Lucia – en skönhetstävling för folkhemmet.

Glömde att skriva om Lucia i går. För den är ju bra märklig. Som med de flesta av alla dessa religiösa högtider borde vi fråga oss själva vad det är vi firar egentligen. För är de inte konsumtionsdrivna, så är de åtminstone normativa.

Sankta Lucia var tydligen en brud som inte ville ligga. Hon hade avgett ett kyskhetslöfte till Gud, vilket ondgjorde friare. Man försökte döda henne med kokande olja och ett svärd ner i halsen.

Men bruden hade Gud på sin sida och vägrade dö. Vilken irriterande brudjävel, tänker jag, som vägrade att dö. Är detta något att fira? En kvinna som gav bort sin sexualitet?

Suck.

Men Lucia påminner mig alltid om min storebrors dagar som revolutionär. Då jag själv, förvånande nog, rättade mig in i ledet som stjärngosse kämpade min bror för att vinna kampen om ljuskronan.

Min bror som numera är 36 år, har AIK-tatueringar och en liten dotter. Han ville som tioåring bli Lucia. Det var han mot några blonda brudar och en konfunderad lärare.

Det var självklart obegripligt på 1980-talet att en kille ville vara Lucia. Det är lika obegripligt på 2000-talet. Varför vill en kille gör något så traditionellt kvinnligt som att stå stilla, se vacker ut med en eldsvåda på skallen?

Varför vill ens tjejer det?

I Sverige är det som tur är inte särskilt vanligt med skönhetstävlingar. Lucia har dock alltid utgjort ett undantag. Lokaltidningsläsarna ombeds varje år fylla i och skicka in rösttalongen bredvid bilderna på kandidaterna.

Den blondaste och vackraste bruden brukar vinna. Det är en skönhetstävling för folkhemmet där den som vinner visserligen slipper strutta runt i en bikini, men istället måste släpa sig fram med tio tända ljus på skallen.

Min bror lyckades bli Lucia som tioåring för att de flesta tyckte att just han var sötast i ljuskronan. Men en 26 år gammal anekdot är just det enda revolutionerande jag kan förknippa med högtiden.

Låt oss vara revolutionerande och recycle högtiden. Det vita nattlinnet kan användas till att sova i, det röda bandet till att slå in ännu en onödigt konsumerad present och ljusen passar ju även i de mest vanliga Svensson-ljusstakar.

Dumstrutarna kan vi reservera till borgerliga politiker.

Annonser

36 reaktioner till “Lucia – en skönhetstävling för folkhemmet.”

 1. Men när man är med i stadens Lucia och får chansen att åka ut till en massa olika ålderdomshem, daglig verksamhet, fabriker och många fler ställen och ser glädjen i människornas ögon, då är det värt det.

  Jag ser gamla sitta och bara stirra ut i intet, sedan kommer vi in och de lyser upp, vissa till och med sjunger med i låtarna.
  När vi sjöng för funktionshindrade igår kom en fram till oss efteråt och gav Lucian en kram och puss på kinden och tyckte att det var så himlans fint.
  Då är det så himlans mycket värt det.
  Sedan vet inte jag hur det är på andra ställen, men i Tidaholm är det inte den snyggaset Lucian som vinner, utan den Lucian som känner mest personer, och vi i Luciatåget bryr oss inte särskilt mycket om att det var just hon som blev Lucia.

  Sedan att det inte finns någon stans Stjärngosse är en annan diskussion.

  1. Jag vet inte hur det fungerar i Tidaholm men där jag vuxit upp och i de kretsar jag rör mig är det ofta så att man som tjej känner mycket folk om man enligt allmänheten ser bra ut. Därmed har det enligt min erfarenhet stämt att den snyggaste tjejen blir Lucia. Och den blondaste också, för där jag växte upp kunde man ju INTE vara Lucia om man hade svart, brunt eller rött hår… jesus alltså…

  2. johanna, åh det där förstår jag verkligen. det goda och fina med det. men jag menar att det finns så mycket krams runt det fina med en tradition som få kanske reflekterar över. för att en tradition ska fortsätta vara fin så kräver den ibland utveckling och eftertanke för att bli ännu finare.

   all heder till att ni gick ut och förgyllde några människors dagar i går.

 2. Förstår iofs inte varför det skulle bli värre (verkar som om du menar på det) om tjejen struttar runt i en bikini. Vad är det som är så hemskt med bikini? Vad är det som är så hemskt/förnedrande/dåligt med att visa bar hud att det blir värre än att gå runt i en Luciakrona? Jag tycker nog att båda ligger på samma nivå. De är båda skönhetstävlingar (Lucia mer indirekt) och jag kan tycka det är rätt sorgligt att man tävlar i skönhet, men varken det ena eller det andra är enligt mig värre än det andra.

  Däremot är det knasigt att killar inte kan vara Lucia de med. Alltså visst, traditionen säger ju att det ska vara en tjej eftersom Sankta Lucia var en tjej, men traditioner måste inte följas till punkt och pricka tycker jag.

  För övrigt visste jag inte bakgrundshistorien till Lucia, men det är ju fan helt lame att hon höll på sin oskuld och sen gav bort den, och för det ska hon helgonförklaras. >< Nåja, exakt den synen lever i alla fall inte kvar idag även om spår av den syns, men det kan ju ändå vara bra om man vet vad man firar.

  1. candy, angående bikini så handlar det om att tvingas visa sig sexig/halvnaken som ett objekt. om man bär det på stranden av egen vilja så är det ju en annan sak. men visst kan man argumentera för att bära en tung ljuskrona är något liknande.

   jag tycker bara så illa om traditioner som genom åren bara har blivit konserverande av ideal och normer kopplade till kön.

   1. Fast man tvingas ju inte till det. När man söker till denna typ av tävlingar är man medveten om att 1) utseendet bedöms och 2) man kommer att behöva visa sig i bikini. Vill man inte göra det behöver man ju inte söka till tävlingen. Ingen tvingar en att göra det.

   2. candy, nä absolut. men jag menar att man kanske inte alltid förstår omfattningen av det innan man ställer upp.

 3. För att tillfullo uppskatta
  detta med Lucia
  måste man nog vara
  en dagismamma

  Sådant förekommer
  små ungdomliga revolter
  där ungar i skolan
  trotsar rektorn
  för att få välja
  en kille till lucia
  så det blir rättvist
  men lik förbannat
  lika tradtionellt

  1. pia, bra uttryckt. tror lucia uppskattas mest av föräldrar till små barn som får tåras i ögonen när de ser sina knytten i luciatåget. tråkigt att knyttena bara är fasta i så traditionella roller bara.

 4. Men små knytten är ganska okonservativa. Jag minns att min bror var lucia på dagis (själv var jag helst tomte) och i år var min unge av hankön pepparkaksgumma… och mycket belåten med att bästa kompisen var pepparkaksgubbe så att de kunde gifta sig (för pepparkakor lever tydligen heteronormativt).

  Nu är det mest tjejer i gossens dagisgrupp och de flesta var lucior… men en vägrade klä ut sig, en var tomte och en var ängel. Och de två gossar som inte var pepparkakor var lussebulle och lucia.

  …jag tycker också att det är en ganska konstig tradition – men på dagis är det faktiskt fint 🙂

  1. hanna, ungar må vara okonservativa, men deras föräldrar? de som formar dem, rättar in dem i vissa led? där problemet ligger oftast.

 5. Nu gillar jag iofs Luica nästan mest av alla högtider, men iallafall: Jag inser att det är olika på alla platser och för olika personer, men enligt min erfarenhet hade Lucian mindre med skönhet och mer med hår att göra. Jag minns vilka tjejer som ansågs snygga, och jag tror aldrig de blev Lucior. Inte heller var de tvungna att vara blonda (jag har varit med om att både brunetter och en klasskompis som var adopterad från Indien har varit), snarare handlade om de som hade längst och mest hår. Vilket inte nödvändigtvis är bättre, man iallafall annorlunda. Men synd på de traditionella könsrollerna – alla borde få vara vad de vill.
  Sen vet jag inte hur relevant ursprunget faktiskt är, vi adopterade ju Lucia långt efter att vi slutat vara helgondyrkare i vilket fall. Jag tycker det är fint med högtidlig stämmsång och ljus i vinternatten, och luciasångerna är finare än många putslustiga julsånger (och jag har inga barn, dagis eller ej). Saknar Luciatåg i utlandet. Aja.

  1. t-anna, min enda poäng är att jag har svårt för traditioner som gör många blinda inför tänket att kön ska avgöra vilken roll som är ”ok” att spela.

   1. Men det kan väl sägas om i princip ALLA traditioner? Jag skulle till och mig gå så långt som att påstå att just det rigida är själva kärnan i traditionen; till jul ska pappa vara tomte och mamma laga mat, till midsommar ska män och kvinnor bli fulla och knulla under bordet, o.s.v . Grejen är väl att vi som människor kan omskapa traditioner utan att nödvändigtvis dissa dem, och att en helg inte nödvändigtvis är en ”skithelg” för att en del har dåliga erfarenheter av den. Enligt den logiken skulle vi tex inte fira födelsedagar eftersom de ger en del åldersnojjor. Nu är inte lucia för mig just könssterotyperna, utan levande ljus och sång. Visst könsrollar många föräldrar sina dagisbarn i onödan, men jag lovar att det är bättre än när jag var liten.

   2. t-anna, absolut är det så! låt mig inte börja om vad jag tycker om jul och påsk! är ingen för traditioner. men det handlar inte om mina personliga erfarenheter av en viss helg, utan att se kritiskt på traditioner. sedan om andra har andra, finare, erfarenheter a en viss tradition så är jag den sista att säga att det är fel. jag uppmanar bara till en mer kritisk syn, sedan vart den leder är en annan sak.

   3. Det kan jag absolut hålla med om! Ville bara påpeka att man inte kan dissa en hel helg bara för att det har dåliga sidor.

 6. Jag hade 1m långt blont hår i 9:an. Därför blev jag vald till Lucia. Trots att jag inte hade en enda vän på hela högstadiet. Trots att jag som inte hade nån att prata med på ungefär 2 år. Att jag blev behandlad som luft. Fyra år senare rakade jag av mig håret, och jag ångrar att jag inte hade modet att göra det den 12:e december 1992. Att jag inte gav dem fingret där i matsalen när rösterna var räknade. Om jag varit jag idag hade jag iaf tackat nej. Förhoppningsvist rest mig upp och smällt igen dörren. Jävla skittradition.

 7. ja fet är ju lite trist med långt hår och söt fejja, men alltså jag gilalr ändå lucia. och jag har sett lucior som inte varit blondiner. men visst, säkert alltför sällan.
  däremot hittade vår skola på att dom hade nån slags policy om att lucia absolut skulle vara tjej när vi gick i nian och fredrik med långt svart hår vann omröstningen. elsa med långt blont hår fick vara lucia istället och eftersom alla killar plus hälften av tjejerna hoppade av tåget blev det max tio tärnor och ungefär en som kunde sjunga. så där fick skolan sitta och njuta med sin policy till ett luciatåg som halvt sjöng helfalskt och halvt skrattade sig fram. men dom vann ju iaf, tyvärr.

 8. Åh, min 4-årige grabb var lucia i år på dagis. Trots att killkompisarna tyckte det var ”tjejigt”. Jag är så stolt att han stod på sig (även om förstahandsvalet var Darth Vader) Tycker det är fantastiskt att även en sån liten törs gå emot de invanda rollerna, vem sjutton vill inte ha en snygg ljuskrona på huvudet istället för en trist tomteluva

 9. Hmm.. När jag var liten ville jag MEST av allt bli lucia och blev jättebesviken när jag inte ens fick bli tärna utan nergraderades till tomte. Det hela löste sig med att jag fick sjunga solo istället. Det är det som Lucia varit för mig. Uppmärksamhet och att stå i centrum och att uppträda. Men, jag tänkte aldrig att jag var för ful för att bli lucia utan det handlade bara om att jag inte hade långt hår, eller att jag hade otur i lottningen.

  Fast det på många sätt är en skönhetstävling så är Lucia min favorithögtid. När jag sen var med i hemkommunens luciatåg (jag kom tvåa i ”skönhetstävlingen”) så förstod jag hur många människor som blev så glada att de ibland grät när Luciatåget kom och sjöng för dom. Lucia sprider julstämning och sålänge Lucia kan sjunga vackert så tycker jag Lucia får se ut hur hon/han vill.
  Det är självklart fint med diskussion kring hur Lucia väljs – det behövs tycker jag.

  (I min hemkommun blev för det mesta den Lucia vald som kom från den by som var ivrigast att rösta. )

  1. jenny, finns mycket fint med lucia ger. är nog bara inte en av dem som har tyckt et har varit så speciellt. kanske beror på att jag inte har gått i ett luciatåg på 15 år…

 10. I min skola och klass var Lucia en populäritetstävling, inte en tävling om hår. Jag som var mobbad fick såklart inte vara Lucia trots att jag hade midjelångt hår.
  Sen måste jag säga att tramset om Lucias hårfärg är löjligt. Lika löjligt som att Lucia ”måste” vara blond är att tjafsa om att ”Lucia var från Italien, alltså hade hon mörkt hår”, det känns lite väl inskränkt, vi vet faktiskt inget om Lucias hår!
  När jag är utomlands brukar italienska karlar skrika ”ITALIANA!!!” efter mig fast jag är blond. När jag en gång pekade på mitt hår och sa att jag var svensk var det en (naturligt blond) italiensk kille som lite stött påpekade att de faktiskt har blonda människor i Italien med, snacka om att jag kände mig korkad och inskränkt vid det tillfället!

  1. tildaf, haha! bra påpekande. hur fan kan vi veta originallucias hår? det är ju bara vår svenskhetssyn som har gjort henne till blond.

  1. linnea, i sverige ja. det jag beskriver var själva historien om helgonet lucia. och det skriver ju även herman om på liknande sätt i faktarutan. jag skriver inget om hur luciatraditonen kom till sverige.

   1. Nej Linus. Du och Herman skriver inte samma sak. Du är dessutom hånfull.

    Du skrev att du inte förstod varför vi firar, Herman ger dig ett svar. Så?

   2. linnea, hånfull? det får stå för dig. jag skrev vad jag tyckte var en lätt humoristisk text som ifrågasatte praktiker runt luciahögtiden. det var intentionen.

    och visst, jag kommer aldrig att bli herman. you got me. men som tur är finns det andra källor därute.

  2. Fast nu skriver ju Herman bara om hur Luciafirandet i Sverige uppstod och ser ut; Linus skriver om vad traditionen grundar sig i från allra första början. D.v.s. att Lucia var ett helgon som inte hade sex.

   Sen vet jag väl inte om jag skulle använda Aftonbladet som trovärdig källa. Även om det är Herman Lindqvist som skrivit detta och väl ska kunna mycket om historia, så känns Aftonbladet som koncept alldeles för otrovärdigt som en god källa. Det där fick mig att lolla stort faktiskt, ”älskar” varje gång AB används som källhänvisning. ><

   Sen ser jag inte var Linus är hånfull. Kan du inte peka ut lite mer specifikt var han varit hånfull? Eller handlar det här bara om att du själv är stadens utvalda blonda Lucia som endast lever på din popularitet grundad i din yta, och du pallar inte att folk ifrågasätter det enda område där du någonsin kommer att vara bra på något..?

   1. Enda gången jag varit lucia var på dagis och då var vi fem stycken. Ser heller inte ut som din beskrivning. Vilka trevliga fördomar du har. Eller var det ett försök till att avskriva mig? En av dessa härskartekniker? Löjligt. Förresten säger andra källor samma sak.

    Vad sägs om detta: ”Men bruden hade Gud på sin sida och vägrade dö. Vilken irriterande brudjävel, tänker jag, som vägrade att dö. Är detta något att fira? En kvinna som gav bort sin sexualitet?” Lucia gav bort sin förmögenhet av tacksamhet till Gud för att hennes mor blev frisk. Gud räddade därför henne från att hamna på bordell och eftersom hon dog martyrdöden för gud så blev hon helgonförklarad. Det behöver inte förminskas till att hon bara inte ville ha sex. Vilket tydligen anses vara fånigt i vår tid. Inte heller fanns där en tanke hos linus att detta skedde år 300 e.kr. Det var en annan tid då.

    Dessutom, linus undrade hur traditionen startade och jag tar herman till hjälp för att förklara det. Traditionen grundade sig inte så mycket på själva Lucia. Det är alltså inte själva Lucia vi firar. Förstår ni bättre nu eller?

   2. linnea, ber om ursäkt om jag har haft en otrevlig ton i mina kommentarer till dig. kände mig bara missförstådd och tyckte att du hade lite nedsättande ton från början. så jag uppfattade det vilket som. visst kan jag ha missuppfattat saker kring lucia, det är därför jag behöver kommentarer som din och andras! jag behöver inte att folk håller med mig. som synes bland kommentarerna här så har folk väldigt olika erfarenheter och uppfattningar. så visst kan du tycka min text är undermålig, men den satte ju igång en diskussion kring lucia, vilket var just syftet med texten. men återigen, om du har uppfattat mina kommentarer som otrevliga så ber jag om ursäkt för det.

 11. Förövrigt tyckte jag att det är skitkul att det från början var pojkar som gick lucia medan det nu är många som vägrar låta pojkar vara lucia till hänsyn av traditionen.

 12. Åh, på luciatåget på mitt jobb var alla barnen -både pojkar och flickor- tärnor, förutom lucian och en tjej som märkligt nog var utklädd till ren… Det kanske inte är så mycket, men mitt hjärta slog ändå ett extra slag av feministisk lycka när jag såg att man inte gjorde skillnad på stjärngossar och tärnor utan att alla stod där med glitter i håret och ljus i händerna. Och yngsta killarna direkt efter lucia istället för utpetade längst ut i ledet som perifera tomtar. HURRA!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s