Fel att Bjästa blir synonymt med offermobbare.

En massa med nya ord som köttklister, vuvuzela, app och facebooka anser Språkrådet är lämpliga för deras årliga nyordslista. Inga invändningar från min sida. Men så kommer vi till ett annat.

”Att göra en Bjästa.”

Ni minns säkert historien från i våras om hur en ung tjej blev våldtagen på en skoltoalett i den lilla orten Bjästa, och sedan fick hela samhället mot sig.

För ingen ville tro på henne då våldtäktsmannen var en sådan ”fin kille”.

Att pojken hade erkänt, dömts i både tings- och hovrätt och dessutom våldtagit en annan tjej några månader senare spelade tydligen ingen roll för skolpersonal, andra vuxna eller skolkamraterna.

Tjejen kallades hora och folk önskade köra in pålar i hennes fitta så att hon fick veta hur det känns att bli våldtagen ”på riktigt”.

Det var en fruktansvärd historia som Uppdrag Granskning uppdagade. Och vi kommer säkerligen att minnas den länge som ett förjävligt exempel på en våldtäktskultur där sexuellt våld ständigt ursäktas.

Men vad har då Bjästa i nyordslistan att göra och vad är dess betydelse?

Den är: ”Att ta parti för en förövare av ett brott och mobba offret”

Ok, det var vad som hände i Bjästa. Men hallå, varför ska en hel orts namn bli synonymt med det? För det första var ju inte varenda person på orten med i det hemska.

För det andra: de som var det, kan inte de förändras?

Jag menar, är inte det vad vi önskar? Men hur fan ska man kunna förvänta sig att de här människorna lär sig av denna händelse om deras hemort blir synonymt med ”att ta parti för en förövare av ett brott och mobba offret”?

Jag tycker det är uppseendeväckande och riktigt korkat. För det sitter inte ok. Det är inte ett neutralt ord som facebooka eller app. Det är en hel ort och dess invånare som nu blir synonymt med att vara offermobbare.

Visst må man känna och tycka att de människorna ska få lida eller whatever. Åtminstone lära sig något, och förhoppningsvis har många av dem redan gjort det. Men ingen lär sig genom att få en stämpel i pannan.

Genom att få sin hemort i ordboken som offermobbare.

Annonser

18 reaktioner till “Fel att Bjästa blir synonymt med offermobbare.”

 1. Håller helt och hållet med i att det är sjukt att Bjästa kommit med. Bjästa är långtifrån den enda orten som har haft denna problematik, även om det var de som hamnade på TV. Och det var aldrig hela bygden som var indragen i det hela och var på killens sida, TV var väldigt duktiga på att vinkla det så.

  1. elizabet, de som deltog i det hemska förtjänar att få veta det. men inte i en ordlista som dessutom drar in en massa med oskyldiga.

 2. Bjästa som ligger bara några kilometer härifrån..en trevlig liten ort tycker jag.

  Killen skulle egentligen ha börjat i min klass när jag började nian, på en helt annan skola..men så blev det inte.

  1. niclas kouppa, ja det är knappast något nytt att skylla på offret. men nej, kommer inte heller på en motsvarande term på svensk. dock är ”att göra en bjästa” knappast det bästa förslaget.

 3. Språkrådet listar inte ord som de tycker är ”lämpliga” utan ord och uttryck som de har konstaterat är i användning. Det är inte fågelskådaren som bestämmer vad som dyker upp i kikaren.

  1. peter lewerin, vet inte om deras hållning fungerar när fall som detta dyker upp, men jag låter det vara. men då är frågan: vilka och hur många har använt uttrycket ”att göra en bjästa” så mycket att det förtjänar att hamna i nyordslistan? jag har aldrig hört eller läst det i mitt liv.

   1. Hur de får ord till listan beskrivs här: [http://www.sprakradet.se/nyord]. Väldigt många nyord bubblar upp och försvinner lika snabbt, men genom att den här typen av listor finns går det att längre fram reda ut vad som t ex menades med ett visst uttryck under senare halvan av 2010. Jag tvivlar hur som helst starkt på att Språkrådets nyordslista skulle bidra nämnvärt till uttryckets spridning eller överlevnad.

   2. peter lewerin, med ord som app och facebooka är det inget att tvista om. men ett sådant här uttryck, nä tycker det gör hela grejen mindre aptitlig för min del. och inte tror jag att att göra en bjästa kommer få genomslag genom detta, men att det ens är där sitter inte väl med mig, men nå väl.

 4. Det är bättre att prata klartext
  så alla förstår vad som är sagt
  istället för att börja förklara
  och syfta på t ex Bjästa
  Man kan faktiskt säga
  offermobbare bara
  likväl som facebooka
  app och vuvuzela
  och Bjästaborna själva
  trodde ju de stöttade en grabb
  som var utsatt för justitemord

  1. pia, ja det blir bara dumt att prata om att göra en bjästa. folk kommer att glömma händelserna där snabbt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s