicka samma budskap.

Det är intressant.

Samtidigt handlar detta magasinsnummer om androgynitet, vilket här tolkas som att den unga killen ska beskrivas som ”the beautiful one”.

Samma nummers andra omslag visar den transsexuella modellen Lea T och supermodellen Kate Moss kyssa varandra iklädda läder med rubriken ”This is Hardcore”.

Så det kan ju ses som ett undantag, en medveten lek med kvinnligt och manligt, mjukt och hårt, om än inom ganska trista och förutsägbara ramar. Men så har ju Love ett tveksamt track record hos mig.

Men ändå finns det något just i att det är inom samma ramar, samma normativa könsuppdelade ramar för hur män och kvinnor porträtteras som även Love traskar runt i.

Där kvinnor så ofta låses fast i att vara den vackra, den snygga, den sexiga, den avklädda. Och där män låses fast i att vara den starka, den auktoritära, den stoiska, den i kontroll. Och nästan alltid med kläderna på.

Det finns något som manifesteras i alla dessa omslagsbilder. Hur uppdelad människan är, hur uppdelad bilden av människan är.

Efter könen.

Annonser

4 reaktioner till “Hur uppdelad bilden av människan är.”

  1. Det skulle vara intressant att se en manlig superkändis, vars image är ”macho”, bli avklädd på samma sätt som du beskriver, för att visa sitt ”riktiga jag”! Det skulle vara skitkul faktiskt!

  2. Mycket bra definierat hur det är skillnad på mäns och kvinnors ”riktiga, enkla jag”.

    Läste på en mycket bra blogg här för ett tag sedan i samband med Vecko-Revyns utvik tankar om hur nakenhet är en så stor del av kvinnligheten, medan det är en så liten del av manligheten. Kvinnor definieras i allt för stor utsträckning som objekt, istället för den betydligt vidare definition som finns för män, där mannen är summan av väldigt många fler delar.

    1. peaches, tack! kvinnor reduceras ofta till objekt, och det är accepterat, medan män alltid får vara subjekt, även när de objektifieras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s